2007-03-27

Svenskt Näringsliv kommer ut som feminister. Inte!

Någon som är förvånad över att Svenskt Näringsliv nu kommer ut som motståndare till höjda kvinnolöner? Inte jag. Dock finns det tre iaktagelser som är värda att göra.

För det första - det som nog är ett genombrott - att räkna löner inte alltid som procent utan som det som faktiskt betyder något för människor - kronor och ören.

För det andra; alla de som brukar säga att lönediskrimineringen beror på offentliga monopol och att kvinnors låga löner beror på att de inte får verka på en konkurrensutsatt marknad är med rätta väldigt tysta idag....

För det tredje; riskerar inte detta vara det som blir årets stora opinionsmässiga krasch. SN stoppar ett avtal som både berörda arbetsgivare och fack är överens om och som bla ger kvinnor ett bra lönelyft. Tror att SN kommer förlora hyfsat mycket. Maryam Yazdanfar har tidigare skrivit (och fått reaktion på) om gubbväldet i SN. Kontentan i svaret från Urban Bäckström var att de inte gillade att bli kallade gubbar. Men när ska de någonsin visa att de inte är det?

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker