2009-11-26

(s)tarkt lag till landsting och riksdag

I helgen som gick antog socialdemokraterna i Stockholms län sina riksdags- och landstingslistor.
Riksdagslistan innehåller många erfarna namn men toppas av en för Stockholms län ny kandidat, Thomas Bodström. Han har tidigare varit riksdagsledmot för Örebro län - men återvänder nu hem till Stockholms län (han bor i Nacka).
Thomas är knappast okänd för någon och han väcker reaktioner. Tycker det är bra med en politiker som så mycket berör. Dels därför att orsaken till att han berör är att han verkligen väcker frågor som spelar roll. Frågor om trygghet - att både bekämpa brott och brottens orsaker - på ett sätt som kanske bara den som på nära håll sett både brottsoffer och förövare kan förstå.
Engagemang för barn och ungdomar - att ha varit ordförande i Ecpat är bara ett exempel.
Förstår att utbildning och en andra chans spelar roll - självupplevt. Förstår att komvux kan ge även den skoltröttaste en ny chans och vill satsa på det för att det också frigör talang.
Framgångsrik, engagerad, hög arbetskapacitet, enkelt att prata med folk... Tror att man får svårt att hitta en bättre kandidat.

Nästan samma beskrivning skulle kunna sättas på Ilija Batljan, Nynäshamns färgstarka och uppskattade kommunalråd, som nu är toppkandidat till landstinget. Har svårt att se någon som är mer handlingskraftig. Det är i Nynäshamn som man vaccinerat (se där en kommun som kan det där) unga tjejer mot livmoderhalscancer långt innan det var ett tvång, som har garanterat sommarjobb till kommunens ungdomar, som avskaffat ofrivilligt deltidsarbete i kommunen - och listan kan göras längre...
Tror att han är personen som kan se till att landstinget levererar.

Till det ett lag bestående av Lars Dahlberg, Erika Ullberg, Helene Hellmark Knutsson och Inger Ros. Alla begåvade och bra - men låt mig slå ett slag för Helene.

Min kollega i Sundbyberg har så mycket klokhet, eftertänksamhet och handlingskraft (jo, det går att förena dessa egenskaper) så att jag är lite ledsen för Sundbyberg men glad för alla invånare i Stockholms län.

Ett lag väl värt att kämpa för.

Krisberedskap mm

Är just nu på krisberedningsövning i Nynäshamn. Vi prövar scenariot med ett större vattenavbrott. Bra att vi ibland övar. Ibland får vi ju pröva det i verkliga livet - och det visar väl att vi behöver öva mer och bli än mer förberedda på olika scenarier - även det som inte är det mest troliga.

Annars är det tillbaka till vardagen efter budgetdebatten. Ofta blir det ju fokus på det där konflikten är som störst. Och det finns ju verkliga skillnader. Synen på skolan, utbildning, förskolan, jobben och ansvaret för ekonomin skiljer oss åt. Samtidigt kommer det ju ibland enskildheter där vi tycker att majoriteten så småningom agerar klokt. Senast var det i budgetdebatten då moderaterna plötsligt signalerade översyn av skolmatsproduktionen (bra - vi och mp har lagt sådana förslag), vikariepool i äldreomsorgen (bra - vi har haft det i vårt budgetförslag under två år) och att arbeta fram en klimatstrategi under första halvåret (bra - röstades iofs ner på budgetfullmäktige - men bifölls på KS sex dagar senare).
Bra att man kan ändra sig när man haft fel.

2009-11-19

Budgetdebatt igår...

...och tonläget var väl kanske inte så lågt alla gånger.

Vi socialdemokrater blev som vanligt anklagade för att svartmåla skolan eftersom vi inte tycker att majoriteten givit dem tillräckliga anslag för att klara allt det vi önksar av skolan när det gäller kunskap.
Kanske är det att svartmåla när man är oroad över att antalet elever som inte blir behöriga till gymnasiet ökat varje år mellan 2006 och 2008. Eller så kanske det bara är att bry sig och vilja göra något åt det.

Vi blev anklagade för att inte ha förtroende för skolans personal - men som jag sa till Anna Lund (Kd) när hon gick till våldsamt angrepp på oss - det stora problemet är att våra lärare har ett unikt lågt förtroende för den politiska ledningen i kommunen (enligt medarbetarundersökningen). Lägger ut länk så fort den ligger ute.

Tror kanske egentligen att både vi och majoriteten har väldigt stort förtroende för skolans personal - fast på olika sätt.

De borgerliga i kommunen tror så mycket på skolans personal att de ger dem usla villkor. 10 000 kronor mindre satsar vi på undervisning av en grundskoleelev i Tyresö jämfört med Stockholms län. Men enligt majoriteten levererar de ju ändå - så varför satsa mer.
Vi har också förtroende - på så sätt att vi tror att en lärare till gör enormt stor skillnad. Så båda har vi förtroende - men på olika sätt.

En av de mer onyanserade moderaterna, Dick Bengtsson, i fullmäktige har kommenterat budgetförslagen. Han har fått för sig att vi vill spara på parkarbetare och bibliotekarier. Det är naturligtvis obegripligt eftersom vi inte lagt något sådant förslag men det glädjer mig ändå lite att han skriver det. För det förklarar varför så många moderater utan att blinka kan tycka det är viktigt att vara ineffektiv i den kommunala verksamheten (och som ett uttryck för det avslå våra besparingsförslag) och låta bli att satsa på skolan. De har helt enkelt inte läst vårt förslag.

I förlängningen är det naturligtvis jobbigt att alltid försvara vandrarhemssubventioner, dyra lokalkostnader, onödiga programvarukostnader osv när skolan brister.

Men frågan är ändå om inte Dick Bengtsson börjar bli mer än lovligt onyanserad när han kallar oss som vill göra den omprioritering för att ha en skrämmande människosyn.

De som själv vill läsa vårt budgetförslag och se hur vi klarar att spara 17 miljoner - som vi använder till skola/förskola/äldreomsorg!

2009-11-11

Per fick vänta i mer än tre timmar - om en kaotisk vaccinationsordning

När jag kom till skolan idag hoppade Per på mig. Han hade varit med sin mamma och vaccinerat sig i Forellens matsal. Vaccinationen som sker inom ramen för skolhälsovården är i Tyresö av någon för mig outgrundlig orsak bestämd till fyra eftermiddagar i en och samma matsal för hela kommunen.

Per och hans mamma var i föredömligt god tid. En halvtimme innan vaccineringen skulle börja var de på plats. Det hjälpte inte - kan man konstatera. Drygt tre timmar senare fick de sin vaccination. Värre gick det för den pappa som först stått i två timmar i kö innan någon upplyste honom om att man behövde kölapp - och sedan var det bara att börja om.

Vad är då problemet med sättet som vaccinationen nu genomförs?

1. Det är i grunden ett dåligt sätt att organisera vaccinationen genom att dra ihop mer än 5 000 elever till en och samma plats. Det krävs en logistik och kapacitet som är mycket trimmad för att få det att fungera. Jag har hela tiden varit skeptisk och fick tyvärr mina farhågor bekräftade igår. Det fungerar inte när man får vänta i tre timmar. Det skapar irritation bland föräldrar och mer oro bland redan oroade barn.

2. Om man får vänta och om man måste transportera sig för att vaccinera sig kommer färre att låta sig vaccineras - vilket skapar risk för större smittspridning - och därmed större kostnader för sjukvård och välfärd. Dessutom är alla fyra tiderna under samma tid (14-20) - ingen tanke på att det kan finnas föräldrar som i relation till jobb och arbetstider kan ha svårt att klara vaccinationen.

3. För en lekman utan ytterligare medicinska kunskaper är jag inte helt säker på det smarta i att dra ihop elever från alla kommunens skolenheter. Om det nu redan finns smitta vid någon skola kanske vi på detta sätt bidrar till att sprida den snabbare mellan enheterna.

För ett par veckor sedan hade jag vänner från Skåne på besök. De hade just vaccinerat sina barn (jo, just det - för ett par veckor sedan). Där hade föräldrarna fått fylla i godkännande-blanketter och sedan vaccinerades barnen på den egna skolan under skoltid. Resultatet - nästan alla lät vaccinera sig och inga behövde stå i onödiga köer.

Varför ska det vara omöjligt i Tyresö och Stockholms län?

Tidigare i höstas bad vi att få en redovisning i kommunstyrelsen om arbetet med att förebygga den nya influensans spridning. Efter den redovisningen har frågan inte tagits upp till politisk behandling i någon nämnd eller styrelse. Upplägget som nu genomförts måste därför vara beslutat av Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Hans Lindberg (m).

Vi kommer därför att ta upp frågan på kvällens nämnd för att försöka rätta till de uppenbara misstag som begåtts och ge alla förutsättning att få vaccinationen.

PS - Per heter egentligen något annat...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

Politik
eXTReMe Tracker