2010-09-05

Tack alla valarbetare för en fantastisk insats - nu ökar vi än mer...

Under tre och ett halvt år under denna mandatperiod har sittande regering varit i opinionsmässigt underläge. Det var när resultatet av regeringens politik stod i fokus och upplevdes varje dag som folket gav sin dom.
När man går in emot val riktas med naturlighet fokus mot framtiden. Inget ont i det. Men det är klart att om man svär sig fri från det man gjort och går i opposition mot sin egen politik så kan man låta bli att ta ansvar för den förda politiken. Man kan mörka den del av politiken som "bara" är en fortsättning på den redan förda och man kan ägna sig åt att med full kraft så misstro mot motståndarens politik.

Det är receptet bakom Reinfeldts framgång så här långt i valrörelsen.
Men - och det är viktigt att säga - det är två veckor kvar och rekordmånga osäkra. Ju mer politik det pratas desto fler kommer rösta på oss.
Och eftersom det är dags för de borgerliga att tala ut om sin politik har de rödgröna idag ställt 18 frågor om deras politik. Ett antal väljer jag ut här:

Varför prioriterar ni fortsatta skattesänkningar - mest för dem som tjänar bäst - framför fler lärare i skolan och minskade barngrupper i förskolan?

Varför döljer ni för väljarna hur mycket ni ska sänka skatterna med efter 2011?

Socialbidragen ökar i åtta av tio kommuner. Varför anser ni att klyftorna minskat när den rikaste hundradelen av befolkningen fått lika mycket i skattesänkning som en fjärdedel av svenska folket fått tillsammans?

Varför ska sjuka människor tvingas söka jobb eller gå på socialbidrag? Hur många kommer att utförsäkras om ni fortsätter en mandatperiod till?

Varför ska pensionärer fortsätta betala högre skatt än löntagare?

På vilket sätt får vi fler jobb av att sjuka och arbetslösa blir fattiga?

Är det inte pinsamt att svensk klimatpolitik rankas sämre än Kina och Indiens enligt Climate Action Network?

På vilket sätt hjälper ett aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen arbetslösa ungdomar?

Vad betyder ”välfärdens kärna”? Fyra partiledare ger fyra olika svar och ingen verkar veta vad det handlar om. Är det egentligen inte bara ett sätt att dölja de nedskärningar som måste till för att bekosta era skattesänkningar?

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla fantastiska valarbetare. Jag har inte trott det är möjligt att mobilisera så mycket. Med två veckor kvar och många intensiva samtal kvar har vi pratat aktivt med mer än var tionde Tyresöbo. Det är ett samtal som påverkar och ger möjligheter. Jag vet att Moderaterna också samtalar - men de är långt efter.

Samtidigt vet vi att vi behöver göra än mer. Jag är övertygade om att vi är som Duracell-kaninerna. Vi håller ut längre än de andra. Vi gör mer. Och vi ökar tempot de sista veckorna...

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker