2010-09-22

Ett mer kluvet Tyresö

Först - ett stort tack till alla som gjort en insats i valrörelsen. Vi, Socialdemokrater i Tyresö, har pratat med 6 000 medborgare genom 15-20 dörrknackare som varit ute varje kväll i 1,5 månads tid. Vi har skickat 12-13 000 direktbrev och våra 20-tal affischtavlor har rests upp snabbbare än de vandaliserats. En fantastisk valrörelse.

Ändå - resultatet är allt annat än glädjande. Jag ser tre skäl till nedgången;
1. Vi lyckades inte tydligt visa vår vision om ett modernt välfärdssamhälle med fokus på fler jobb och minskade klyftor.
2. Vi hade ett stort tryck mot oss medialt (dokumenterat i flera undersökningar)
3. Våra motståndare försökte låtsas som att det inte fanns ett val att göra mellan skatt och välfärd - och lyckades få stora delar av den offentliga debatten att köpa det. Idag sitter jag i budgetberedning och hör det sägas att det finns ett sparbeting på 100 miljoner kronor för att klara Tyresös ekonomi.
Men tro inte att det finns en motsättning mellan sänkta skatter och hög välfärd...
Nu skulle Tyresö behövt en rödgörn regeringspolitik för att klara kvaliteten i skola och förskola.

Samtidigt ökar vi Socialdemokrater i delar av Tyresö. I Granängsringen ökar vi med 7,7%, I Nyboda med 3,9% och i Björkbacken med 1,3%. I andra delar av kommunen tappar vi väl så mycket. Jag tror att det är en illustration på ett Tyresö som dras i sär alltmer. Klyftorna ökar - socialt, ekonomiskt och politiskt. De som i praktiken ser krisens effekt i ökad arbetslöshet och fattigdom röstar för förändring. De som mest sett skattesänkningar som konsekvens av politiken röstar emot förändring.

Dock finns ett viktigt undantag. I stora delar av Tyresös medelklassområden röstar man för en ändrad skolpolitik. Där visar väljarna att de är trötta på en politik som inte prioriterar barn och unga tillräckligt - utan i alla lägen prioriterar skattesänkningar. I exempelvis Sofieberg, Skälsätra, Trollbäcken östra, Lindalen, Farmarstigen östra, Myggdalen, Fårdala, Krusboda, Öringe, Rotvik och Tyresö strand har vi Socialdemokrater en positiv röstsplittring (dvs fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet) på mellan 5 och 9%.
Det visar att vi har haft rätt i vår kritik och innebär att vi kommer fortsätta arbetet att etablera oss som Tyresös skolparti.

Än en gång - tack för ett fantastiskt arbete. Och tack för förtroendet från de 7000 Tyresöbor som röstat på oss. Ni kan lita på att vi varje dag ska göra vårt bästa för att motsvara det förtroendet.

Vi ska vara en konstruktiv, men kritisk, opposition.

2010-09-08

Kd står för en valrörelsens mest sanslösa påhopp för att dölja egen passivitet

Vad har Kristdemokraterna gjort i Tyresös lokalpolitik under de fyra gångna åren?

Kan du svaret på den frågan så är du verkligen initierad. De har inte synts utanför sammanträdesrummen och väl där har de knappt yttrat sig - än mindre lagt några egna förslag.

Detta blev extra tydligt när lokaltidningen Tyresö Nyheter granskade hur aktiva fullmäktiges ledamöter (och partier) varit. Kristdemokraterna var ett av två partier som varit minst aktiva.

Det har nu fått Kennerberg att bli arg på artikeln och med en helsidesannons i den andra tidningen Mitt i Tyresö (säkert värd sina kanske 20 000 kronor) försvara sig. Jag har visst gjort massor säger han - fast det syns inte för det är i slutna rum i alliansen.

Och nu är det nog fler än jag som tänker att han ska berätta vad det är han gjort - när han har en chans på en betald helsida. Men det gör han inte. Om sin egen aktivitet är han helt tyst.

Istället hoppar han på oss Socialdemokrater för att vi driver negativ kampanj.
Tyresö Nyheter har förvisso en ledarsida med socialdemokratiska förtecken men redaktionen jobbar självständigt och har i just denna artikel presenterat en lista över mest aktiva politiker där det bara finns en socialdemokrat på topp-tio-listan (vi ska skärpa oss - men vi är a andra sidan många som är aktiva i fullmäktige). Knappast något jag skulle vilja marknadsföra oss med om jag själv fick bestämma.

Nåja, det är väl så att artikeln tog hårt på Kristdemokraterna. Och då är det väl lättast att slå på någon annan.

2010-09-05

Tack alla valarbetare för en fantastisk insats - nu ökar vi än mer...

Under tre och ett halvt år under denna mandatperiod har sittande regering varit i opinionsmässigt underläge. Det var när resultatet av regeringens politik stod i fokus och upplevdes varje dag som folket gav sin dom.
När man går in emot val riktas med naturlighet fokus mot framtiden. Inget ont i det. Men det är klart att om man svär sig fri från det man gjort och går i opposition mot sin egen politik så kan man låta bli att ta ansvar för den förda politiken. Man kan mörka den del av politiken som "bara" är en fortsättning på den redan förda och man kan ägna sig åt att med full kraft så misstro mot motståndarens politik.

Det är receptet bakom Reinfeldts framgång så här långt i valrörelsen.
Men - och det är viktigt att säga - det är två veckor kvar och rekordmånga osäkra. Ju mer politik det pratas desto fler kommer rösta på oss.
Och eftersom det är dags för de borgerliga att tala ut om sin politik har de rödgröna idag ställt 18 frågor om deras politik. Ett antal väljer jag ut här:

Varför prioriterar ni fortsatta skattesänkningar - mest för dem som tjänar bäst - framför fler lärare i skolan och minskade barngrupper i förskolan?

Varför döljer ni för väljarna hur mycket ni ska sänka skatterna med efter 2011?

Socialbidragen ökar i åtta av tio kommuner. Varför anser ni att klyftorna minskat när den rikaste hundradelen av befolkningen fått lika mycket i skattesänkning som en fjärdedel av svenska folket fått tillsammans?

Varför ska sjuka människor tvingas söka jobb eller gå på socialbidrag? Hur många kommer att utförsäkras om ni fortsätter en mandatperiod till?

Varför ska pensionärer fortsätta betala högre skatt än löntagare?

På vilket sätt får vi fler jobb av att sjuka och arbetslösa blir fattiga?

Är det inte pinsamt att svensk klimatpolitik rankas sämre än Kina och Indiens enligt Climate Action Network?

På vilket sätt hjälper ett aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen arbetslösa ungdomar?

Vad betyder ”välfärdens kärna”? Fyra partiledare ger fyra olika svar och ingen verkar veta vad det handlar om. Är det egentligen inte bara ett sätt att dölja de nedskärningar som måste till för att bekosta era skattesänkningar?

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla fantastiska valarbetare. Jag har inte trott det är möjligt att mobilisera så mycket. Med två veckor kvar och många intensiva samtal kvar har vi pratat aktivt med mer än var tionde Tyresöbo. Det är ett samtal som påverkar och ger möjligheter. Jag vet att Moderaterna också samtalar - men de är långt efter.

Samtidigt vet vi att vi behöver göra än mer. Jag är övertygade om att vi är som Duracell-kaninerna. Vi håller ut längre än de andra. Vi gör mer. Och vi ökar tempot de sista veckorna...

Politik
eXTReMe Tracker