2009-10-12

Sådär källfoskning från Kalla Fakta

Kalla Fakta har granskat våra folkvalda riksdagsledmöter. Inget varken konstigt eller nytt i det. Inte heller är det konstigt att politiker som inte träffar tillräckligt med folk utanför huset får kritik för det eller att politiker som träffar tillräckligt med folk utanför huset (och därmed inte alltid är på plats) får kritik för det.

Nu går väl mest drevet mot en av de mest skärpta och aktiva riksdagsledamöterna - Thomas Bodström - som förutom vara en aktiv riksdagsledamot (vilket framgår av hans blogginlägg här - och vilket alla som känner till arbetet i politiken vet) dessutom klarar att skriva böcker, utöva advokatyrket och driva en mycket bra blogg.
För de flesta av oss verkar det vara en omöjlig uppgift - men det finns ju människor som har hög kapacitet - och Bodström har ju i praktisk handling visat att han klarar det.

Det nya och konstiga i Kalla Faktas inslag verkar ju vara mer med vilken systematik man undvikit uppgifter som inte passar den tes man försöker driva. Alla uppgifter om aktivitet som inte stämmer överens med KF`s linje bortses ifrån vilket Bodström mfl ledamöter idag visar på sina bloggar.

Men smått parodiskt blir det dock om man tittar närmare på Kalla Faktas nu upplagda databas över riksdagsaktiviteter.
Där har man för det första bortsett från allt som kräver egen individuell aktivitet och bara presenterat det mest kollektiva i arbetet, dvs närvaron vid voteringar.

Men det riktigt roliga är ju när man försöker återinsätta Göran Persson i Riksdagen. Läsaren får veta att han hade 14% frånvaro under vårterminen 2009. Vilket väl får betraktas som mycket hög närvaro eftersom han de facto avgick 2007.
Därtill får vi veta att han numera sitter i kommunfullmäktige i Simrishamn.

Lysande faktakontroll...

Dock ska det väl sägas att Kalla Fakta gör en bra sak. Och det är att i praktiken göra registret över ekonomiska intressen och sidouppdrag offentlig. Det är obegripligt att riksdagen inte fixat så att det ligger ute på nätet redan. Det är inte mycket till offentlighet om man måste gå in i riksdagen och begära ut handlingen...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Tillägg klockan 21.00
Jaha, nu har Kalla Fakta rättat till faktafelen i sin databas och Göran Persson har fått gå tillbaka till att vara pensionerad politiker. Tror ni förresten att Kalla Fakta någonstans står för sitt misstag. Nej tvärtom kör de och Nyheterna på mot Bodström. Senast i pinsamhetsraden är Ulf Kristoffersson, som i Nyheterna försöker sig på att säga att Bodströms motioner inte är riktiga motioner eftersom det är fler som skrivit under dem - är knapptryckningen riktig om fler trycker på samma färg? Drevjournalistik när den är som sämst - vägra erkänna sina egna misstag, bortse från fakta och förminska även bra argument från motståndaren.

1 comment:

msn00b said...

Det är väl snarare så att det är så de flesta undersökningar går till? Oavsett om det är medvetet eller ej. Därtill kommer ju att mediautrymmet ökar eftersom politikerna sedan kan "rasa" mot Kalla fakta på skvallerblaskornas löp i nitton olika formationer. Skvallerblaskorna som, i likhet med tv4 där Kalla Fakta sänds, ägs av Bonnier. Coincidence?

mvh
den ingifta kusinen

Politik
eXTReMe Tracker