2007-01-29

Payback time

Moderata och centerpartistiska riksdagsledamöter från mitt gamla län, Jönköping, har sedan en tid vallfärdat till Smålandsstenar för att visa sitt stöd för ett företag, JIMA, som är satta i blockad av Skogs- och träfacken för att de vägrar sluta kollektivavtal. Redan under min tid som riksdagsledamot försökte de övertyga mig att de av religiösa skäl (ägarna tillhör en sekt sk Plymouthbröderna) inte kunde sluta kollektivavtal. Tankarna gick ungefär enligt temat att man inte kan sluta avtal med annan än GUD (vilket måste vara lite udda för ett varuproducerande företag som rimligtvis har avtal med de som de levererar till).

Efter att facket för att garantera likvärdiga villkor för anställda (varav majoriteten inte tillhör sekten) och för konkurrerande företag satt JIMA i blockad har nu alltså flera borgerliga riksdagsledamöter (åtminstone Annie Johansson och Bengt-Anders Johansson) vallfärdat dit.

Och de har inte nöjt sig med den vanliga linjen - dvs att det är viktigare att krossa fackets möjlighet till inflytande än att anställda får bra arbetsvillkor (nu när den officiella linjen från alliansen är att kolektivavtal och fackligt inflytande är bra tvingas ju de nyliberala ledamöterna göra sådana soloutflykter för att visa att de fortfarande är emot facket - fast de inte kan rösta så...). Nej nu handlar det om att prioritera en sekts möjlighet att stå utanför samhället.

Varför gör de då så? Jag tror att vi ser en del av svaren i B-A Johanssons svar;
– Min utgångspunkt är att alla som vill ge pengar till moderaterna är bra. Alla gåvor är tacksamma att ta emot, säger riksdagsledamoten Bengt-Anders Johansson (m) från Smålandsstenar. Han säger att hans erfarenheter från Plymouthbröderna i Smålandsstenar är bara bra. – De är människor som är företagsamma och tar hand om varandra. De ligger inte samhället till last.Han menar att plymouthbröderna inte är konstigare än någon annan trosinriktning.– Jag tycker inte om ordet sekt. Det är en religiös inriktning. De har sin lokal precis som missionskyrkan och pingstkyrkan. (från Finnveden nu 060915)

I höstens val satsade nämligen Plymouthbröderna stora pengar i en alliansseger. Och nu är det dags att betala tillbaka. För en del rd-ledamöter (exempelvis Annie Johansson) handlar det nog bara om en nyliberal förhoppning att slå mot facket (och till viss del premiera de som givit stöd i valrörelsen). Men för andra handlar det om den kristna högerns inflytande. Ordfront har en stor artikel i senaste numret om det välkända faktumet att Livets Ord har tagit över kd-avdelningen i Uppsala. 130 Plymouthbröder bor det i Smålandsstenar. De bidrar ekonomiskt och röstmässigt med en stor bas till borgerligheten i det lilla samhället. Klart Bengt-Anders inte kan tycka något annat! Samma fenomen tror jag man kan se i Sävsjö där en församling helt dominerar Kd och därmed politiken i den kommunen.

Och som ett brev på posten kom idag Skolverket med besked om att Plymouthbröderna nog ändå kunde komma att få starta skola. Bara de garanterar mångfald (jovisst), tillgång till sexualundervisning (som de begärt att få slippa i den offentliga skolan) och en del andra villkor.
Tror att myndigheten känner att det är nya kvastar som sopar. Och tror att dessa kvastar känner att det är paybacktime.

Det lustiga i hela historien är väl att det är de borgerliga partierna som ibland brukar anklaga (s) för att facket köper inflytande. Sällan har det väl varit tydligare att det går att få stöd från en och annan borgerlig partiföreträdare - bara man har pengar och röster...

PS Sekt? Ja det kanske är ett hårt ord men plymouthbröderna förtjänar epitetet. Det kanske tydligaste exemplet är att de vägrar att beblanda sig med orena. Så isolerar man människor från omgivningen. Det finns också dokumenterat konsekvenserna av avhopp i att de stängs ute från hela sitt tidigare liv.

2 comments:

Daniel Fredriksson said...

Föreslår dig, MArtin att kommentera mitt inlägg på http://www.dafred.blogspot.com, där du ser diskussion om kollektivavtal och fackets blockad. Det är uppenbarligen en intressant diskussion.

Annie said...

Íntressant analys, martin.

Du kanske ska ta dig en sväng om hemmavid och höra vilket söd företagarna har och kanske också citera fackets Pålsson.

Men nu flyttar de utomalnds och facket har lyckats.

Grattis!

Politik
eXTReMe Tracker