Regeringens första år kommenteras nu flitigt. Det är väl bra. Alla är väl överens om att det är ett sällan skådat fall vi ser. Opinionsundersökningar, förtroendeundersökningar och mediaundersökningar visar samma sak. Osynlig regering med lågt förtroende och låg popularitet (som till och med enligt svd syntes på alliansens manifestation idag). Det är väl egentligen bara DNs ledarsida som hyllar idag.
Standardsvaret från borgerligheten är 1. det som gäller är valet om tre år. 2. alliansen har varit för dåliga att tala för sin politik. 3. När folk ser resultatet av politiken kommer de stödja oss. Inget av dem verkar riktigt funka.
Bankomatteorin (nr 3) verkar vi redan kunna döma ut. Det är inte självklart att försök att köpa väljare med större egen plånbok funkar. Tvärtom tycks väljare ovilliga att stödja en politik som förvisso ger stora egna förmåner men leder samhället mot fel håll (ökade klyftor).
För dåliga att tala för sin politik (nr 2) är ju bara en ny variant på "vi har inte fått ut vårt budskap" som prövades med begränsad framgång av Bosse Toresson i början av 90-talet. Sannolikt har de som alla andra regeringar fått ut sitt budskap men är högst obenägna att medge att just det kan vara en förklaring till bristande framgång.
Det är tre år kvar - mycket kan hända (nr1) är förvisso sann i grundutförandet men är den självklar i praktiken? Det finns väl få tillfällen då ekonomin växt så snabbt som nu? Det finns väl få tillfällen då jobben ökat så snabbt som nu? Det finns få tillfällen när reformutrymmet varit större än nu. Men vad får borgerligheten som tack för det. Lite! Orättvist? Nej, knappast eftersom få tror att uppgången beror på en borgerlig regering som inte ens hunnit stabilisera sig innan uppgången nådde toppen.
Men om de inte lyckas nu - varför ska de lyckas sedan?
Och kanske är det så att det som var 2006 års agenda var en stark agenda då men inte 2010? Och om själva existensberättigandet för en borgerlig regering är att de kan fixa jobben och det inte längre är den stora frågan - varför rösta på Reinfeldt då?
En underskattad faktor är därtill den looser-stämpel som allt mer, rekordtidigt, fastnar på den borgerliga regeringen. Hur vänder man den?
Nåväl - mitt ibland ett-år-eftervalet-granskningarna så får man väl rekommendera ett mindre pretentiöst alternativ. Kolla in: P3 Humor: Starkt material, torsdag 13 september 2007 16:08
http://www.sr.se/cgi-bin/P3/kanalarkiv.asp?ProgramId=2886&NrOfDaysInArchive=30
Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: Alliansen, Moderaterna, Regeringen, ett år efter valet, förlorare, opinionsundersökningar
Reportage från Syrien: “Vi har levt i ett helvete i 50 år”
-
Dagens Arenas Urban Hamid har besökt Damaskus efter Assadregimens fall.
Inlägget Reportage från Syrien: “Vi har levt i ett helvete i 50 år” dök
först up...
1 hour ago
No comments:
Post a Comment