2008-05-05

Rädda världen - och dig själv

OK - du försöker vara miljövänlig.
I affären?
KRAV-märkt - bra på ett sätt men inte garanti för att det är bra för klimatet. Kött från andra sidan jorden som är bra ur ett djurrättsperspektiv men dåligt för klimatet (om det kräver nya betesmarker - annars är det tvärtom bra för klimatet). Men kött är ju överhuvudtaget inte bra för klimatet. Nej - det är inte lätt.

Vilken bil ska du köpa?
Biogas som i avsaknad av tankställen ofta kommer drivas på bensin? Etanol som riskerar att driva upp livsmedelspriser? Hybrid som på landsväg släpper ut mycket co2? Diesel med fortfarande massor av partikelutsläpp?
Nej lätt är det inte.

Bäst verkar vara att inte förflytta sig alls eller att inte konsumera kött. Men det låter ju inget kul. Visst måste det vara möjligt att förena alla de goda sidorna av en global värld med ett ansvarstagande för miljön.

Men det fordrar nog att vi tänker igenom vårt eget sätt att leva.
Själv spenderar jag ett antal kronor på att på ett gym gå i en eldriven trappmaskin. Samtidigt skulle jag kunna betala massor för att slippa träningen när jag på sommaren ska klippa gräsmattan.
Efter att ha läst varningsartiklar om min gamla bensindrivna klippare som inte bara är usla för klimatet utan också genom andra mindre trevliga utsläpp bestämde jag mig för att byta. De eldrivna verkade långt ifrån bra.

Sagt och gjort - här står jag nu med min gamla handjagare. Träning och klimartsmarthet i ett. Dessutom kan man klippa senare på kvällen...


Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2 comments:

Anonymous said...

Det enklaste sättet är att göra som jag; köp bil som drar minst 2 l/milen högoktanigt bränsle så tar det fortare slut!

Martin Nilsson said...

Du tycks ju i alla fall ha en viss självinsikt. Men om det bara handlar om att låta det ta slut så fort som möjligt finns det väl snabbare sätt?

För övrigt har jag just kört färdigt första rundan. Bra träning!

Politik
eXTReMe Tracker