2009-12-15

40, regeringsduglighet och skolan mm

Det blir ju så när man skriver alltför sällan - man får ta lite mer varje gång istället.

Först vill jag tacka för alla gratulationer i samband med att man passerat 40-årsgränsen. De som eventuellt redan tidigare tyckt att man är gubbig får väl nu ett bevis på det. Men jag tror att jag fortfarande har mycket driv kvar och hoppas få visa det under mitt 41:a levnadsår. Min upplevelse av att ha mycket driv kan ju bero på att jag till vardags spenderar mina dagar med en politisk majoritet som känns mer nöjda för varje dag och mest lutar sig tillbaka. Så det kan ju vara en synvilla skapad av omgivningen - men jag tror det inte...

Några som däremot inte ligger på latsidan är regeringen när det gäller försöken att utförsäkra många från sjukförsäkringen. Mycket är sagt om det men två citat tycker jag är värda att plocka upp nu. Dels Christina Husmark Perssons citat från Svd 15/8 2007 - "De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.” Tydligare kan det möjligtvis inte sägas.
Det skulle i så fall vara Tyresös tidigare moderta kommunalråd Berit Assarson som på sin blogg skriver; "Ett antal personer kommer att bli utförsäkrade vid nyår. Rätt och riktigt."

I nästa val kommer de borgerliga partierna att försöka göra regeringsdugligheten till en fråga. Det krävs inget geni för att inse att de senaste veckornas debatt om sjukförsäkringen visat att de inte är mästare i grenen. De har hastat fram ett förslag som de senare får revidera och när revideringen inte visar sig nog - göra det igen.
Och under tiden de försöker trassla sig ur de problem de skapat själva så gör de sitt bästa för att säga att det inte är någon skillnad alternativt skylla på oss socialdemokrater (som statsvetaren Stig-Björn Ljunggren pekar på här) och vägra sitt eget ansvar för sina egna handlingar som ansvariga.

Denna "nånannanism" skrev jag om i en annons i förra Tyresö Nyheter. Sverige och Tyresö skulle må bättre av politiker som står upp och ansvarar för sin politik.

Slutligen - just nu till jul har kommunen varslat ett 10-tal lärare. Vi som inte tror att varken arbetslösheten eller skolans kvalitetsproblem löses genom färre lärare försökte på senaste fullmäktige få igenom ett uppsägningsstopp i välfärdens kärna. Moderaterna (med stödpartier) sade nej. De vill hellre subventionera vandrarhem, öka informationsbudget samt ha dyraste kontorslokalerna. Kanske behöver jag tipsa Timbro om moderat-styrda Tyresö - för här prioriteras inte välfärdens kärna.

Och för de som inte tror att lärare gör skillnad i skolan (dvs Tyresös Moderater) så kanske man får avsluta med två citat från dels TIMMS-rapporten (om skolbarns matematik-kunskaper); "Sverige har mindre undervisningstid i de båda ämnena jämfört med övriga länder i studien. I matematik visar studien ett tydligt samband där länder med mycket undervisningstid presterar bättre."

Eller från ESO-rapporten i veckan; "Resurser i form av lärartäthet har relativt stor betydelse för unga barn/elever samt elever från socioekonomiskt svaga hemförhållanden".

Till er alla andra som redan vet detta vill jag önska en riktigt god jul och ett gott nytt (val)år....

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

1 comment:

msn00b said...

Ett annat bra exempel på områden där den sociala välfärden inte räcker till är här i Malmö dör det nu fastslagits att det skall förekomma volontärarbete inom äldrevården. Även när det gäller hjälp med läxläsning förväntas volontärer ställa upp eftersom skolan inte har resurser för de som inte hänger med (och nu snackar vi alltså om mellanstadiet). Helt absurt i mina ögon, det är ju statens och kommunens ansvar. Jag tror banne mig att jag blir rödare för varje år som går.

Politik
eXTReMe Tracker