2010-04-19

"Det är inga problem" - Moderaternas svar på rekordlåg bemaning i förskolan

Förra veckan kom Skolverkets statistik om bemanningen i skolan och förskolan. För Tyresös del är det ingen munter läsning. Vi faller i allt som går att mäta. Lärartäthet, rektorer per lärare, yrkesvägledare eller andel behöriga lärare. Mät vad du vill och siffrorna för Tyresös del pekar åt fel håll. Förutsättningar för skolan som nu också börjar synas i sjunkande resultat.

Värst av allt är ändå bemanningen i förskolan. På två år har varje anställd fått ett barn extra att ta hand om. 2007 gick det 5,4 barn per vuxen. 2009 är det 6,3 barn.
Och samtidigt blir grupperna allt större i förskolan. Moderaterna bryter här sina vallöften på löpande band. Men viktigare än löftesbrotten är förstås att barnen får allt sämre förutsättningar för lärande och trygghet.

Det är dock ett problem som de lokala Moderaterna inte ser. Hans Lindberg (m), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger till TV4 att "det är inget problem" för det viktiga är inte kvantiteten utan kvaliteten.

Som om man kan skilja pedagogisk kvalitet från hur mycket personal som finns till förfogande. Tycker Lindberg att man ska ha storklassföreläsningar med förskolebarn?

Det blir alltmer uppenbart att Moderaterna aldrig tänkt sig att förstärka skolans och förskolans kvalitet. Istället vill de spara pengar för att kunna sänka skatten. Det är det allt annat överordnade målet. Och just nu drabbar det kvaliteten i skolan och förskolan.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker