2009-01-26

Lämna barnflickan hemma...

... om du ska se Mammut av Lukas Moodysson. Antar att det fanns en och annan utländsk barnflicka i området kring Nacka men det verkade mest vara andra grupper som såg filmen. Synd för de hade behövt se den.
Så uppfylld har jag sällan känt mig efter en film. Dock det är allt annat än en feelgood-film. Tvärtom är det mörker på mörker. Välbeställda Manhattanbor som inte hinner umgås med barnet utan anställer barnflicka från Fillippinerna som i sin tur tvingas vara borta från sina barn för att försöka förverkliga drömmen om ett eget hem och en bättre framtid.

Och precis när du tycker att det inte kan bli värre - blir det värre än vad du kunde föreställt dig.

(Bild från filmlivast.se)

Och mitt i all olycka och den totalt svidande samhällskritik som vävs i en tät historia finns det starka människor som vill väl och kämpar i vardagen. Överallt. Och inte är det människorna det är fel på. Det är systemen. Och systemen borde faktiskt vara lättare att göra något åt - oavsett om det är i Tyresö eller världen.

Man mår inte bättre - men man måste se den!

Tur då att man fått sin feelgood redan innan idag. Började då min tredje praktikvecka under det senaste året på Tyresös skolor. Denna gång på privat drivna Brevik skola. Och jag kan säga till de som ibland känner sig lite deppiga och nere över tråkiga arbetsmiljöer att ett besök i skolan och med Tyresös alla härliga elever brukar kunna peppa upp. Och inte mindre glad blir man ju av lärare som inte gett upp en enda elev. Och det hade i alla fall inte de jag träffade idag.

(Ballongerna från skolans invigning)

Men att se, bekräfta och utveckla varje elev utifrån dennes förutsättningar kräver tid och pengar. Och läser man kvalitetsredovisningen från Brevik skola framgår det tydligt att de känner sig oroliga för om resurserna räcker till att se varje elevs behov.

Så frågan blir nog snarare om den borgerliga majortiteten i Tyresö gett upp en del elever?

Fler rapporter från praktiken är att vänta under veckan.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker