2009-08-11

Stort och litet

Tillbaka från semestern har jag nu snart gjort en vecka. Mycket har bestått i att ta sig an de där arbetsuppgifterna som man aldrig hann med innan sommaren stod och knackade på dörren.

Så då blir det stort och smått.

Den som har läst DN vet att jag deltog i en debattartikel som uppmanade den socialdemokratiska kongressen att också tydligt peka på möjligheterna med friskolor och samtidigt garantera kvalitetskrav i både kommunala och fristående skolor. Detta har upprört en del men jag tänker fortsätta utmana de till vänster som inte vill tillåta ett fritt val och de till höger som inte vill ställa krav på fristående skolor.

Igår berättade Radio Stockholm om hur vi socialdemokrater i Tyresö föreslagit (och fått gehör för) att vi borde lägga ner kommunstyrelseutskottet eftersom det ändå inte haft några avgörande beslut att fatta. En liten åtgärd kan det sägas - men med arbetstid och arvoden motsvarade utskottet ytterligare en tjänst i skolan eller förskolan (nu gäller det bara att få majoriteten att tycka att besparingen ska användas till det också - det brukar ju vara lite motvilligt på den fronten). I vilket fall ytterligare en illustration på hur man genom att gneta och leta kan hitta besparingar som kan användas till att förstärka skolan och omsorgen. Vi socialdemokrater kommer fortsätta detta arbete under hösten.

Ytterligare en sådan liten insats var igår när jag skrev brev till kommunstyrelsens ordförande och föreslog att vi skulle undersöka möjligheten att låna alternativt korttidshyra den tidigare föreningsgården för att på så sätt lösa lokalproblemen för Boule-spelarna i kommunen. Lokalen som ändå bara står tom, har tillåtits förfalla och förfula centrum, samtidigt som den inte ger någon intäkt för Rodamco. I väntan på att byggkonjunkturen vänder och byggplanerna där kan bli verklighet borde det gå att använda lokalerna vettigt. Fick ett mail av KSO där hon lät rätt positiv. Nu får vi se vad Rodamco säger.

Betydligt större och allvarligare är att arbetslösheten - och speciellt ungdomsarbetslösheten - tillåts växa alltmer. I Tyresö är det 50% fler ungdomar arbetslösa nu än för ett år sedan. I hela befolkningen är det 27% fler. Man kan ju inte låta bli att tänka på vad dessa 1350 personer hade kunnat göra om de fått chansen.
Och inte heller kan jag tänka på de förslag vi lagt för att försöka reducera arbetslösheten här i Tyresö. Ökade kommunala investeringar, dialog med byggherrar för att hålla igång bostadsbyggandet, snabbare betalning till småföretag för att hjälpa till att klara likviditetsproblem, ökad vuxenutbildningsvolym, uppsägningsstopp inom välfärdens kärna - för att bara nämna några exempel. Men vi har fått nej eller passivitet som svar på alla insatser.

Tvärtom har det ju sagts upp lärare och annan personal inom skolan. På just den fronten verkar det ju som om Tyresö räddas av regeringen. Den har kommit fram till att det nog är jobbigt att ett valår möta väljarna med sämre kvalitet i skolan och äldreomsorgen. Så någon miljard ska gå till kommunsektorn - men inget som möjliggör de kvalitetsförstärkningar som exempelvis skulle behövts i skolan för att garantera att alla får den bästa av utbildningar samt att Sverige hävdar sig i konkurrensen globalt.

För samtidigt som någon miljard i bästa fall går till skolan signalerar man fortsatta skattesänkningar. Och det är ju politiken i ett nötskal. Det går 20 sänkta skattemiljarder på varje satsad miljard på skolan. Men är det självklart att väljarna vill ha mer platt-tv-apparater eller trädgårdstomtar framför en bra utbildning till sina barn?

Sommaren då - Jo den har varit bra. Jag var en tur utomlands - och insåg hur fattiga Sverige blivit bara de senaste åren (sjunkande krona är bara en del av det), hur solen och värmen just den veckan var starkare i Sverige (men det var ok hos mig också) och hur maten var godare....

PS Dagens dystraste - Aung San Suu Kyi är en gång inlåst av en helt barock militärdiktatur. Vill du protestera och engagera dig - gå till Burmakommitténs hemsida!

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,, , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker