2008-11-06

Grattis till Alliansen i Tyresö - Som lyckas få icke-satsningar att framstå som satsningar

Tidningen Mitt i Tyresö har i veckan en artikel om kommande års budget. Givet förutsättningarna lyckas majoriteten få referatet att hamna precis där de vill.

Först vill jag bara säga för de som läst artikeln - och speciellt rubriken - att det kan framstå som om vi är motståndare till satsningar på skolan. Det är naturligtvis så tokfel det kan bli. Vi har konsekvent under de senaste åren pekat på problemen i Tyresös skolor och att en del av problemen grundas i att det är för få lärare. Vi föreslår i vårt budgetförslag 10 miljoner kronor extra till Skola och förskola. Vi är extremt tydliga i hur pengarna ska användas. Vi visar att de ska användas till individuell undervisning till alla elever, garanterad hjälp med läxläsning på fritids samt minskade barngrupper i småbarnsgrupper i förskolan.

Problemet är att de, majoriteten, på ett antal punkter inte riktigt förmår förmedla vad som fanns i deras eget budgetförslag.
Därför vill jag här nu kommentera några av påståendena;

1. Majoriteten satsar 9 miljoner extra på skolorna. Ja, det stämmer om man bortser från att man först räknat bort 6,9 miljoner kronor i demografisk kompensation, att de går in i året med ett underskott på drygt 8 miljoner kronor (som de förväntas åtminstone börja betala tillbaka) samt att de fått en löne- och prisuppräkning på 2% i stället för de 3,5% som kostnaderna stiger med. I själva verket blir det färre lärare 2009 än 2008. Och 2008 blev det färre lärare än 2007. Och 2007 hade Tyresö landets näst lägsta lärartäthet.

2. Majoriteten satsar på äldreomsorg. Jaha? De bygger om Kastanjen och Syrenen (därtill tvingade av länsstyrelsen) och de använder sig av statliga stimulanser som förändrar i marginalen. I övrigt gör de inget förutom att inte fullt ut kompensera för löne- och prisökningar (se ovan)

3. Majoriteten satsar på detaljplanearbetet på Brevik. Nej. De har anställt en projekteringsingenjör för att stoppa den värsta flaskhalsen. I övrigt är det samma resurser som året innan.

4. Majoriteten ska rusta upp skollokaler. Pengar som lagts ned på periodiskt fastighetsunderhåll; 2007 - 30 miljoner kronor. 2008 - 25 miljoner kronor. 2009 (enligt budget) - 10 miljoner kronor. Årligt behov enligt kommunens fastighetskontor för att de kommunala fastigheterna inte ska börja förfalla - 30 miljoner kronor.

Det fanns fler fel - men jag stannar där. Det är naturligtvis tråkigt med felaktiga uppgifter. Men de brukar ha en rätt kortsiktig effekt. I slutändan brukar folk ändå se resultatet. Och då slår det tillbaka mot de som inte riktigt beskrivit verkligheten.

2 comments:

Maggan Lindgren said...

Hej Martin!
Brukar läsa din blogg, mycket intressant att läsa om hur ni har det i Tyresö.
Va lustigt!Det kunde varit om din gamla kommun du skriver, här händer samma sak. Majoriteten "satsar". Men ändå sjunker kvalitet och läratäthet.

Maggan Lindgren, Gislaved

Martin Nilsson said...

Hej Maggan

Vad kul att du tittar in ibland. Har ibland försökt kolla på gislaveds sida - men alltför sällan. Träffade Marie och Palmgren på en konferens nyligen och då fick jag lite info om vad som händer.

Förstår vad du menar. Christer Vidahl är väl inte heller alltid den mest kritiska journalisten, åtminstone inte mot majoriteten...

Men lite kul är det väl för (m) att hantera att de höjer skatten med 50 öre.

Politik
eXTReMe Tracker