2008-05-07

Fame costs - and right here is there you start paying...

Visst var det så dansläraren i Fame sa när hon skulle motivera sina elever att göra den där tokjobbiga ansträngningen som krävdes för att inte bli bara sådär utan riktigt bra.

Idag - utan att antagligen ha någon som helst association dit - fick klass fem höra att det finns ingen genväg till kunskap, inget piller man kan ta för att kunna allt, utan bara hårt arbete. Kunskap kostar men kunskap lönar sig också.

Några som inte insett det är de borgerliga partierna. I budget efter budget raseras satsningarna på kunskap. I Tyresö skriver tidningen Mitti om usla resurser till skolbarnomsorgen vilket begränsar deras pedagogiska uppgift. För någon vecka sedan avslöjades att uppemot var tredje lärare ska bort på Forellskolan och Nyboda.

Nationellt visar tidningen ETC hur satsningarna på utbildning halkat efter för att alla resurser lagts på skattesänkningar. Vi har alla råd med fler trädgårdstomtar men inte pengar till att stötta dagens elever. De borgerliga politikerna hävdar konsekvent att pengar inte spelar roll för skolan men som min kollega Johanna i Solna visar gäller aldrig samma resonemang för det privata - då får det gärna kosta.

Men skolan och barn och ungdomar får aldrig kosta. Någon gång måste även Tyresös majoritet inse att det ska löna sig att betala skatt.

Och den som ser skolan ser vad fler lärare skulle ha gjort och på vilket sätt det skulle ökat möjligheten att se varje enskilt barn. Det är helt uppenbart min lärdom från de här dagarna.

För övrigt ytterligare en dag med spännande diskussioner både i klassrummet (om likheter mellan religion och vad som karaktäriserar ett bra jobb) och i lärarrummet (bla om den politiska kunskapen om dagens skola).

Annars tycker jag att jag gjort en ganska bra dag. Uppe med tuppen för morgonmöte med en redaktion, skoldag, utdelning av direktbrev på Granängsringen, argt föräldrasamtal, köpt tårtor och glass till skolan och deltagit på arbetarekommun-möte om sjukvårdsfrågor med Anders Lönnberg. Det finns en del att säga om Vårdval Stockholm och den nuvarande borgerliga majoritetens nya underskottspolitik. Men det blir en annan dag. Godnatt - återkommer i morgon då jag bland annat ska besöka Tyresönäs villaägarförening.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker