2008-09-12

Sura miner i kommunhuset

Två veckors intensivt kampanjande närmar sig sitt slut. Fantastiskt många spännande människor och många nya kunskaper.

Jag hade missat att förändringarna av 15-timmarsregeln innebär mindre tid för barn med behov av språkutveckling på förskolan. Det fick jag erfara vid besök på en förskola idag. Samtidigt vill majoriteten i kommunen införa vårdnadsbidraget som riskerar försvåra språkutvecklingen ännu mer.

Ytterligare en illustration på att kunskap inte värderas högt nog i Tyresö.

Under veckorna har vi hunnit med att presentera skrämmande siffror om hur inaktiva den borgerliga majoriteten i kommunen varit när det gäller skol- och förskolefrågor.

Bakgrunden känner ni till. De tillät att Tyresö hamnade näst sist vad gäller lärartäthet. De minskade antalet lärare i grundskolan mellan år 2007 och 2008. Och 2007 gjorde Tyresös nior det största tappet i betyg som någonsin gjorts i en jämförbar kommun.

Nu kunde vi dessutom visa en direkt frustrerande siffra. Under två år har majoriteten i nämnden lyckats föra upp ett (1) pedagogiskt inriktningsbeslut - om svenska som andraspråk - och fyra (4) utvärderingsbeslut - varav 3 handlat om problem vid förskolan Karlavagnen - vilket uppmärksammades av personalen inte nämnden.

Och det samtidigt som all forskning visar att tydliga mål, uppföljning och utvärdering är viktiga framgångsfaktorer i skolan.

Att Tyresö inte lyckas bättre när det gäller kunskap blir allt begripligare.

Behöver jag säga att vår rapport som visade vad nämnden gjort - eller rättare sagt inte gjort - inte var direkt populärt i kommunhuset. När vi dessutom kunde visa att de neddragningar som man gjorde i våras på förskolan dels drabbar barnens kunskapsinhämtning och dessutom är ett direkt brott mot moderaternas eget vallöfte så blev vi väl inte populärare.

Det gick så långt att vi fick berätta för moderaternas kommunstyrelseordförande vad hon hade lovat väljarna i valet. Att hon inte visste det framgår tydligt av websändningen från fullmäktige, Se här så ser du själv.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker