2009-04-26

Har vi sett det förut? - Ojdå det är visst kris inom (s) inför första maj...

Ja, jag medger - jag har kanske varit med för många år (men ett engagemang är svårt att bara stänga av så där) - men vissa saker har man sett förut.
Båda morgontidningarna i Stockholm har idag Monas och socialdemokratins kris som tema. En story som säkert kommer fortsätta fram till första maj och kanske en bit fram emot Europaparlamentsvalet.

Har det hänt förut att media utmålar (s) som i kris inför första maj. Jepp. Och tre indikatorer finns alltid med -
1. få deltagare i demonstrationerna - kan man naturligtvis alltid försöka mäta - men år efter år finns det inget annat politiskt arrangemang som är i närheten av det massdeltagande som första maj är.
2. Dåliga opinionssiffror. Den som inte tycker det är roligare med 45% stöd än 34% finns förstås inte. Samtidigt när vi är som lägst i vår mobilisering och borgerligheten är som störst så är det helt jämnt. Tror nog att det egentligen är Schlingman och Reinfeldt som borde vara oroliga. Och när det blir val kommer inte passivitet, ökat utanförskap/klyftor, välfärdskris och färre i jobb ikapp? Tror nog det. Det är enkelt att vara regering när man inte granskas av media - men det håller inte in mot ett val
3. Interna kritiker. Båda tidningarna har denna gång haft svårt att hitta interna kritiker så Svd får dra till med panik i partiet. Känner faktiskt inte igen bilden - men det kanske beror på punkt två ovan...

Detta inte sagt för att förringa de problem som just nu finns i bilden av partiet. Men många av oss har nog svårt att köpa problemformuleringen.
Vi tycker inte det är ett problem att ha en partiledare som lyssnar och väger av (till skillnad från en Reinfeldt som läser opinionsundersökningar och sedan bestämmer vad de "nya" moderaterna ska tycka).
Vi tycker inte det är ett problem att försöka bilda majoritet med partier som vill skapa ett rättvist och ekologiskt hållbart parti (det borde vara svårare att bilda majoritet med ett parti som vill aktivt diskriminera homosexuella).

Och när historien ska se tillbaka på den debatt som nu är - vad kommer man se att Mona Sahlin gjorde för fel? Hon missbedömde uppenbarligen stämningarna internt när det gäller v-samarbetet - men hon lyssnade och korrigerade. I övrigt då? Ja, säg du det...

För övrigt är det ju oundvikligt att konstatera att kvinnliga ledare nagelfars hårdare än manliga. Det verkar uppenbart att intill dess att vi haft en kvinnlig statsminister som bevisat motsatsen kommer det bland delar av befolkningen att finnas en (outtalad) misstänksamhet mot om en kvinna klarar att leda ett land. Samma opinion som mötte Hillary Clinton i USA eller Segloene Royal i Frankrike.

Men jag är rätt säker på att svenska folket i slutändan är mer intresserade av politik och att bilden av partiledare med naturlighet varierar. Jag minns exempelvis hur partiledare kan ses ner på (Persson-98, -06 - Reinfeldt -06/07) och strax därefter hyllas (Persson -02, Reinfeldt-08/-09). Så frågan är hur det går säsongen -09/-10?

Men ännu viktigare - när vi ska börja diskutera vad de står för?

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,, , , ,

1 comment:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=QI9z0aQyrXs

Politik
eXTReMe Tracker