2009-01-31

Han skojar med oss

Slår upp DN idag tänker att nu kommer nog rättelsen kring gårdagens opinionsundersökning. NI vet den som slogs upp som att (M) nådde rekordhöjder och att skillnaden mellan blocken minskade - men som när man läste siffrorna visade sig innebär att (M) ökade med 0,1% och skillnaden mellan blocken minskade med samma enorma kvantitet.

För alla andra hade naturligtvis sådana siffror - 0,1% - i en opionsundersökning inneburit just att inget statistiskt alls har hänt. Men för Henrik Brors finns det anledning att skriva en artikel som går ut på att skillnaden mellan blocken minskar och att nu blir det en hård match - det kan vara helt jämnt inom ett halvår (vilket det naturligtvis alltid kan inom politiken - politiskt förtroende vinner man - eller förlorar - varje dag) - men det finns ju ingenting i denna undersökning som handlar om att skillnaderna minskar på det sättet.

Tvärtom - med den förändring som redovisas i undersökningen är de borgerliga ikapp den rödgröna alliansen i september 2016.

Därför trodde jag att det likt så många gånger tidigare hade smugit in sig ett tryckfel i DNś siffror. Men icke. Det var rätt siffror och Brors avancerar ett steg som antingen desperat i någon slags intern budgetstrid om huruvida opinionsundersökningar går att rättfärdiga ekonomiskt eller som försök att bli en bra partiarbetare för alliansen.

Dock inte så orolig - det kom två undersökningar i veckan innan som visade tvärtom. Och pratade för ett par veckor sedan med en god vän som jobbar med dylika undersökningar som hävdade att det finns i princip ingen effekt att väljarna styr sitt röstande efter att vilja vara på det vinnande laget. Tvärtom. Så Brors får nog göra mer än så för att det ska få effekt....

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker