2010-05-30

Tyresö faller på tidningen Fokus lista - dags att stärka skola och förskola

Till alla de illustrationer jag tidigare haft på att vi inte ska slå oss till ro med de förutsättningar vi ger Tyresös skolor och förskolor kan nu lägga tidningen Fokus kommunrankning. Tyresö ramlar i årets rankning från plats 41 till plats 107. Framförallt beror det på dåliga resultat i "att vara ung" (plats 214) och "att ha familj" (plats 245). Tack och lov vägs det lite upp av bra resultat i äldreomsorgen och en bra arbetsmarknad i Stockholmsregionen.

Med rätta invänder säkert någon att den elev som inte får en bra undervisning inte direkt blir gladare av en bra äldreomsorg. Det är sant - ändå måste man säga att detta resultat förbättrar bilden av Tyresö. Det är naturligtvis inte ointressant för den som funderar på att bosätta sig i en stockholmskommun hur den värderas av oberoende granskare.

För till alla de goda skäl vi har haft att investera mer i kunskap kan vi nu lägga en till - att värna kommunens rykte. Jag har med en dåres envishet försökt visa att dåliga ekonomiska förutsättningar påverkar lärartäthet och ger sämre förutsättningar att möta varje elevs behov. Jag har återkommande pekat på hur stora barngrupper minskar trygghet och möjlighet till en bra pedagogisk verksamhet. Jag har när det inte fungerat med individargument försökt hävda den gemensamma nyttan. Hur Tyresö blir rikare av en högre kunskapsnivå.
Allt förgäves.

Nu hoppas jag att de annars så känsliga moderaterna i Tyresö kommun kan reagera på att Tyresös renommé riskerar att försämras. Kanske kan det vara ett skäl att göra något för att förstärka skolan och förskolan i Tyresö?

I så fall finns vi där. Redo med en hel rad av åtgärder.
Men den här gången måste det vara på riktigt. Tyresös skolor har inte råd med en sådan där satsning till som förra året då moderaterna lovade nio miljoner extra men som slutade med sämre lärartäthet...

2010-05-29

En helt vanlig lördag i Tyresö

Är just nu, precis som många andra Tyresöföräldrar, på idrottsträning med barnen. Först var det Tobias på fotbollen - i ur och skur. Nu är det Jonathan på bordtennis i torr och varm Skrubbahall. 

Jag är verkligen förtjust i denna folkrörelse - det är imponerande att se ledare som engagerat för vidare sina kunskaper och barn som har kul och får känna gemenskap samtidigt. Tyresö borde verkligen vårda det här engagemanget mer.

Följ Martin direkt i din mobiltelefon

2010-05-26

Hur kan vi klara vattenkvaliteten?

Idag och i morgon är jag i Eskilstuna för att tillsammans med andra politiker och tjänstemän diskutera vad vi kan göra för att förbättra vattenkvaliteten. 

Det känns mycket angeläget - inte minst för en vattenkommun som Tyresö. Jag hoppas kunna få med mig flera goda ideer hem...

Följ Martin direkt i din mobiltelefon

2010-05-22

Fortsätta som hittills eller höja ambitionerna för skolan och jobben

Idag har jag och Fredrik Saweståhl debatterat i Tyresö centrum. Jag försökte debattera framtiden och nästa mandatperiod - men kände mig rätt ensam om det. Efter att ha påpekat flera gånger att Saweståhl pratar dåtid och inte framtid bytte Fredrik perspektiv och pratade framtid. Tror att jag räknade till 8 "vi ska fortsätta att...".

Så då vet vi framtiden med Moderaterna i Tyresö. Det är att fortsätta med mer av samma.
Mer än 250 ungdomar är arbetslösa, klyftorna ökar - socialbidragen ökar mest i Stockholms län och skolans förutsättningar är fortfarande alltför dåliga (plats 286 när det gäller lärartäthet). Deras svar på det - mer av samma.

Själv försökte jag kolla om det inte gick att få dem att ändra sitt motstånd mot lästester, bättre bemanning i skolan och läxläsningshjälp - men nej.
Jag testade också ökade insatser mot ungdomsarbetslösheten och tyckte det var konstigt att av det program som majoriteten nu planerar (om 17,5 miljoner kronor) så går inte en enda krona till att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Men nej, det var meningen.

Men Saweståhl och jag delade dock en uppfattning - det är skillnad på alternativen och det gör skillnad vad man röstar på...

2010-05-20

Vilka tar ansvar för musikklasserna

Lång fullmäktigedebatt om musikklasserna i Tyresö. Sannolikt blir det ingen årskurs 4 nästa år. Moderaterna vägrar ta ansvar utan hävdar att det är rektors ansvar. Men de kan inte peka på var i skollagen det står. Vi är tydliga med att vi vill värna musikklasserna.


Följ Martin direkt i din mobiltelefon

2010-05-19

Östros om hur klyftorna kan minska

Östros om borgerlig retorik - Borg säger att klyftorna först måste öka för att sedan kanske kunna minska. Carlgren säger att man först måste skjuta vargar för att senare kunna rädda vargar. Olofsson - först måste man göra det lättare att kunna avskeda för att sedan kunna anställa. Östros vill istället satsa på småföretag, kompetensutveckling och en rättvisare fökrdelning.

Följ Martin direkt i din mobiltelefon

2010-05-05

Dörrarna tog slut...

Har varit ute och pratat med medborgare tillsammans med ett helt gäng fantastiska vänner. Har nog aldrig varit med om en valrörelse där så många så tidigt varit så aktiva. Och där så många människor man möter har så många kloka synpunkter. Idag hade vi dock det angenäma problemet att vi fick sluta tidigare eftersom dörrarna tog slut.
Nu ska jag softa framför Tv:n och se vem som ska driva pensionat i Italien...

Följ Martin direkt i din mobiltelefon

Vi tänker slåss för varje krona till skola och omsorg i Tyresö

Knappt har de olika budgetalternativen lagts innan debatten handlar om alldeles tokiga saker. Alliansen, sura över att inte ha den skattechock - som de förberett sig för i månader - att bråka om försöker nu sig på konststycket att anklaga de rödgröna för både skattechock och att ha accepterat det mesta av regeringens politik. Det är naturligtvis svårt att få att gå ihop.

Sedan försöker de få den rödgröna satsningen på utbildning, infrastruktur och välfärd att vara "stockholmsfientlig". Som om Stockholmarna uppskattar det som händer i vården eller köerna i trafiken och kollektivtrafiken. Eller att Tyresöborna gillar det som händer i skolan. Allt för att regeringen valt skattesänkningar för de absolut rikaste i landet istället för att investera i jobb och utbildning...

Men det som nu faller bort är tyvärr den skillnad som finns mellan hur mycket regeringsalternativen är beredda att investera i välfärd och utbildning.
För Tyresös del innebär den rödgröna budgeten 170 fler i utbildning eller praktik samt 29 miljoner kronor till kommunen under 2011 och 2012. Bara under 2011 möjliggör det 36 anställningar i välfärdens kärna.

Till skillnad från hur den moderata alliansen i Tyresö tänker vi också använda pengarna till skolan och omsorgen...

2010-05-01

Mona Sahlin om möjligheternas land

Jag började dagen i Tyresö med lysande tal av Maryam Yazdanfahr och Karin Ljung. Jag höll själv ett kortare tal om vägvalen i Tyresö. Allt inramat av Tyresöbandet "A date with disaster" - vilka stjärnor.

I Stockholm berättar nu Mona om hur möjligheterna begränsas av ökande klyftor. Och att det finns ett alternativ. En rödgrön politik. 




Följ Martin direkt i din mobiltelefon

Politik
eXTReMe Tracker