2007-02-22

Rädda oss från Berlusconi

Jag vet - jag har lite extra förkärlek för Italien. Åtskilliga somrar och en litet sommarhus (ägt tillsammans med flera goda vänner) gör att jag känner lite extra med Italien.

Och även om vårt hus är placerat i en trygg vänsterstyrd kommun (som stolt vid infarten såväl berättar att den är kärnvapenfri zon som visar upp sin historia av gruvbrytning) så har det varit jobbigt att möta det korrumperade Berlusconi-styret.

Det finns fler faktorer som skulle kunna nämnas här - men mest uppenbart är den politiska styrningen av medier och ett juridiskt spektakel där Berlusconi tack vare en månghövdad skara av välbetalda advokater klarat sig undan rättsliga prövningar.

Därför var glädjen stor när den i allt väsentligt anständiga center-vänster-koallitionen tog över. Att det inte skulle bli lätt med en så liten majoritet var uppenbart. Samtidigt hade nog flera av oss hoppats att regeringen skulle bli lite mer långlivad än vad den nu blev. Med Prodis historia (hans förra regering föll på ett liknande sätt) hade han behövt en mer förtroendegivande start. Enda trösten nu tycks vara att UDC (det mer högerinriktade kristdemokratiska alternativet - det finns ett dito på vänsterkanten) har brutit med Berlusconi och därför gjort även hans regeringsalternativ mindre trovärdigt. Kanske finns det öppningar för en bredare center-vänster-regering...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker