2010-01-05

Böcker att inte läsa på semestern - eller kanske precis tvärtom...

Tillbaka efter en vilsam jul och nyår. Lyckades till och med få in en kort 40-årsresa innan jul tillsammans med familjen. Semester blir ju också lästid.

Men jag har lyckats välja fel böcker de senaste semestrarna.

Förra året läste jag Gomorra av Saviano. En lysande bok om maffians arbetssätt i neapel-trakten som Saviano skrivit med risk för eget liv. Perfekt på alla sätt som litteratur. Dock inte om det visar sig att det fina, och billiga, hotell man bor på under två nätter visar sig heta samma som ett hotell på grannön där maffian tvättar pengar. Kändes som om "fyndet" man gjort vid hotellbokningen avtog något i värde med känslan av att detta syskonhotell kanske användes på samma sätt...

Och i år då? Jo Lena Sundströms bok - "Världens lyckligaste folk" - är även det en lysande bok. Visar faran med att börja släppa efter mot främlingsfientliga krafter. Det är verkligen ett sluttande plan som de som exploaterar "vi och dom"-perspektivet ger sig in på. Något att tänka på för politiker och mediafolk. Och det är som Sundström säger - nästan 9 av 10 danskar röstar inte på Dansk Folkeparti. Ändå har partiet och dess problemformulering fått ta över den offentliga debatten och det är inte svårt att se hur det påverkat många danskars syn på mångfald.
Och boken är naturligtvis alldeles lysande om det inte är för att man befinner sig på en semesteranläggning med... många danskar. Det är svårt att låta bli att tänka på vem av dem som kan vara främlingsfientlig - även om man intellektuellt vet att de flesta inte är det. Se där hur lätt det är att själv bli lite fientligt inställd. Men just därför är Lenas bok så bra - för att den visar på hur majoriteten ogillar det som nu händer och vill ha ett mer tolerant och öppet Danmark.

Nu läser jag Helga Henschen och sedan ligger den tunga tegelstenen "De fattiga i Lodz" och väntar. Men jag tror att det är bra med lite intellektuell stimulans i början på valåret. Ju närmare val vi kommer desto mindre tid till litteratur.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker