2012-09-12

Om en debatt som inte blir av - Saweståhl vill/vågar inte

I förra veckan fick jag uppdraget av nätverket Gilla Trygghet att utmana de lokala moderaternas ledare, tillika kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl på debatt inför folkomröstningen.
Syftet var enkelt och det som brukar gälla när det gäller debatter - att tydliggöra alternativen och få fler att känna vilken sida de ska stödja i valet.

Det brukar vara en del av det demokratiska samtalet i en valrörelse. Att jag fick uppdraget är ganska begripligt. Jag var oppositionsråd i kommunen när alla avgörande beslut fattades om avgiftshöjningen. Jag tillhör en av de som fått flest medborgarreaktioner. Som hört hur den nya taxan slår - men framförallt också i detalj fått lära mig och förstå hur den nya taxan är konstruerad. Dessutom är jag i min nuvarande roll inte ledare för någon av de partier eller organisationer som ingår i nätverket.
Det var sannolikt skälet till att jag fick uppdraget.

Därför blev jag något förvånad när Fredrik Saweståhl vägrar att möta mig i debatt. Vi var överens om tid och plats. Vi hade fått tillstånd. Det var bara att göra annonsen - men då kräver Saweståhl att istället få debattera med Anita Mattsson. Annars ska han inte ställa upp. Han kan möjligtvis tänka sig att Andreas Jonsson ska få debattera mot Susann Ronström som ett alternativ.

Efter att ha röstat igenom hur nej-sidans svarsalternativ ska vara formulerat och efter att ha röstat igenom en vinklad, obegriplig och skattefinansierad kommunal information så ska han alltså nu också få bestämma vem som ska debattera för motståndarsidan. Det är naturligtvis ett stort skämt.

Sanningen att säga så tror jag inte längre att Fredrik vågar möta mig i debatter. Jag vet att jag är ganska duktig på att ställa de relevanta och obekväma frågorna i en debatt och det blir extra besvärande i en valrörelse där moderaterna lyckats klanta till så mycket. Jag har redan tidigare noterat hur han i kommunfullmäktige försöker undvika debatter med mig. Det är naturligtvis hans val att avgöra om han vågar stå upp för sin politik och i fullmäktige gör det inte så mycket - Anita Mattsson och flera andra oppositionspolitiker - är lysande debattörer som ställer de relevanta frågorna och han klarar sig inte undan alla dem.

Men i en avgörande debatt inför ett val har han faktiskt inte rätt att avgöra vem som ska företräda motståndarsidan.

Eftersom han inte vill möta oss i debatt i Tyresö centrum har jag och Anita Mattsson ställt fyra frågor om avgiftschocken till Fredrik Saweståhl vid morgondagens sammanträde med fullmäktige. Socialnämndens ordförande Andreas Jonsson får två frågor. Följ dem på plats, på tyresöradion eller på www.tyreso.se.

Förresten de som hörde Radio Stockholm idag kunde höra att han helst inte debatterar med någon. När han skulle försvara sitt MUF-aktiga tilltag att göra en falsk hemsida för nej-sidan vägrade han att möta Marie Åkesdotter i debatt. Jag är tämligen övertygad om att han inte skulle vilja möta Anita Mattsson i en debatt heller. Antagligen förstår han väl att det är safe eftersom vi aldrig skulle låta honom avgöra vem som ska företräda oss i en sådan debatt.

Frågan är om Tyresö vill ha en sådan KSO som inte är beredd att försvara sin politik i en öppen och demokratisk debatt?

2 comments:

Anonymous said...

Samma mediatränare som Filippa Reinfeldt

Martin Nilsson said...

Antagligen..

Politik
eXTReMe Tracker