2010-06-04

Nu vill de straffbeskatta de med lägst inkomster - Alliansens nya politik

För fyra år sedan lovade alliansen en obligatorisk och förstatligad a-kassa.
Sedan försökte de genomföra den och gav upp - efter vanlig utredning och kunskapsinhämtning kom man på att det inte var en bra idé.
Däremot genomförde de åtgärder (höjda avgifter och lägre ersättning) som innebar att en halv miljon människor valde att lämna försäkringen.

Men skam den som ger sig - nu har alliansen bestämt sig.
1 - de som valt att hoppa av på grund av höjda avgifter och lägre ersättning ska nu tvingas tillbaka - inte genom att de vill tillbaka utan genom en tvingande lag.
2 - mångfalden inom a-kassesystemet ska ersättas med en förstatligad kassa. Trots (eller kanske pga?) att all forskning visar att det leder till lägre grad av medlemskap i de fackliga organisationerna...
3 - de med lägst inkomster ska fortfarande betala mest. Hotell och restaurang-anställda betalar 430 kronor per månad - lärare 90 kronor och journalister drygt 100 kronor. Reinfeldt och Björklund behöver inte betala något alls - de omfattas av en mer generös inkomstgaranti som är helt utan avgift för dem...

Alltså en skatt som drabbar de med lägst inkomster hårdast...
Moderat rättvisa i ett nötskal och som stämmer bra med tidigare sänkta skatter för de med högst inkomster och högre avgifter för de med låga inkomster.

En annan som skriver klokt om detta är Håkan Bengtsson

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker