2012-09-29

Gilla demokratin

Snart en vecka har gått sedan folkomröstningen i Tyresö om äldreavgifterna. Vi som ville stoppa höjningen vann omröstningen med 83-14. Trots en förvirrande och partisk information från kommunen är det en jordskredsseger. Den förvirrande frågeställningen ledde nog mest till ett lägre valdeltagande.

Vi har nu fått reda på att moderaterna och deras stödpartier tänker strunta i omröstningen. De gör en mindre (och förvisso välkommen - men inte alls svarande mot kraven i folkomröstningen) justering av avgiften.

Till deras tidigare skrala demokrati-record lägga nu ytterligare en punkt. Låt oss lista dem i all korthet.

1. Inför valet lovade de vid flera tillfällen (pensionärsorganisationernas utfrågning november 2009- moderaternas svar på kommunens hemsida mm) att inte höja avgiften - fyra månader efter valet börjar de arbetet för att höja avgiften.

2. När frågan formulerades och informationsmaterialet till väljarna formulerades röstade majoriteten igenom förslagen med majoritetsbeslut trots stora substantiella invändningar från oppositionen. I normala fall brukar man försöka nå konsensus om spelreglerna i en demokrati. Det struntade majoriteten i.

3. När oppositionen påtalar direkta felaktigheter i det exempel som ska illustrera utfallet av den nya taxan - så rättar man inte det utan säger att det beror på att det är ett verkligt fall och att Nils i verkligheten har den avgiften. Att Nils har en förmögenhet och därmed lägre taxa uppger man inte vilket gör att väljarna missleds.

4. När nej-kampanjen vill debattera med ja-sidan för att visa på skillnaderna ställer Fredrik Saweståhl bara upp om han själv får välja vem som ska vara nej-sidans debattör.

5. För att förvirra väljarna producerar ja-sidan en kampanjsida med samma namn som nej-sidan har använt i sin kampanj under flera månaders tid.

Till detta ska nu alltså läggas att Moderaterna och stödpartier tänker strunta i utfallet.

För medborgarna i Tyresö finns nu bara en sak att göra.

Det är dags att inte bara gilla trygghet utan också gilla demokrati.

PS Jag har inte registrerat alla hemsidenamn med detta tema. Så det är fritt fram för alla moderater att plocka upp namnet. Men risken är att ni har ungefär lika stor trovärdighet där...

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker