2007-06-02

Miljö 2007

Idag rapporterar tidningarna om att miljöbilsförsäljningen går upp. Det är bra men den intressanta frågan är kanske de nya bilarna som inte är miljöbilar. Jag tror mig i min vardag se att samhället är så uppdelat att verkligheten är sådan att många överhuvudtaget inte har råd att köpa bil, än mindre en ny sådan. Men de som ändå har råd att köpa ny bil och gör det efter den debatt som varit det senaste året. Hur kan man då för det första låta bli att köpa en bil som finns i miljöbilsversion.

Och än värre när man köper en bil som finns i miljöbilsversion - hur kan man då låta bli att köpa just miljöbilsversionen? Hur resonerar de drygt 1000 personer som köper Saab 9-5 i annan än etanolversionen? Hur tänker de - varannan köpare av en Volvo V50 - som avstår miljöbilsvarianten?
Enda förklaringen jag kan tänka mig är att de bor i områden där försäljningen av Etanol ännu är för dåligt utbredd. Men även det är ju med de krav som regeringen ställt upp på mackarnas utbud snart förbi.

Och återigen (jag har sagt det tidigare) hur tänker de som köper en Hummer eller för all del en vanlig stadsjeep? Är den egna glädjen i att få köra en större bil än andra så mycket värd att man är beredd att avstå det bidrag man hade kunnat göra för att undvika klimatförändringarna?

Och appropå klimatet så berättas det idag att Handelsbanken startat en fond för sparande i Uran- och kärnkraftsindustrin. Allt för att spara klimatet. Det får väl sägas vara ett av de mer pinsamma försöken att framstå som miljömedvetna. Man kan diskutera just hur farlig driften av kärnkraften är (och det är ju inte så länge sedan vi påmindes om bristerna i den tidigare så toksäkra svenska kärnkraften) men man kan inte diskutera riskerna och den negativa miljöpåverkan både från urandriften och avfallshanteringen.
Och det samtidigt som det finns behov av investeringar i energieffektiviseringar samt ny miljövänlig elproduktion (vind, våg och sol).

Men det kanske inte ger samma snabba effekt i avkastning. Men om det är det man är ute efter så kanske man i stället från Handelsbankens sida ska satsa på porr och tobak?

3 comments:

Anonymous said...

Frågan är mycket större; hur tänker alla de människor som ÖBERHUVUDTAGET överväger att köpa en SAAB eller Volvo?

Martin Nilsson said...

Man skulle nästan kunna tro att anonymous har något emot svenska bilar. (tråk)Volvo kan jag förstå aversionen emot - men SAAB måste vara en bil som anonymous inte prövat på.

OK - här är lite fakta. Bilen jag köpt ligger på topp5 bland miljöbilar enligt gröna bilister (helt ok om man vill ha en lite större bil att frakta barn i).

Ytterligare ett miljöskäl är att bilen är relativt lokalt producerad och i allt väsentligt under anständiga arbetsvillkor (till stor del i mina gamla hemtrakter).

Lägg därtill att den faktiskt är genuint skön att köra.

Sade jag förresten att jag har en äldre SAAB till salu. Den är också kul att köra. Kanske något för anonymous?

Anonymous said...

SAAB är det mest sossetråkiga politiska korrekta utan någon som helst karisma man kan framföra i Sverige... Så visst, jag förstår dig:-)

Politik
eXTReMe Tracker