2009-11-19

Budgetdebatt igår...

...och tonläget var väl kanske inte så lågt alla gånger.

Vi socialdemokrater blev som vanligt anklagade för att svartmåla skolan eftersom vi inte tycker att majoriteten givit dem tillräckliga anslag för att klara allt det vi önksar av skolan när det gäller kunskap.
Kanske är det att svartmåla när man är oroad över att antalet elever som inte blir behöriga till gymnasiet ökat varje år mellan 2006 och 2008. Eller så kanske det bara är att bry sig och vilja göra något åt det.

Vi blev anklagade för att inte ha förtroende för skolans personal - men som jag sa till Anna Lund (Kd) när hon gick till våldsamt angrepp på oss - det stora problemet är att våra lärare har ett unikt lågt förtroende för den politiska ledningen i kommunen (enligt medarbetarundersökningen). Lägger ut länk så fort den ligger ute.

Tror kanske egentligen att både vi och majoriteten har väldigt stort förtroende för skolans personal - fast på olika sätt.

De borgerliga i kommunen tror så mycket på skolans personal att de ger dem usla villkor. 10 000 kronor mindre satsar vi på undervisning av en grundskoleelev i Tyresö jämfört med Stockholms län. Men enligt majoriteten levererar de ju ändå - så varför satsa mer.
Vi har också förtroende - på så sätt att vi tror att en lärare till gör enormt stor skillnad. Så båda har vi förtroende - men på olika sätt.

En av de mer onyanserade moderaterna, Dick Bengtsson, i fullmäktige har kommenterat budgetförslagen. Han har fått för sig att vi vill spara på parkarbetare och bibliotekarier. Det är naturligtvis obegripligt eftersom vi inte lagt något sådant förslag men det glädjer mig ändå lite att han skriver det. För det förklarar varför så många moderater utan att blinka kan tycka det är viktigt att vara ineffektiv i den kommunala verksamheten (och som ett uttryck för det avslå våra besparingsförslag) och låta bli att satsa på skolan. De har helt enkelt inte läst vårt förslag.

I förlängningen är det naturligtvis jobbigt att alltid försvara vandrarhemssubventioner, dyra lokalkostnader, onödiga programvarukostnader osv när skolan brister.

Men frågan är ändå om inte Dick Bengtsson börjar bli mer än lovligt onyanserad när han kallar oss som vill göra den omprioritering för att ha en skrämmande människosyn.

De som själv vill läsa vårt budgetförslag och se hur vi klarar att spara 17 miljoner - som vi använder till skola/förskola/äldreomsorg!

3 comments:

Ulrika N said...

Men ni blir ju tvungna att sparka annan personal om ni menar allvar med era besparingar, som ni kallar effektiviseringar. Hela ert budgetförslag går ju ut på det. Ni missade också att vissa av era besparingsförslag fanns redan med i majoritetens budget. Kan du tala om för mig vilka av era "effektiviseringsförslag" som inte skulle innebära att man rationaliserar bort personal?

Martin Nilsson said...

I kommunen drabbas ingen av att vi har en lägre kostnad för upphandling!

Jag är övertygad om att en privat entreprenör kan öka intäkter i vandrarhemmet och därmed förlorar inga jobb där heller.

Att inte köpa programvaror från Microsoft drabbar inte en enda person i kommunen.

Att hyra mindre lokalyta leder inte till färre kommunala jobb.

Nu ska vi se - har vi sparkat någon ännu.

Att köpa mindre reklam från tidningen Mitt i - inget färre jobb i kommunen.

Att självfinansiera parkeringsövervakningen - nej just det inga förlorade kommunala jobb.

Och listan kan fortsätta. Vilka av dessa åtgärder har redan gjorts Ulrika N.

Tyvärr - argumenten håller inte. Och det gör att man tar till Dick Bengtssons övertoner.

msn00b said...

Ang att spara in på programvarulicenser så rekommenderar jag varmt open office. Exakt samma format, exakt samma funktioner men oerhört många tusenlappar billigare och då pratar vi bara om licensera och har alltså inte ens gått in på "uppdateringarna" som microsoft prackar på sina användare. Till skillnad från Microsoft begränsas dessutom inte Open Office av en godtycklig support eftersom openoffice inte finns i olika versioner utan en och samma version som uppdateras för säkerhetsläckor vartefter. Dessutom är Open office helt kompatibelt med Microsoft klienter varför det inte uppstår integritetsproblem mellan olika användare som interagerar. Och don't even get me started on hur mycket som kan göras genom att inte tvångsmässigt använda sig av jävla Norton aka "virusskyddet som inte fungerar" utan t ex AVG

mvh
Jenny

Politik
eXTReMe Tracker