2007-07-09

I stället för Mona Sahlin - Oskarshamn

Ett aningen för långt (men bra) besök på Gränna vårdcentral med Tobias och ett sååå segt vägarbete stoppade mina planer att lyssna till Mona Sahlin i Almedalen.

I stället blev det 33 kronor i billigare biljetter (tack Destination Gotland för den storslagna rabatten) och sex (6) timmar i Oskarshamn.
Hur spenderar man då dessa?

Jagade initialt pizzeria och etanolmack. Båda var dock överraskande svåra att finna.

Därefter vidtog shopping och då främst på Domus (jo, det heter fortfarande så). Där saluförde man utöver garn, parfym och cykeldäck även Coops egna skor och en walkman för kassett (dock tycktes 445 kronor som en tveksam investering med tanke på att de inte sålde några musikkassetter).

Därifrån bar det till biblioteket för att ta del av tidningar och tidskrifter. Först möttes man av de mest populära tidskrifterna som blan Oskarshamnarna verkade vara motortidskrifter (7 av 12). Dessa verkar dock mycket efterfrågade eftersom de var försedda med små hänglås.

I entren kunde man så avslutningsvis se det lokala kulturlivet denna kväll. Allsång och stadsvandring för 50:- (det är antagligen icke-smålänningar på plats)

Och då började det bli dags att bege sig mot färjan.

Allt detta kan naturligtvis låta aningen raljant mot Oskarshamn. Det är inte alls meningen. Tvärtom var det på många sätt ett kärt återseende. Jag kände igen många delar från det Gislaved jag växte upp i (även om Domus sedan länge är utbytt mot ett oräkneligt antal Coop).
Det starkt socialdemokratiskt influerade samhället med de starka institutionerna som skulle svara för medborgarnas välfärd och service.

Men idag föredrar jag att köpa hemelektroniken i en butik som specialiserat sig på det. Idag kändes det så annorlunda med Domus.

Och kanske är det så även med välfärden- att socialdemokratin mer måste individualisera och möta människors behov utifrån deras behov och i den form de önskar snarare än i form av de institutioner som var lämpliga när välfärdssamhället skulle organiseras.

Men nu ser jag fram emot 3 timmar egen tid av film, läsande och vacker skärgård. Och så småningom Gotland!

2 comments:

Johanna Graf said...

Jag är säker på att Domus eget skomärke möter mitt behov av individualisering. Fan vad avundsjuk jag blir! Var de snygga?

Martin said...

Tveksamt - kollade mest på herrskor (och de var så där - inte minst vad gäller material). Men Oskarshamn är värt ett besök. De har en lång soffa också!

Politik
eXTReMe Tracker