2007-02-22

Surprise - färre går på museum om det blir dyrare eller moderater lär sig marknadsekonomi

Under lång tid har moderater försökt låtsas som att deras överideologi - marknadsekonomin - upphör att fungera när konsekvenserna av den egna politiken blir jobbig. Under lång tid låtsades man som att återinförda avgifter på museum inte skulle innebära någon större förändring för hur många som besöker museum. Skatter på öl och vin har naturligtvis ingen koppling till hur många som verkligen dricker öl och vin. Och a-kassan ska ju alla vara med i - att avgifterna chockhöjs påverkar väl inte det.

Ställda inför faktum visar det sig att museerna förlorade var tredje besökare, 10000-tals flyr a-kassan (Aftonbladet i tisdags)och att sänkt skatt på alkohol faktiskt leder till ökad konsumtion.

Då försöker man likt kulturministern Adelsohn Liljeroth i DN idag argumentera för att sänkt skatter gör att man kan välja själv. Det går väl så där. Man kan välja om man vill ha kvar sin bil (med tokdyr försäkring), man kan välja att ha någon slags trygghet på en allt osäkrare arbetsmarknad (med chockhöjda avgifter) och man kan välja att bry sig om sitt kulturarv (om man har råd längre).
Mycket till val...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker