2009-04-26

Har vi sett det förut? - Ojdå det är visst kris inom (s) inför första maj...

Ja, jag medger - jag har kanske varit med för många år (men ett engagemang är svårt att bara stänga av så där) - men vissa saker har man sett förut.
Båda morgontidningarna i Stockholm har idag Monas och socialdemokratins kris som tema. En story som säkert kommer fortsätta fram till första maj och kanske en bit fram emot Europaparlamentsvalet.

Har det hänt förut att media utmålar (s) som i kris inför första maj. Jepp. Och tre indikatorer finns alltid med -
1. få deltagare i demonstrationerna - kan man naturligtvis alltid försöka mäta - men år efter år finns det inget annat politiskt arrangemang som är i närheten av det massdeltagande som första maj är.
2. Dåliga opinionssiffror. Den som inte tycker det är roligare med 45% stöd än 34% finns förstås inte. Samtidigt när vi är som lägst i vår mobilisering och borgerligheten är som störst så är det helt jämnt. Tror nog att det egentligen är Schlingman och Reinfeldt som borde vara oroliga. Och när det blir val kommer inte passivitet, ökat utanförskap/klyftor, välfärdskris och färre i jobb ikapp? Tror nog det. Det är enkelt att vara regering när man inte granskas av media - men det håller inte in mot ett val
3. Interna kritiker. Båda tidningarna har denna gång haft svårt att hitta interna kritiker så Svd får dra till med panik i partiet. Känner faktiskt inte igen bilden - men det kanske beror på punkt två ovan...

Detta inte sagt för att förringa de problem som just nu finns i bilden av partiet. Men många av oss har nog svårt att köpa problemformuleringen.
Vi tycker inte det är ett problem att ha en partiledare som lyssnar och väger av (till skillnad från en Reinfeldt som läser opinionsundersökningar och sedan bestämmer vad de "nya" moderaterna ska tycka).
Vi tycker inte det är ett problem att försöka bilda majoritet med partier som vill skapa ett rättvist och ekologiskt hållbart parti (det borde vara svårare att bilda majoritet med ett parti som vill aktivt diskriminera homosexuella).

Och när historien ska se tillbaka på den debatt som nu är - vad kommer man se att Mona Sahlin gjorde för fel? Hon missbedömde uppenbarligen stämningarna internt när det gäller v-samarbetet - men hon lyssnade och korrigerade. I övrigt då? Ja, säg du det...

För övrigt är det ju oundvikligt att konstatera att kvinnliga ledare nagelfars hårdare än manliga. Det verkar uppenbart att intill dess att vi haft en kvinnlig statsminister som bevisat motsatsen kommer det bland delar av befolkningen att finnas en (outtalad) misstänksamhet mot om en kvinna klarar att leda ett land. Samma opinion som mötte Hillary Clinton i USA eller Segloene Royal i Frankrike.

Men jag är rätt säker på att svenska folket i slutändan är mer intresserade av politik och att bilden av partiledare med naturlighet varierar. Jag minns exempelvis hur partiledare kan ses ner på (Persson-98, -06 - Reinfeldt -06/07) och strax därefter hyllas (Persson -02, Reinfeldt-08/-09). Så frågan är hur det går säsongen -09/-10?

Men ännu viktigare - när vi ska börja diskutera vad de står för?

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,, , , ,

2009-04-24

Fast det här blir ju bara roligare

Se Pagrotsky om Baconaise och Björn Ulvaeus om meningen i sina texter. Och en del annat kul...

The Daily Show With Jon StewartM - Th 11p / 10c
The Stockholm Syndrome Pt. 2
thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Economic CrisisPolitical Humor

Rösta!

Det gäller att passa på när man;
1. lärt sig hur man lägger in youtube-klipp
2. Hittar något som är vettigt
3. Hittar något som är kul

2009-04-22

2009-04-21

Usch vad svårt det är att välja...

... i europaparlamentsvalet.
Och då menar jag förstås inte parti. Om man ser vad Moderaterna röstar för i Europaparlamentet känns det väldigt avlägset för någon som har ambitioner både på miljöområdet och tryggheten på arbetsmarknaden att ens tänka på dem. Folkpartiet och Centern gör sitt bästa för att vara mer marknadsliberala och tokfederalistiska än någon annan. Kd är väl aldrig ett alternativ för någon som står för öppenhet och tolerans. Vänsterpartiet ägnar det mesta av sin kraft åt att bekämpa det enda verksamma projekt som finns mot alleuropeiska (och globala) problem.

Kvar står en socialdemokrati som under den gångna perioden varit drivande både i miljöfrågor och för människors trygghet på arbetsmarknaden.

Så det är inte partivalet som är svårt. Det är personvalet.

Nu säger den elaka att det bara är när man inte själv står på listan som man tycker det är svårt. Men det gäller inte bara nu. Vi som har som princip att inte rösta på oss själva har det nästan alltid svårt. Men här är det svårare än vanligt...

Från mitt hem ser jag till min närmsta Europaparlamentariker Åsa Westlund från Haninge. Åsa är utöver att vara en god vän också en alldeles briljant och drivande parlamentariker som mer än andra svenska parlamentariker fört upp miljö- och livsmedelsfrågor. Jag vet att hon genom sina värderingar och sin vardag som småbarnsförälder i Haninge delar mycket av våra erfarenheter. I förra valet var hon min utan tvekan självklara kandidat.

Men idag måste jag också värdera den kampanj som Ardalan Shekarabi driver för att såväl att komma till rätta med de SMS-lån som sätter ungdomar i skuld och gör att de får svårare att etablera sig i samhället som att skapa ett aktivt och omvärldsorienterat EU. Ardalan är till det civila jurist och har i sin vardag sett de problem han nu med kraft ger sig in i parlamentet för att stoppa. Jag är övertygad om att Ardalan skulle bli en av de mest kompetenta parlamentariker som Sverige haft.

Och som det inte vore nog. Har någon missat Evin Cetins kampanj? Jo, du har läst om pizzakartongerna med det politiska budskapet, Medinas låt och talen på bröllop - Det är Evin. Bakom en av svensk politiks just nu mest spännande mobiliseringsarbete finns en kandidat som kan och vill om hon bara får chansen. Själv har jag haft chansen att se Evin i hennes arbete som politisk sekreterare i Södertälje och där fått en stor respekt för hennes (och Anders Lagos) arbete med att förändra regeringspolitiken så att Sverige på ett bättre sätt kan ge de som kommit till Sverige en chans att komma in i samhället. Och vem kan förresten motstå någon som nyligen blev utnämnd till årets påsk-kärring?

Och som det inte vore svårt nog ändå finns Sveriges mest aktiva riksdagsledamot Carina Hägg från Värnamo på listan. Men jag står nu ändå och väger emellan Åsa, Ardalan och Evin. Hur det går? Skulle inte förvåna mig om jag bestämmer mig på valdagen...

Och om du vill bilda dig en egen uppfattning - titta på deras kampanjfilmer...
Åsa Westlund;


Ardalan Shekarabi;


Evin Cetin;


Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,, , , ,

2009-04-20

Varför alltid dubbelt så mycket?

Jag vet. Jag är inte först om just denna spaning men ibland måste man ju ändå få reagera.

Idag har ekot nyheten om alltfler överviktiga barn. Det finns naturligtvis flera skäl till det. Ett är de ökade klyftor som Svd idag visar på sin förstasida - Obetalda räkningar ökar stort i en rubrik och förmögenheter stiger trots kris i an annan. Fattigdom tvingar människor in i onyttigare mat eftersom den är billigare.
Foto;

Free Stock Photos


Ytterligare en konsekvens av regeringens politik som drastiskt ökat utanförskapet. Bara i Tyresö har det under året tillkommit 50 hushåll som är beroende av Socialbidrag.

På samma sätt är det förstås som forskarna säger att en del av förklaringen kan finnas i barnens rörelsevanor och mängden energi i mat.

En tredje faktor är förstås hur livsmedelsindustrin konsekvent försöker få oss att köpa större förpackningar. Försökte inför fullmäktige i torsdags köpa en ask Läkerol. Det fanns inte i den Ica Kvantum jag var i. Tvåpack var det som gällde. Eftersom jag i normala fall inte ens konsumerar upp den första tablettasken (hur länge tror de att folk har ont i halsen egentligen?) blev det ett annat märke.
Dagarna efter hade jag lovat sonen en liten chokladkaka istället för det där lördagsgodiset som missats. Tror ni att det fanns små chokladkakor. Kanske tycker vi numera att 100 gram choklad är litet - men jag minns när det fanns mindre...
Och jag minns en tid när de största chipspåsarna rymde 200 gram...

Listan skulle förstås kunna göras mycket längre - men kontentan är detsamma - Genom att få oss att köpa större förpackningar än vad vi efterfrågar får de oss att äta mer än vad vi hade tänkt.
För egen del hoppas jag att vi som konsumenter kan visa att vi inte gillar det...
Och att vi som medborgare kan visa att vi vill ha en politik som gör att fler medborgare får råd att välja hälsosam mat...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2009-04-16

Oj Nu var det länge sedan

Skyller på påsk och förkylning. Och just nu är det fullt upp - men i avvaktan på nytt inlägg så måste vi ju bara ha det här klippet....

2009-04-03

Målarfärg i stället för stambyten...

Nu har kommunens moderatledda majoritet berättat hur de ska investera sig ur krisen. Svaret blev -

Men i vilket fall finns det pengar till ny målarfärg på Nyboda skola. 3 miljoner till en skola som behöver stambyten och kanske byggas helt ny. Ny toppnotering i att dölja problemen i Tyresös skolor.

Samtidigt minskar pedagogtätheten i förskolan i Tyresö. Tidigare hette det från moderaterna att det var ok att bryta vallöftet om mindre barngrupper med hänvisning till att det i alla fall blev bättre pedagogtäthet. Nu går utvecklingen åt fel håll och på vissa förskolor kommer det nu gå 7 barn per pedagog - ny bottennotering...

Misstänker att det behövs mycket ny färg för att dölja det misslyckandet

Politik
eXTReMe Tracker