2007-07-27

TV4-dokumentärer och Plymouth-bröderna

Tror att det är dags för två favoriter i repris.

I onsdags sände TV4 "dokumentären" Jag tänder på amputerade.
Jag har tidigare skrivit (tror jag) om TV4:s allt hemskare så kallade dokumentärer. Ja, jag vet att man kan ifrågasätta om de ska kallas dokumentärer men TV4 själva envisas med det. Nåväl det är väl deras sätt att uppfylla vad de själva åtminstone tidigare valt att kalla kommersiell public service. Och det är väl en bra illustration till vad det skulle kunna innebära.

Plymouth-bröderna fick uppmärksamhet på nyheterna idag. Det målades en rätt sympatisk bild av gruppen dock hela tiden ackompanjerad av det i mina ögon riktiga epitetet den mest extrema och slutna kristna rörelsen i Sverige.
Man kan ha många synpunkter på rörelsen och det är naturligtvis sorgligt att barn som redan tidigare lever under hård press och utan omvärldskontakter riskerar att isoleras ytterligare.

Men det som är riktigt upprörande är att skolverket väljer en så formalistisk tolkning av sitt uppdrag. Bara en rörelse uppger sig vilja följa läroplanen och anställer en rektor som har erfarenhet är det tydligen ok att starta skola.
Att sedan rörelsens själva värdegrund säger att kvinnor värderas lägre än män, att man inte i exempelvis måltider vill beblanda sig med icke-troende (i den bemärkelsen som Plymouth-bröderna står för), att man inte använder datorer och att man inte tror en allsidig religionsundervisning samt på sex- och samlevnadsundervisning (som man tidigare har velat slippa ifrån i den kommunala skolan) betyder tydligen ingenting för skolverkets byråkrater.

Det är sorgligt för en som in i det längsta försvarat friskolornas existens, berättigande och kvaliteter att konstatera att det nuvarande regelverket ger total anarki, bristande kvalitet och barn som isoleras från omvärlden.

Det är hög tid att ställa högre krav på all undervisning (offentlig och privat). Det handlar trots allt om våra barn. Och det tycks som om att skolverket tappat förmågan att göra den bedömningen. I stället borde kommunerna ges möjlighet att ställa upp och följa upp kvalitetskrav. De befinner sig trots allt närmare barnens verklighet.

PS Vi får hoppas att inga nazister kommer på tanken att säga sig vilja följa läroplanen och hittar en rektor med småskumma värderingar som ställer sig till förfogande.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker