2009-03-23

Jo, vi har råd med högre ambitioner för Tyresös skolor

Har på sistone fått frågan allt oftare om hur vi ska kunna ha råd med satsningar på kvaliteten i skolan när krisen och budgetunderskotten nu blir allt mer påträngande.

Låt mig då ta ett litet räkneexempel. Den regering som nu suttit i drygt två år har under denna tid sänkt skatterna för den tiondel som tjänar mest med osannolika 45 miljarder kronor.

Tänk dig nu i stället att 10% av dessa pengar hade satsats på skolan. Då skulle 4,5 miljarder fördelats ut på landets kommuner. För Tyresös del skulle det inneburit cirka 22 miljoner kronor. Fullt tillräckligt för att genomföra allt det som vi föreslagit när det gäller rätt till individualiserad undervisning, hjälp med läxläsning, mindre barngrupper i förskolan, mer arbete med språkutveckling och ett tekniklyft i kommunens skolor.

Men regeringen ville inte det.
Det var viktigare att sänka skatter för de som hade det allra bäst.

Och det jag nu pratat om är bara en tiondel av det den rikaste tiondelen fått. Det finns utrymme för att stärka vård och tryggheten vid sjukdom och arbetslöshet utan att ens behöva förändra skatter för låg- och medelinkomsttagare.

I valrörelsen lovade Fredrik Reinfeldt att moderaterna skulle matcha varje krona vi socialdemokrater ville satsa på kvaliteten i välfärden. Det löftet har han svikit inte bara en gång.

Nu ägnar han sig istället åt att försöka blåsa upp en motsättning mellan trygghet vid sjukdom eller arbetslöshet och kvaliteten i välfärden. Sanningen är ju att de uppsägningar som sker i välfärden visar att han klarat varken eller.

På samma sätt är det uppenbart att 10% av de rikaste 10% skulle klara kvaliteten i Tyresös skolor.

Och tycker man nu att det är det viktigaste att förbättra levnadsvillkoren för de som inte har tillräckligt höga bonusar har vi visat hur man i Tyresö kan spara in 12 miljoner i administration och onödig kommunal näringsverksamhet. Och med 7 öres skattehöjning (kombinerat med ett skattetak) därutöver klarar vi att få ihop det som behövs för en verklig investering i kunskap i Tyresö.

Det går om man vill. Problemet är att det funnits för få i Tyresös styre som vill.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

5 comments:

Fredrik Antonsson said...

Martin,

Regeringen har sänkt skatten för mig som underskötare och en grundlön på lite drygt 21' med betydligt mer än en tusenlapp´- det känner jag av i min plånbok. Inte fan är jag högavlönad, kanske känner jag av pengarna lite bättre eftersom jag efter nästan 16 år på samma arbetsplats sitter tryggt och struntar i a-kassa samt av ideologiska skäl vägrar pumpa in pengar i facket - men alla märker av jobbskatteavdraget.

För övrigt så har särbon hittat din blogg och bestämt sig för att ge dig chansen att lyfta skolorna i det vackra Tyresö. Inte ens mina böner hjälper, hon vill se förnyelse - precis som väljarna i Sundbyberg ville 2006.

Och så en fråga från en 13-årig son: Kommer sossarna i Tyresö stödja bygget av en innebandyhall så Tyresö Trollbäcken IBK kan spela sina matcher i hemkommunen isf Eriksdalshallen, Södermalm om de går upp i högsta serien nu på fredag?

När har du bakat förresten?

Martin Nilsson said...

Pussa din särbo! (blir nog bäst om du gör det). Jag ska göra mitt bästa för att höja Tyresös skolor. Tror faktiskt att en ny politik kan göra stor skillnad...

Sedan betvivlar jag inte att du märker av jobbskatteavdraget. Och som du vet har vi ju anammat 2/3-delar av just den skatteförändringen. Det som vi är upprörda över är ju två saker;

1. Den extremt sneda fördelningen mellan olika individer. Samtidigt som du fått en vettig skattesänkning, pensionären fått ingen alls och den arbetslösa bara fått det sämre så har ju de med extrema inkomster och förmögenheter gynnats mer än någonsin av denna regering.

2. Den sneda fördelningen mellan det gemensamma och det privata. Samtidigt som regeringen har sänkt skatter och gynnat privat konsumtion för 90 miljarder har det gemensamma i form av skola, vård och omsorg tappat i kvalitet. Och nu när krisen slår mot kommuner finns det inga pengar kvar i regeringens skattkista...

När vi socialdemokrater satt vid makten använde vi tillväxten till att stärka välfärden (50%) och den egna privata ekonomin genom skattesänkningar - huvudsakligen genom den sk kompensationen för egenavgifterna(50%)

Och slutligen innebandyhall. Jag har faktiskt inget bra svar på det i dagsläget. Jag önskar att jag enkelt kunnat säga ja - men problemet är att det kostar mycket pengar och i har en eller två skolor som desperat behöver rustas upp och de måste hanteras först. Men jag hoppas vi kan lösa problemet - som ju egentligen är något alldeles fantastiskt att vårt innebandylag är på väg upp till högsta serien.

Martin

PS har faktiskt inte bakat bullar på ett tag - kanske i helgen. Återkommer!

Fredrik Antonsson said...

Tack för svaren. Själv så ser jag ju föga förvånande att just ett jobbskatteavdrag, som premierar arbete är en bra väg att gå. Att sedan pensionärerna lider i det tysta, och kommer lida mer i lågkonjunkturens spår är jag benägen att hålla med om och jag hoppas att dessa tidigare samhällsbyggare får vad de förtjänar.

Men vi kan ju inte vara överens om allt - och tills dess särbon ändrar sig så får hon ingenting förrutom att städa och laga mat utan någon som helst support... ;-)

Martin Nilsson said...

Nu tycker jag att du inskränker hennes fria val. Hon ska väl inte behöva bestraffas bara för att hon tar ställning för Tyresös skolor och förskolor...
Glad att vi har samma syn om pensionärerna och skatten.

Har ännu inte hunnit baka... Blir nog i bästa fall nästa vecka.

Fredrik Antonsson said...

Hon får välja vad hon vill, jag skojade ju bara - se bara vad det blivit av mig när mor min körde den röda indoktrineringsvarianten på mig i unga dagar. Så länge hon röstar rätt i riksdagen är jag nöjd :)

Politik
eXTReMe Tracker