Carl Bildt är med rätta hårt ansatt idag (precis som de senaste veckorna). I DN skriver Göran Rosenberg om hur Bildt förstör sitt politiska förtroendekapital inte genom att vara verksam inom näringslivet utan genom att vara verksam i den typen av företag som desperat söker politisk legitmitet. Med andra ord köper de genom frikostiga optioner och arvoden Bildts renomé.
Jag har alltid tyckt att Rosenberg är en osedvanligt klok och intellektuell person som ser saker för vad de är. Här understryks det. Medan andra har försökt hitta nästan konspiratoriska kopplingar mellan Bildt och diverse verksamhet träffar Rosenberg mitt i prick. Det är inte vilka företag som helst som Bildt varit engagerad i.
Samtidigt riktar Bertil Torekull kritik mot Bildts bloggande. Många bloggar riktar därefter med rätta kritik mot att detta är mediavärldens sätt att försvara sig mot att deras makt utmanas av bloggen och internet. Denna invändning är rätt och riktig men kanske missar den ändå det som är det riktigt centrala kritiken mot Bildt. Det handlar mer om tonläget och sättet att möta kritiken snarare än var den rent fysiskt framförs. Torekull landar i en avslutning som är svidande "Det är märkligt att inte statsministern själv känner att hans utrikesminister med sina självupptagna fasoner gör narr av hela den allians som, i ett uttryck för behovet av ett nytt icke-patronärt ledarskap, av en majoritet fördes till makten för bara drygt ett halvår sedan. "
Nu kommer det inte att leda till så mycket. Vilken annan minister som helst hade fått gå efter affärerna men inte Bildt. Därtill är Reinfeldt alltför beroende av Bildt för att vinna utrikespolitisk legitimitet, för att vinna de gamla moderaterna och för att inte framstå som den usla regeringsbildare det blir alltmer uppenbart att han är.
Därför fortsätter Bildt att vara en belastning. Och i takt med att han, och politiken, drar ner opinionsstödet blir Reinfeldt allt vresigare och drygare. Snart är det bara Borg, Littorin och Schlingman som vårdar varumärket "de nya moderaterna".
Och visst ligger det något i Torekulls avslutning. När det är obekväma beslut (a-kassan mm) så är regeringen väldigt snabba med att säga att de lever upp till det de sade i valrörelsen. I andra frågor där de inte lever upp till sina nya moderater är det som om valet inte ägt rum...
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Carl Bildt, Göran Rosenberg, Bertil Torekull, Reinfeldt, förtroendekapital, nya moderaterna, Schlingman
2007-02-28
I alla andra fall hade Bildt fått gå
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 28, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Läsvärt, Moderaterna, Politisk analys, Spin
Tolgfors, dag 16
Man kunde ju tänka sig att de moderata ministrarna i UD som kommit i skymundan skulle tagit chansen att visa sig för att avlasta när departementschefen Carl Bildt nu är så uppenbart i blåsväder. Det gäller inte Sten Tolgfors. Han är fortfarande lika anonymt frånvarande i media.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Carl Bildt, Sten Tolgfors, anonymt, UD, Media, Moderaterna
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 28, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Moderaterna, Spin
2007-02-26
Tolgfors, dag 14
Osäkert om jag kommer kunna blogga i morgon eftersom jag ska vara hemma med sjukt barn. Så därför gissar jag att Tolgfors inte kommer synas i media i morgon heller. Har jag fel återkommer jag givetvis med en rättelse...
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 26, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Barn, Moderaterna
Hägglund och aborter (från en tidigare granne)
De senaste dagarna har debatten om Hägglund, kristna högern och aborter för utländska kvinnor varit intensiv. Det är nog inget konstigt att kristna högern protesterar högljutt. Det har man gjort innan om allt från aborter till homosexuellas rättigheter. Det nya är väl att borgerligheten - och då speciellt kristdemokratin - tvingas ta ansvar och kompromissa.
Nu lär dock kristdemokraterna svika den kristna högern (även om de i lagförslaget som kommer säker kommer lägga in vissa restriktioner som de gentemot kristna högern kan peka på) och i stort genomföra lagförslaget. Orsaken till det är den grundläggande insikten att den kristna högern i Sverige inte mobiliserar tillräckligt med väljare för att garantera en röstandel över 4%. Därtill lever förstås insikten att dessa väljare har få alternativ - de lär knappast rösta på vänsterblocket.
Mer intressant är då Hägglunds egen position i frågan. Ska villigt medge att jag nog inte diskuterat just denna fråga med Hägglund. Dock har jag ägnat 8 år i riksdagen med Hägglund som bänkgranne. Det har blivit en och annan diskussion på vägen. Och även om jag vet att jag gör en och annan vänstermänniska som vill måla ut kristdemokratin som hin håle själv (fast tvärtom) besviken så vill jag nog hävda att Hägglund i allt väsentligt är en rätt liberal person. Han gör detta nu aktuella vägval inte alls som en eftergift till EU-rätten. I själva verket handlar det enligt min övertygelse om att han med sin rätt liberala världsbild tycker det som sker i Polen, Irland med flera länder är orättfärdigt och ovärdigt ett civiliserat samhälle.
Dessutom prioriterar han den borgerliga regeringens välstånd högre än tillfällig glädje hos intoleranta tokar längst ut på högerkanten.
Detta sagt om personen Hägglund, även om världsbilden torde vara ungefär den samma hos övriga kd-ledningen - åtminstone hos Maria Larsson som jag känner väl (vi har varit "grannar" i riksdagen under flera år).
Detta INTE sagt som en bortförklaring för Kd´s bas. Den tycker nog fortfarande i allt väsentligt som den kristna högern. Men den som tror att partiledningen egentligen gör det kan nog sluta hoppas...
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Göran Hägglund, aborter, kristna högern, intolerans, Maria Larsson, riksdagen, granne
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 26, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Politisk analys, Tolerans
24 igång
Ok visst är det helt rätt som det står i Expressen idag. Tortyr är inte kul och kanske är serien våldsförhärligande. Och visst är det konstigt att det så ofta är muslimer som är terrorister. Håller med om det.
Men det är ändå en serie man bara måste se...
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 26, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Sevärt
2007-02-23
Finland - del 3
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 23, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen
Grattis Lars
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 23, 2007
2
kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen
På väg till utlandet
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 23, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen
Mona Sahlin - en vinnare!
DN publicerar idag ännu en av sina TEMO-undersökningar. Precis som vanligt när det går dåligt för alliansen avstår Henrik Brors från att kommentera (hans analysförmåga rymmer sannolikt inte sådana resultat).
Det enkla vore ju att förklara alliansens fall med deras egna tillkortakommanden och inte minst den allmänna belastning Carl Bildt numera utgör för regeringen.
Tror dock att det är värt att notera att detta är den första hela TEMO-undersökningen sedan det blev uppenbart klart (och det hunnit sjunka in) att Mona Sahlin blir ny partiordförande. Många är de på höger-kanten som trodde att det skulle stjälpa. Tvärtom fortsätter vänsterblockets uppgång och (s) är i praktiken lika stora som alliansen.
Det är en upenbar indikation att Mona Sahlin rekordsnabbt blivit etablerad och accepterad. Tror att vi nu har ett stabilt läge ett bra tag framåt. Men om s-uppgången ska fortsätta förutsätter det en fortsatt kritisk prövning av ledarskap, samarbetsformer och den i valrörelsen alltför konservativa sakpolitiska profilen.
Sedan kommer förstås Reinfeldt försöka vinna framsteg på grund av konjunkturuppgång och statsmannaroll som EU-ordförande 2009, snarare än på grund av sin egen politik.
Redan kan man hitta borgerliga debattörer som tar opinionsfallet som intäkt för att man ska göra irreversibla förändringar medan tillfälle ges. Så var det med det självförtroendet hos alliansen.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Reinfeldt, Bildt, opinionsundersökning, Henrik Brors, DN
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 23, 2007
2
kommentarer
Etiketter: Moderaterna, Politisk analys, saker jag gillar, Saker jag ogillar, Socialdemokraterna
2007-02-22
Rädda oss från Berlusconi
Jag vet - jag har lite extra förkärlek för Italien. Åtskilliga somrar och en litet sommarhus (ägt tillsammans med flera goda vänner) gör att jag känner lite extra med Italien.
Och även om vårt hus är placerat i en trygg vänsterstyrd kommun (som stolt vid infarten såväl berättar att den är kärnvapenfri zon som visar upp sin historia av gruvbrytning) så har det varit jobbigt att möta det korrumperade Berlusconi-styret.
Det finns fler faktorer som skulle kunna nämnas här - men mest uppenbart är den politiska styrningen av medier och ett juridiskt spektakel där Berlusconi tack vare en månghövdad skara av välbetalda advokater klarat sig undan rättsliga prövningar.
Därför var glädjen stor när den i allt väsentligt anständiga center-vänster-koallitionen tog över. Att det inte skulle bli lätt med en så liten majoritet var uppenbart. Samtidigt hade nog flera av oss hoppats att regeringen skulle bli lite mer långlivad än vad den nu blev. Med Prodis historia (hans förra regering föll på ett liknande sätt) hade han behövt en mer förtroendegivande start. Enda trösten nu tycks vara att UDC (det mer högerinriktade kristdemokratiska alternativet - det finns ett dito på vänsterkanten) har brutit med Berlusconi och därför gjort även hans regeringsalternativ mindre trovärdigt. Kanske finns det öppningar för en bredare center-vänster-regering...
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Prodi, Italien, regeringskris, Berlusconi, sommarhus, medier, trovärdighet
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 22, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Italien, Politisk analys
Tolgfors, dag 9
Känner efter att ha gått in på bloggar.se och sökt på bloggar om Tolgfors att jag gör en god gärning. Det är tydligen inte bara i media han är bortglömd. Senaste bloggen som är registrerad (förutom mina då) är daterad 18/11.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Sten Tolgfors, bortglömd, bloggar, media, god gärning,
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 22, 2007
0
kommentarer
Surprise - färre går på museum om det blir dyrare eller moderater lär sig marknadsekonomi
Under lång tid har moderater försökt låtsas som att deras överideologi - marknadsekonomin - upphör att fungera när konsekvenserna av den egna politiken blir jobbig. Under lång tid låtsades man som att återinförda avgifter på museum inte skulle innebära någon större förändring för hur många som besöker museum. Skatter på öl och vin har naturligtvis ingen koppling till hur många som verkligen dricker öl och vin. Och a-kassan ska ju alla vara med i - att avgifterna chockhöjs påverkar väl inte det.
Ställda inför faktum visar det sig att museerna förlorade var tredje besökare, 10000-tals flyr a-kassan (Aftonbladet i tisdags)och att sänkt skatt på alkohol faktiskt leder till ökad konsumtion.
Då försöker man likt kulturministern Adelsohn Liljeroth i DN idag argumentera för att sänkt skatter gör att man kan välja själv. Det går väl så där. Man kan välja om man vill ha kvar sin bil (med tokdyr försäkring), man kan välja att ha någon slags trygghet på en allt osäkrare arbetsmarknad (med chockhöjda avgifter) och man kan välja att bry sig om sitt kulturarv (om man har råd längre).
Mycket till val...
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Museum, entré, a-kassa, Adelsohn Liljeroth, Sänkta skatter, öl och vin, marknadsekonomi
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 22, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Makt i vardagen, Moderaterna, Politisk analys
2007-02-21
Grattis Nordea
Rejäl vinst för Nordea. Och nu vänter utdelning till aktieägarna - varav staten är den största. Kul för aktieägarna. Kul för de höginkomsttagare som nu kommer få del av de sänkta skatter som Borg nu har råd med. Blir det en semla extra för att fira?
Tråkigt för oss som betalt för mycket i ränta på huslånet!
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Nordea, räntor, vinst, Anders Borg, Sänkta skatter, Semla, tråkigt
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 21, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Makt i vardagen, Saker jag ogillar
Brrr
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: brrr
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 21, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen
Folkpartiet och utbildning
Så har då Leijonborg lanserat att vissa av honom utvalda ämnen ska ha större betydelse vid antagning till högre studier.
Jag har nog egentligen inte vansinnigt mycket mot det. Jag minns dock det sena 80- och tidiga 90-talet då man hela tiden sprang på ungmoderater som anklagade oss socialdemokrater för att det inte fanns val nog i skolan.
Och det krävs inte mycket minne för att komma ihåg Björklunds uttalande om att alla inte kan bli akademiker (vem som nu hade krävt det...). Men dessa uttalande till trots har Leijonborg nu alltså hittat kurser som han inte gillar. Det är om skoter, manikyr och jägarexamen för att ta några exempel. Även jag kan ha synpunkter på dessa kurser.
Men blir det inte aningen konstigt att först säga att eleverna ska ha allt inflytande själva över sin utbildning (maximal valfrihet och minskade krav på grundläggande kunskaper som alla elever ska uppnå)och sedan klaga på utfallet av just det man själv krävt tidigare.
Och för att göra det ännu mer motsägelsefullt så känns det ju inte helt konsekvent att först intensivt jobba för att fler ska få jobb inom tjänstesektorn och sedan när ungdomar utbildar sig till just detta ha en massa synpunkter på det.
Nej det är tyvärr som vanligt. Leijonborg och Folkpartiet är ute efter att öka skillnader mellan de som läser de viktiga teoretiska ämnena och de som i framtiden ska serva intelligensian genom tjänster (men gud förbjude att de utbildar sig vidare på högskolan - då blir det ju inte lika tydligt vilka som egentligen är intelligensian)
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Skolpolitik, Folkpartiet, Leijonborg, DN, språk, tjänster, valfrihet
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 21, 2007
2
kommentarer
Etiketter: Makt i vardagen, Politisk analys, utbildning och skola
Tolgfors, dag 8
Inte heller idag har jag kunnat se Sten Tolgfors i någon media. Vi är nu uppe på dag 8.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Sten Tolgfors
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 21, 2007
2
kommentarer
2007-02-19
Årets händelse är nu bara en vecka bort
Ok kanske övervärderar man som fantast betydelsen. Men nu är det i alla fall dags för ännu en säsong av 24 med start på måndag 26/2. Har du ännu inte fastnat så är det dags att sätta sig ner och ge första avsnittet en rejäl chans. Sedan är du garanterat fast. Skulle du trots allt inte göra det vill jag i vilket fall utfärda ett totalt telefonförbud under programmets sändningstid. Den som ringer mig får garanterat extremt korta svar!
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: 24
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 19, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Sevärt
Ännu en dag utan Tolgfors!
---- Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 19, 2007
0
kommentarer
Kloka ord

Kloka ord går idag att läsa i city där Solnaläraren Emma Rosengren totalt sågar folkpartistisk skolpolitik. I metro visar Hillevi Wahl att kvinnor som handelsvara ibland legitimeras som socialt motiverat och hur absurt detta är. Tillbaka till Rosengren så ställer hon frågan jag själv tänkt på någon gång - hur skulle Lotta Edholm ha reagerat om Kristina Axen Ollin beslagtagit hennes mobil för att hon glömt stänga av den?
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Skolpolitik, Folkpartiet, City, Metro, Solna, Lotta Edholm, Kristina Axén Ollin
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 19, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Kvinnor och män, Moderaterna, utbildning och skola
2007-02-16
Stig Strand och tidsuppfattning
Jag tycker om Stig Strand. Han verkar i allmänhet vara en rekorderlig karl som ibland säger ett och annat klokt om utförsåkning. Men en sak jag inte kan med är hans tidsuppfattning. Man kan med nästan hundraprocentig säkerhet veta att när Strand säger att "oj - nu tappade hon i tid" då går de upp i ledning. Omvänt betyder "nu går det bra" att åkaren ligger rejält efter. Tror du mig inte? Kolla på morgondagens slalom och du ska upptäcka en nästan otäck träffsäkerhet.
Grattis för övrigt Anja till bronset. Är nyfiken på om Aftonbladet i morgon kommer upptäcka att det finns två åkare före. När det gällde storslalomen bevärdigade de ju Hosp med en hel notis.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: anja pärson, stig strand, aftonbladet, brons, tid
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 16, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen, saker jag gillar, Sevärt
Tolgfors, dag 3
Inte synlig idag heller.
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 16, 2007
0
kommentarer
Högern och klimatet
Väl där - i biblioteket - läser jag ett antal tidskrifter från högern. Gemensamt drag för senaste numret av Svensk Linje (organ för fria moderata studentförbundet) och Neo är att de ifrågasätter klimatförändringarna och 'alarmismen'. Sedan läser jag Blått (organ för muf) där en av statsministerns närmaste män - stabschefen Forsell - skojsigt på frågan vad han gör för miljön deklarerar att han INTE tänker ro när han ska till New York. Och så klagar de över att miljöfrågan har blivit en vänsterfråga. De vill ju inte ens kännas vid frågan. Men det är i deras egna debatt som man ser att retoriken om miljöengagemang är just bara retorik!
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: klimatet, moderater, statsministern, retorik, miljöengagemang
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 16, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Miljö, Moderaterna
Ok jag är ett politiskt djur
Nu har jag spenderat dagen med gym, kafé, frisör och riksdagsbibliotek. Det sistnämnda för att hämta material till min uppsats. Och som vanligt fastnade jag i tidskriftsrummet. Där finns nämligen alla de där små geniala eller halvgalna tidningar som aldrig når ut brett. Nu fastnade jag i några av de 10-talet statsvetenskapliga tidskrifter som finns. Men det rummet är verkligen värt ett besök.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: riksdagen, tidskrifter, bibliotek, statsvetenskap, halvgalna
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 16, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen, Om Martin Nilsson, Studier
2007-02-15
TOLGFORS på TV!
Så har det då redan hänt. Tolgfors har synts till. Han var med på bild i Aktuellt för att illustrera UDs dåliga jämställdhet. Dock inget eget uttalande eller agerande - så min räkning fortsätter.
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 15, 2007
0
kommentarer
Nu vet jag vad studier är värt - eller en och annan tanke om betyg
Jag har idag avslutat mina studier på JMK (journalistik, media och kommunikation vid Stockholms universitet). Jag har gjort det genom att kolla mina betyg för de två senaste kurserna om vardera 5 poäng.
Den uppsats som jag tidigare refererat här som jag lade ner oändligt med tid på och som jag genuint tycker är en kvalitativt och kvantitativt bra produkt (i båda dessa avseenden vida överstigande en b-uppsats) betygsattes med ett G.
Brukar inte klaga på betyg men det blir faktiskt bara begripligt om man helt bortser från ambitioner, forskningsvärde och logik för att i stället i detalj värdera vissa formalia som måhända inte kom med i tidsbristen.
Den kurs som jag var genuint osäker på om jag verkligen skulle tenta av eftersom jag inte hade hunnit läsa (pga stor fokusering på uppsatsen) värderades till ett VG. Det innebär att mitt tidigare rekord - att läsa in en 5-veckorskurs på 3 dagar - nu kan ersättas av 5-veckorskurs på 1,3 dagar och med VG.
Behöver jag berätta hur mycket jag kommer ihåg av kursen?
Tyvärr betygen i ett nötskal. Kortsiktigt lärande och ofta helt utan relevans till barnens/elevernas/studenternas faktiska kunskap.
Nu tillhör inte jag dem som alltid tycker att alla former av betyg alltid är fel. Men det är ju knappast problemet idag. När man läser dagens Mitt i Tyresö så ser man det moderata kommunalrådet Mats Fält beklaga att han sannolikt inte kommer få stöd för att ge betyg i årskurs 1. Två frågor inställer sig; 1. Varför nöja sig där? Kanske kan man ge betyg till de föräldrar som vill redan i förskolan. Utvecklingssamtal kan ersättas av betyg i bordsskick och pott-träning. 2. Varför ha ´kostsamma utvecklingssamtal när man kan få en siffra på ett papper i stället? Det blir ju både billigare och tydligare....
Suck
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: betyg,jmk,tyresö,tenta,Stockholms universitet
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 15, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Moderaterna, Studier, Tyresö, utbildning och skola
The queen
Har just varit och sett the queen. Bra film, fantastiskt skådespeleri och för det mesta kändes hela berättelsen så trovärdig. Men kan fortfarande inte få ur huvudet att publiken var den äldsta jag sett på en bio på åratal.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: queen,äldre,bio
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 15, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen, Sevärt
Federley och salladen
Tycks ju inte riktigt som att Federley egentligen vill driva salladsbarer. Mest tycks ju affärsidén handla om att inte sluta kollektivavtal eftersom han och hans anställda förutsätts inte vilja ha det. Men om de anställda vill ha kollektivavtal då - hur kommer han göra då?
Och hur tänker han göra för att förvissa sig om att de inte vill ha kollektivavtal. Är det en avgörande fråga i samband med intervjuerna. I så fall tar han föreningsfriheten till nya nivåer. Har frågat på hans blogg om hur han ser på det. Återkommer när jag fått svar.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: federley,
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 15, 2007
2
kommentarer
Etiketter: Makt i vardagen, Politisk analys, Saker jag ogillar, Tolerans
Tolgfors, dag 2
Så är det ännu en dag utan Sten Tolgfors i medierna (i detta fall radio, tv och stockholms två morgontidningar). Det är nu dag 2 (och då har jag inte räknat de många osynliga dagarna som föregick min räkning).
Går man dessutom in på bloggar.se finns det dessutom hela två tidigare inlägg om tolgfors. Båda från förra året.
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: tolgfors,
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 15, 2007
0
kommentarer
2007-02-14
Ahlin och utrikesdebatten
Så är utrikesdebatten igång och Urban Ahlin börjar med sedvanlig härligt starkt självförtroende. Fler sådana debatter och det blir uppenbart att Bildt är dåtid och Ahlin framtid.
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 14, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Moderaterna, Socialdemokraterna, Spin
Tolgfors - hallå?
Med start idag tänker jag hålla utsikt efter Sten Tolgfors. För er som glömt det - ni är ursäktade - så är Sten handelsminister. Med undantag av en bisats i samband med Mandelsons (EUs handelskommissionär) besök har jag inte sett honom. Och jag är ändå lite mer intresserad än genomsnittet. Så för att ge honom lite motiv för att synas mer börjar jag nu med en daglig bevakning. Om någon ser honom får man gärna tipsa här
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 14, 2007
0
kommentarer
Sporten och nationen
Själv tycker jag att Hosp gjorde ett lysande andra åk igår. Läser man svenska tidningar idag är väl hennes prestation typ på 12:e plats. Svd ger henne en hel spalt. Vad är det med sportjournalistiken som gör att den inte ens inför stora prestationer kan låta bli att vara helt fokuserade på nation snarare än idrott? Visst känner jag också med Maria P-H. Kul med 20-åriga överraskningar (även om jag har lite svårt med en pojkvän som kallas henne för gumman). Men vinnaren är fortfarande Nicole Hosp!
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Wednesday, February 14, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Saker jag ogillar
2007-02-13
Glad!

Spenderar ju numera stora delar av mina dagar i offentliga miljöer som är fulla med människor som försöker bilda sig. Just nu sitter jag på Haninges ypperliga bibliotek och ser ut över säkert 100-talet kunskapssökande människor i alla åldrar och med skiftande etniskt ursprung. Det gör mig både glad och optimistisk. Vilken resurs utgör inte alla de människorna för ett litet land som vill växa (och då menar jag inte geografiskt). Men samtidigt är jag oroad. Kommer försämrat studiestöd, färre platser i vuxenutbildning, en återgång till en föråldrad pedagogik a la Björklund och lägre ambitioner för hur många som får chansen att förverkliga sina drömmar om högre studier göra det mer tomt på biblioteket och i människors törst efter kunskap? Är dock optimist. Så lätt bryter man inte ett hopp och en dröm hos många människor. Om att få lära sig och att växa. Dags att mobilisera motstånd mot den utbildningspolitik som mer än annat präglas av låga ambitioner.
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Tuesday, February 13, 2007
0
kommentarer
Etiketter: saker jag gillar, utbildning och skola
Globaliseringen
Så har då regeringens globaliseringsråd startats upp. Det är ett råd vars sammansättning knappast kommer lösa de knutar som behöver lösas. Antingen blir det en meningslös kompromiss som inte förändrar något eller så blir det traditionella högerlösningar (av sammansättningen att döma). Visar än mer att socialdemokratin borde formulera sin politik på detta område
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Tuesday, February 13, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Europa, Socialdemokraterna
2007-02-11
Regionala Media och valrörelsen (2)
Under måndagen tror jag att jag har en krönika i Aip om valbevakningen och regionala media. Om det är så att någon hittar hit och vill läsa mer så publicerar jag för enkelhets skull en tidigare publicerad artikel igen.
"I början på veckan lämnade jag in min uppsats om hur regionala media bevakade valrörelsen. För läsare av bloggen tänkte jag ge en kort sammanfattning.För den som inte orkar läsa mer kan jag sammanfatta resultaten så här;
1. Män dominerar helt den politiska scenen i alla undersökta tidningar (se nedan för mer info). Även om det finns lika många kandidater av de båda könen. Även om man tittar på olika partier. Även om man går på kommuner/landsting där de ledande råden är kvinnor så är bilden entydig. Det är män som får medial uppmärksamhet i valrörelsen!
2. Det finns en partipolitisk tendens i bevakningen. Arbetarbladet gynnade (s), DN, Smp och BT gynnade alliansen och GD gynnade Fp.
3. Socialdemokratin når mycket av sin uppmärksamhet lokalt tack vare sina uppdrag (som kommunalråd, nämndsordförande osv). Något som borde oroa (s) inför kommande val då dessa är betydligt mer jämnt fördelade mellan blocken än inför 2006 års val.
4. Borgerligheten är betydligt bättre på att få ut sin problemformulering i tidningarna än vänstersidan. Kanske beroende på en mer dold partipolitisering, kanske beroende på att de varit i opposition? Ändå oroande för vänstersidan!
Så något mer om undersökningen. Jag har undersökt 1065 artiklar i Arbetarbladet och Gefle Dagblad (båda mellan 21/8 och 17/9 2006) samt DN, Smålandsposten och Borås Tidning (mellan 21/8 och 26/8) med en så kallad kvantitativ innehållsanalys. Det innebär att artiklarna kodats enligt 36 olika variabler (ja, ni som kan räkna har räknat rätt - det blir 38340 variabelvärden som dessutom var tvunget att matas in två gånger i datorsystemen dvs 76 680 inmatningar - vill ni räkna ytterligare kan ni räkna tidsåtgången - räkna med ungefär två sekunder per variabelvärde i själva instansningen - första rundan där kodningen bestämdes tog naturligtvis mycket längre tid) exmepelvis kön, parti, typ av artikel, sakfråga som belysts, eventuell vinkling med´mera.
Resultaten mer med siffror;Män är huvudaktörer i 72% av de artiklar där kön går att bestämma på huvudaktörer och kvinnor således i 28%. Bland de 10 sakfrågor som debatteras mest är det bara inom vård och omsorg (jämnt) och familjepolitik (kvinnlig dominans) som männen inte dominerar.
Socialdemokratins mediarepresentation i urvalet varierar mellan 21% (DN) till 50% (Arbetarbladet). Alliansen (dvs bara alliansen - inte partierna som ingår i densamma) varierar mellan 25% (DN) och 5% (Gefle Dagblad).Allmänt sett missgynnas (m) - som dock utgör en stor del av alliansens genomslag och kompenseras därigenom - samt (v) och (mp). Gynnas av mediarapporteringen gör framförallt (c). Vilket delvis - men bara delvis kan förklaras av deras starkare roll lokalt och regionalt.
Föga förvånande så handlar 68% av artiklarna som berör borgerligt samarbete om enighet medan 69% av artiklarna om samarbetspartierna handlar om splittring och oenighet.
Medan 40 av de undersökta artiklarna (och då har jag tillämpat en mycket restriktiv tolkning) har en problemformulering som gynnar borgerligheten så är motsvarande siffra för vänstersidan 16. Det är framförallt inom sysselsättnings- och skolpolitiken borgerligheten lyckas placera sin dagordning på nyhetsplats medan vänstern har ett visst litet övertag i ekonomisk politik.
Sakfrågornas 5 i topp ser ut som följer Sysselsättning och Näringspolitik 9.2%, Vård och omsorg7.3%, Skolpolitik 5.7%, Skattepolitik 4.6%, Kulturpolitik och Socialpolitik 4.5% varderaUtifrån det kan man naturligtvis fundera över vem det är som lyckades föra in sina frågor.
Ta ett exempel - den reform som många ville lyfta i valrörelsen - tandvården - är här inkluderad i socialpolitik - men sedd som enskild fråga når den nästan inget genomslag alls.
Min undersökning instämmer vidare med Lars Nords debattartikel på DN debatt nyligen om att den lokala granskningen är betydligt mer sakfrågeinriktad och mindre spelinriktad. Om det betyder snällare som Nord ville göra gällande kan man diskutera vidare.
För den som vill ta del av hela undersökningen (med massor av spännande tabeller utöver det jag här kunnat/velat redovisa) så är det bara att höra av sig med mailadressen (antingen via kommentarer eller till martinnilsson10@bredband.net)"
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Sunday, February 11, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Politisk analys, Saker jag ogillar, Studier
2007-02-09
Borgerlig cred
Jag medger. Man blir ofta för gnällig. På därför är det nu dags att hissa den borgerliga regeringen. Medger att det inte alltid är helt enkelt men här listar jag nu bra saker; 1 precis som Lena Askling pekar på idag tycks det som om moderaterna är vaktposten mot de mer nyliberala och konservativa krafterna i regeringen. Så cred åt Borg för att han håller i statsfinanserna. Cred åt Schlingman för att han vill tillåta homosexuella att gifta sig. Cred åt Littorin så länge han står upp för konflikträtten. och ja, jag vet det uppenbara - att de intar dessa positioner mer av taktiska skäl än av övertygelse. Men det hindrar inte att skadan blir mindre om de lyckas hålla tillbaka tokarna. Dessutom - och här vet jag att en del opponerar - socialdemokratin måste vinna 2010 på sin egen styrka inte motståndarnas svaghet. 2. Moderaten Kristina Alvendal vill avskaffa skönhetsrådet i Stockholm! 3. leijonborg vill avskaffa kårobligatoriet. Det är verkligen en otidsenlig rest. 4. Regeringen vill sänka beskattningen av tjänstesektorn. Klokt och kommer ge fler jobb i en sysselsättningsintensiv sektor. Förslaget om hushållsnära tjänster kan (s) med rätta förkasta/modifiera. Men förslaget om sänkt generell beskattning, som nu ligger gör eu för godkännande kräver ett mer öppet socialdemokratiskt förhållningssätt! Ps här hade jag hoppats kunna skriva något positivt om rättvisa eller regeringens miljöpolitik. Men det är faktiskt en omöjlig uppgift.
----
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 09, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Moderaterna, saker jag gillar
2007-02-08
Malm ensam om att vilja bomba Iran
Läser på text-TV att USA inte vill bomba Iran. Då är det väl bara Fredrik Malm kvar. För er som inte hörde det på ekot och studio ett igår så var han riktigt pinsam. De sände ett agitatoriskt tal från något möte med kurder. Först trodde jag av den stillsamma och återhållsamma tonen att döma att det var Kalle Larsson (v). Men ganska snart upptäckte jag att Kalle fått en värdig efterföljare i Malm. Och för er som inte förstod det var det en stor dos av ironi i det stillsamma och återhållsamma.
Det mest pinsamma var förstås när Malm sedan när talet nådde en bredare allmänhet via radion försökte låtsas som om att han inte alls ville det han just sagt. Dubbla budskap så det står härligt till.
Bäst blev det kanske när den alltid påläste s-riksdagsmannen Urban Ahlin plockade ner Malm. Stor underhållning
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 08, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Saker jag ogillar, Spin
2007-02-05
Nya länkar
Har spanat runt lite och funnit flera av mina gamla vänner i röran som numera finns i länkar-listan nedan. Som ni ser heter de numera s-bloggar. Så småningom, när tid gives (eller tas), kommer det också lite andra favoritbloggar.
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 05, 2007
0
kommentarer
Alla kan inte bli akademiker,
sade Björklund idag. Nej, det är väl kanske sant och kanske är han själv mer än andra ett lysande exempel på det. Men det är väl få som hävdar den positionen. Målet att hälften av en årskull ska studera vid högskolan visar ju tydligt på det. Eller missade Björklund begreppet hälften i matematiken?
I verkligheten handlar det ju om att färre ska få chansen att, den dag de inser att de vill utbilda sig vidare, också göra det. Elitism och dyrt när det i framtiden garanterar ett behov av vuxenutbildning. Men det bekymrar knappast en Allians som i alla lägen, oavsett behov, kommer spara på livslångt lärande och vuxenutbildning (utom för de egna kärntrupperna - jämför Björklunds kompetensutbildningssatsning på lärare - bra men varför bara för den yrkesgruppen?)
Borde vara ett gyllene tillfälle att visa på skillnader mellan socialdemokratisk (många ska få chansen att utbilda sig = höga ambitioner) och borgerlig utbildningspolitik (få i utbildning = låga ambitioner)
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 05, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Socialdemokraterna, utbildning och skola
Att göra

Ibland har man ju svårt att komma ihåg saker man ska göra. Då är det alltid bra att skapa en att-göra-hög. Idag fick jag denna blankett som ska sändas in till riksdagen i september 2034. Medger att jag nog kommer tappa bort den på vägen. Och antar att jag bytt elektronisk kalender till dess - så det är nog ingen bra idé att lägga in en påminnelse där. Någon som har en bra idé hur jag ska komma ihåg detta om drygt 27 år? Tar tacksamt emot tips!
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Monday, February 05, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Händelser i vardagen, Roligt
2007-02-03
Reinfeldt och klimatet
Om ni inte visste det. Det är Afrikas ländert som ska fixa klimatet. Det är de som inte gjort hemläxan och nu måste skärpa upp sin klimatpolitik. Själva har vi ju redan gjort så mycket att Reinfeldt kan fortsätta köra sin Chrystler Voayger. Årets totala hjärnsläpp?
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Saturday, February 03, 2007
0
kommentarer
Etiketter: Miljö, Moderaterna, Spin
2007-02-02
Privata alternativ?

Tillhör de som inte är dogmatiskt varken för eller emot privata alternativ. Låt vad som är bäst för brukarna avgöra. Men man kan ju inte låta bli att le åt vissa privata företags oförmåga att hålla tillbaks vinstintresset ens när de förlorar all trovärdighet. Och jag har lite svårt att se hur maximerat antal blöjor per dag är bäst för brukarna. Nu är det dags för träning o studier. Allt med en bra gammal låt från dr hook i telefonen
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Friday, February 02, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Musik, Saker jag ogillar
2007-02-01
Länder man besökt
Pågår det tydligen någon tävlan om bland bloggare. Jag deltar gärna. Inte för att visa hur bra "mina" 39 länder är - snarare för att visa hur hemskt ensidigt de är placerade...
create your own visited countries map
or vertaling Duits Nederlands
Upplagd av
Martin Nilsson
på
Thursday, February 01, 2007
1 kommentarer
Etiketter: Europa, Om Martin Nilsson, Saker jag ogillar