2009-04-21

Usch vad svårt det är att välja...

... i europaparlamentsvalet.
Och då menar jag förstås inte parti. Om man ser vad Moderaterna röstar för i Europaparlamentet känns det väldigt avlägset för någon som har ambitioner både på miljöområdet och tryggheten på arbetsmarknaden att ens tänka på dem. Folkpartiet och Centern gör sitt bästa för att vara mer marknadsliberala och tokfederalistiska än någon annan. Kd är väl aldrig ett alternativ för någon som står för öppenhet och tolerans. Vänsterpartiet ägnar det mesta av sin kraft åt att bekämpa det enda verksamma projekt som finns mot alleuropeiska (och globala) problem.

Kvar står en socialdemokrati som under den gångna perioden varit drivande både i miljöfrågor och för människors trygghet på arbetsmarknaden.

Så det är inte partivalet som är svårt. Det är personvalet.

Nu säger den elaka att det bara är när man inte själv står på listan som man tycker det är svårt. Men det gäller inte bara nu. Vi som har som princip att inte rösta på oss själva har det nästan alltid svårt. Men här är det svårare än vanligt...

Från mitt hem ser jag till min närmsta Europaparlamentariker Åsa Westlund från Haninge. Åsa är utöver att vara en god vän också en alldeles briljant och drivande parlamentariker som mer än andra svenska parlamentariker fört upp miljö- och livsmedelsfrågor. Jag vet att hon genom sina värderingar och sin vardag som småbarnsförälder i Haninge delar mycket av våra erfarenheter. I förra valet var hon min utan tvekan självklara kandidat.

Men idag måste jag också värdera den kampanj som Ardalan Shekarabi driver för att såväl att komma till rätta med de SMS-lån som sätter ungdomar i skuld och gör att de får svårare att etablera sig i samhället som att skapa ett aktivt och omvärldsorienterat EU. Ardalan är till det civila jurist och har i sin vardag sett de problem han nu med kraft ger sig in i parlamentet för att stoppa. Jag är övertygad om att Ardalan skulle bli en av de mest kompetenta parlamentariker som Sverige haft.

Och som det inte vore nog. Har någon missat Evin Cetins kampanj? Jo, du har läst om pizzakartongerna med det politiska budskapet, Medinas låt och talen på bröllop - Det är Evin. Bakom en av svensk politiks just nu mest spännande mobiliseringsarbete finns en kandidat som kan och vill om hon bara får chansen. Själv har jag haft chansen att se Evin i hennes arbete som politisk sekreterare i Södertälje och där fått en stor respekt för hennes (och Anders Lagos) arbete med att förändra regeringspolitiken så att Sverige på ett bättre sätt kan ge de som kommit till Sverige en chans att komma in i samhället. Och vem kan förresten motstå någon som nyligen blev utnämnd till årets påsk-kärring?

Och som det inte vore svårt nog ändå finns Sveriges mest aktiva riksdagsledamot Carina Hägg från Värnamo på listan. Men jag står nu ändå och väger emellan Åsa, Ardalan och Evin. Hur det går? Skulle inte förvåna mig om jag bestämmer mig på valdagen...

Och om du vill bilda dig en egen uppfattning - titta på deras kampanjfilmer...
Åsa Westlund;


Ardalan Shekarabi;


Evin Cetin;


Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,, , , ,

4 comments:

Bengt said...

Jag saknar visioner. Jag undrar vad ni politiker kommer att göra för att kunna konkurrera i ett globalt nätverksamhälle?

Ni pratar ofta om att driva igen den frågan och den frågan. Oftast är det politik som härstammar från industrisamhället...

Det är intressantare hur vi ska bygga ett samhälle för den nya ekonomin. Inte hur vi ska bevara en ekonomi som inte existerar längre...

Anonymous said...

Om jag ställde upp i EU valet för S och bara vände mig till rödhåriga som bor i Sollentuna så tror
jag säkert att S centralt skulle bli sura.
Nu gör Evon Cetin samma sak men till invandrare.
Och inte nog med det. Hennes politiska agenda är lika smal den med.
En riktigt tunn pizza.

Martin Nilsson said...

Till
Bengt - ursäkta att jag dröjt med att kommentera. Annat kom emellan. Håller delvis med dig. Men tror ändå att dagordningen är mer långsiktig och mer handlar om det du kallar att "konkurrera i ett globalt nätverkssamhälle" än vad den ibland framstår som i valrörelsen (och då uppenbarligen också på min blogg). Tror att den här krisen definitivt för mitt parti mot att än mer förespråka kunskap och bildning åt alla som den enskilt viktigaste frågan för att rusta vårt samhälle och individer.

Och i en tid när regeringen ökar högskoleplatserna med 7-8 platser nationellt och söktrycket är enormt eller när regeringen vill tvinga elvaåringar att göra livsavgörande studieval så är det en hyfsat tydlig konfliktlinje (men allt syns kanske inte i ett Europaparlamentsval).

Till John
Jag är nog så lite invandrare man kan vara men känner mig ändå tilltalad av Evins kandidatur (och då menar jag kandidatur även om jag som person som ibland driver kampanjer är imponerad också av själva kampanjen). Då kanske jag har en fördel i att jag sett Evin i arbete (vi har jobbat en del ihop i Södertörnssamarbetet) och vet hennes kapacitet och bredd. Det kanske inte alltid går igenom i mediabruset.
Samtidigt John - det är väl inte bara invandrare som äter pizzor - även om det mest tycks vara de som bakar dem. Och även om man bara skulle titta på kampanjen - att förekomma i affärspressen är knappast att rikta sig till invandrargrupper.

Anonymous said...

Det verkar som Ardalan själv har glömt sin historia.

Vart kom pengarna ifrån hans tidigare valkampanj?

Hur geniun är han egentligen?

Sök på hans namn på internet och läs! Välj efter eget huvud på en person du litar på.

Politik
eXTReMe Tracker