2008-02-06

Amerikansk president? - titta på kartan

Som lite nörd när det gäller amerikansk politik - vem är inte det i dessa dagar - måste jag be folk titta lite på kartan. Gör man det ser man ett splittrat land där Clinton och Mccain är kandidaterna utmed kusterna och Obama och Romney är kandidaterna i midwestern...

Varför? Vet inte helt säkert men misstänker att det kanske handlar om att republikaner i det mer konservativa midwestern röstar för den som uppfattas som mer pålitligt konservativ i såväl ekonomiska som sociala frågor (dvs Romney) medan demokrater i samma delstater (ofta rätt marginaliserade) röstar för förändring. Och då passar Obama bättre än Clinton (som dessutom i moralfrågor förflyttat sig mot mitten/höger).
Men kan någon av dem vinna midwestern? Ja, kanske om Mccain blir kandidaten.

Som svensk blir man naturligtvis ofta besviken på amerikansk politik. Man tycker det är självklart att de goda (de som är för allmän sjukförsäkring, miljökrav och utbildningssatsningar) borde vinna framförde som inte vill något av det. Och så vinner en republikan därför att han lyckats mobilisera abort- eller homomotstånd.
Och när man nu ser flytet för Mccain i opinionen blir man naturligtvis orolig att det ska hända igen.

Men...
1. Det är lång tid kvar. Mycket kan hända i opinionen. Jag vet att det låter som ett dåligt Reinfeldt-argument. Men till skillnad från svenska moderater har demokraterna som idé och parti ett stabilt övertag.

2. Frågorna som verkar bli allt viktigare är Mccains svagaste sidor. Ekonomin! Och den här gången tycks det som om den frågan faktiskt blir viktigare än moralfrågor.

3. Demokraterna har tagit sig in i midwestern samtidigt som republikanerna inte självklart vinner kusterna.

Så den här gången....

PS var inte Reinfeldts kommentar igår den mest pinsamma av alla. Han värderar kandidaterna bara utifrån sin egen politik. Istället för att bry sig om det amerikanska folket väljer en president som vill göra något åt klimatfrågan, global säkerhet eller sjukvård åt alla så lägger statsministern kandidaternas program och ser vem som har mest liknande jobbskatteavdrag som den svenska regeringen. Som om Borg och Reinfledt vore alltings norm och det är den enda vägens politik (förtjänar ett eget blogginlägg - återkommer om det). Han blir alltmer pinsam i sin desperation över sitt eget fallande opinionsstöd...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker