2009-06-06

Högerextrema vinner på passivitet - använd din rösträtt!

När Tyresö idag invaderats av nynazister påminns man av vilket värde det är i att rösta. Det är när man lägger sin röst som man påverkar och har möjlighet att skapa ett samhälle där alla får chansen.

Om man inte gör det riskerar man att ge bort sin röst till de som vill stänga ute och göra skillnad på människor. Som beroende på ursprung försöker finna syndabockar till ökande klyftor och arbetslöshet.
Så skedde i Holland häromdagen då ett främlingsfientligt parti blev näst största parti. I Sverige verkar just nu Sverigedemokraternas enda chans att komma in i Europaparlamentsvalet vara att medborgare med vettiga värderingar avstår från att rösta.

Så ta din chans och rösta. Jag hoppas förstås det blir på socialdemokraterna. Varför?
1. För jobben. Var fjärde ung människa i Sverige är idag utan arbete. Det är förvisso till största delen den svenska regeringens misslyckande - men det är genom europeiskt samarbete som fler kan få jobb. Vi socialdemokrater vill göra arbetslöshetsbekämpning till ett prioriterat mål.
2. För trygga jobb. En av den här valrörelsens mest smutsiga inslag är när borgerliga politiker försöker göra vår kamp för lika anställningsvillkor till en fråga om främlingsfientlighet. Det är alldeles självklart att människor från andra delar av EU ska kunna jobba i Sverige. Det är ingen som bestrider det. Men varför ska de, pressade av oseriösa arbetsgivare, tvingas till lönedumpning. Och på vilket sätt minskar främlingsfientlighet av att de som har jobb i Sverige riskerar att förlora dem till någon från ett annat land som "bjuder under", långt under de villkor som normalt gäller i Sverige.
3. Miljön - det är ingen slump att kandidater till vänster får bra betyg av naturskyddsföreningen - medan moderaterna får tummen ner. Det handlar om man sätter miljön eller de stora företagens frihet främst.

Men oavsett vad du tänker rösta på - Rösta! Det är, bland annat, ditt sätt att stoppa högerextremism.

När det väl är gjort behöver vi nog alla fundera på hur högerextremismen kan bekämpas.
Först handlar det om att minska klyftor och ge alla möjlighet att få ett jobb.
Sedan bör vi alla som står för en demokratisk människosyn och samhällsmodell visa att vi tänker bekämpa nazismen. Förvisso kommer icke-demokrater alltid att göra anspråk på att få använda demokratins alla fördelar som exempelvis mötesfrihet. Och vi ska inte förvägra dem det (så länge de inte kränker andra människors värde genom hets, hot eller våld). Men däremot borde vi fundera på om det är självklart att de ska få använda nordiska muséets mark?

Varför är det så självklart att demokratiska partier inte ska få dela ut material utanför ICA Trollbäcken medan Nazister ska få ockupera en av Tyresös mest attraktiva mark under vår nationaldag....

En fråga som också nordiska muséets ledning borde fundera på i dessa dagar.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker