2010-11-10

Frågepanelen - Skadad i arbete i Tyresö kommun

Fråga: Om man blir skadad i sitt arbete i Tyresö kommun, som man ej själv är ansvarig för, och kommer att i hela sitt liv få lida för skadorna, VARFÖR hjälper inte en så stor arbetsgivare som en kommun till att man kan få en omplacering? Det är helt skamligt! Man måste säga upp sig tjänst för att få hjälp hos AF och man vet inte hur man ska "överleva" i framtiden. Tack alliansen för allt!!

Svar:
Hej
Jag tycker vi borde ha ett väldigt stort ansvar när någon av våra anställda skadas på det sätt som du beskriver ditt fall. Tyvärr tror jag att kommunens politiska majoritet (de borgerliga partierna) alltför ofta löst sådana fall genom uppsägningar och utan att tillräckligt ställa krav på att man ska hitta omplaceringar.

Till det ska läggas de försämrade reglerna som regeringen infört i trygghetssystemen.

Det finns mycket som borde förändras när det gäller hur man hanterar människor som råkat ut för skador och sjukdomar idag. Vi kommer försöka väcka sådana frågor.
Sedan är det som flera andra sagt att vi som politiker bestämmer över reglerna - sedan är det tjänstemännen som tillämpar dem. Men hade de haft bättre regler/förutsättningar hade också deras beslut blivit bättre.

Hoppas att du ändå får hjälp tillbaka.

Vänliga hälsningar

Martin Nilsson

PS detta inlägg berörde mig verkligen så i ett senare inlägg kompletterade jag med följande kommentar -
Tack själv Daniel - för att du berättar din verklighet. Jag tror att den kanske kan påverka en del av de politiker som alltför ofta tror att människor som är sjuka eller skadade är det av en "lathet" och att det finns något stort missbruk av trygghetssystem och anställningsskydd.
Verkligheten är naturligtvis som du skriver att de som drabbats av skador vill tillbaka till arbete så fort det är möjligt.
Det märkliga är att dessa politiker alltid säger att det man vill komma åt inte handlar om det nu beskrivna fallet. Det är alltid någon annans (oklart vems) missbruk man ska klämma åt.

Jag skäms när jag hör din berättelse. Och lovar att försöka förändra både regler i trygghetssystem som hur vi beter oss som arbetsgivare.

Även om det ser tungt ut nu hoppas jag att du hittar en väg tillbaka.

2 comments:

Bengt said...

Rehabiliteringen är ett skämt. Sköter min rehabilitering med min Wii...mycket bättre...på min rehab sitter de mest och fikar...

Bengt said...

Wii:n är bra rehab eftersom jag har haft problem med balansen så är den bra på att medvetande göra just detta hör av er om ni behöver hjälp...

Politik
eXTReMe Tracker