2007-07-19

Projektpengar med den här regeringen - också

Efter 14 år i riksdagen är jag tämligen säker på en sak. Den regering som inte vet hur den ska hantera ett stort samhällsproblem den försöker verka handlingskraftig genom att i budgeten anslå pengar till något projekt för att möta problemet.

Idag var det hedersrelaterat våld och i förra veckan var det insatser för miljön i Östersjön. Däremellan var det stimulanser för att förbättra integrationen genom att få fler att snabbare lära sig svenska. Och då kan jag ändå ha missat något exempel.

Gemensamt är att de adresserar stora samhällsproblem genom att under en tidsbegränsad period anslå mellan 10 och 100 miljoner kronor per år. Tillräckligt för att verka handlingskraftigt och ändå få plats i budgeten. Men otillräckligt för att förändra de grundläggande strukturerna!

Förstå mig rätt. Projekten i sig behöver inte vara fel. Och det är inget typiskt för borgerliga regeringen - den socialdemokratiska gjorde det lika ofta.

Mitt problem är att de gång efter annan lyckas få det att framstå som om att de tar itu med problemet när projekten snarare är ett symptom på motsatsen.

No comments:

Politik
eXTReMe Tracker