2010-09-22

Ett mer kluvet Tyresö

Först - ett stort tack till alla som gjort en insats i valrörelsen. Vi, Socialdemokrater i Tyresö, har pratat med 6 000 medborgare genom 15-20 dörrknackare som varit ute varje kväll i 1,5 månads tid. Vi har skickat 12-13 000 direktbrev och våra 20-tal affischtavlor har rests upp snabbbare än de vandaliserats. En fantastisk valrörelse.

Ändå - resultatet är allt annat än glädjande. Jag ser tre skäl till nedgången;
1. Vi lyckades inte tydligt visa vår vision om ett modernt välfärdssamhälle med fokus på fler jobb och minskade klyftor.
2. Vi hade ett stort tryck mot oss medialt (dokumenterat i flera undersökningar)
3. Våra motståndare försökte låtsas som att det inte fanns ett val att göra mellan skatt och välfärd - och lyckades få stora delar av den offentliga debatten att köpa det. Idag sitter jag i budgetberedning och hör det sägas att det finns ett sparbeting på 100 miljoner kronor för att klara Tyresös ekonomi.
Men tro inte att det finns en motsättning mellan sänkta skatter och hög välfärd...
Nu skulle Tyresö behövt en rödgörn regeringspolitik för att klara kvaliteten i skola och förskola.

Samtidigt ökar vi Socialdemokrater i delar av Tyresö. I Granängsringen ökar vi med 7,7%, I Nyboda med 3,9% och i Björkbacken med 1,3%. I andra delar av kommunen tappar vi väl så mycket. Jag tror att det är en illustration på ett Tyresö som dras i sär alltmer. Klyftorna ökar - socialt, ekonomiskt och politiskt. De som i praktiken ser krisens effekt i ökad arbetslöshet och fattigdom röstar för förändring. De som mest sett skattesänkningar som konsekvens av politiken röstar emot förändring.

Dock finns ett viktigt undantag. I stora delar av Tyresös medelklassområden röstar man för en ändrad skolpolitik. Där visar väljarna att de är trötta på en politik som inte prioriterar barn och unga tillräckligt - utan i alla lägen prioriterar skattesänkningar. I exempelvis Sofieberg, Skälsätra, Trollbäcken östra, Lindalen, Farmarstigen östra, Myggdalen, Fårdala, Krusboda, Öringe, Rotvik och Tyresö strand har vi Socialdemokrater en positiv röstsplittring (dvs fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet) på mellan 5 och 9%.
Det visar att vi har haft rätt i vår kritik och innebär att vi kommer fortsätta arbetet att etablera oss som Tyresös skolparti.

Än en gång - tack för ett fantastiskt arbete. Och tack för förtroendet från de 7000 Tyresöbor som röstat på oss. Ni kan lita på att vi varje dag ska göra vårt bästa för att motsvara det förtroendet.

Vi ska vara en konstruktiv, men kritisk, opposition.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker