2009-02-25

Meddelarskydd - nu också i Tyresö

För ett drygt år sedan skrev vi socialdemokrater i Tyresö en motion om att ställa samma krav på privat och kommunalt utförd skola, förskola och äldreomsorg. Delvis för att ge samma konkurrensvillkor - men framför allt för att garantera kvalitet i all verksamhet.
Att på så sätt se till att det inte är driftsform som avgör om du som medborgare får en bra vård, utbildning eller omsorg.

Då avslog moderaterna ett av kraven i motionen - om man skulle ställa krav på meddelarskydd även när kommunen lagt ut verksamhet på privat drift - med hänvisning till en liten formuleringsmiss i motionen. Ingenting som de inte kunde ha hanterat direkt. Vi lade direkt in en bättre formulerad motion och efter att ha berett frågan i ett år var moderaterna igår redo att gå med på våra krav.

Det är bra. Meddelarskydd är en av de viktigaste åtgärderna för att hindra att missförhållanden inte kommer upp till allmänhetens kännedom. Om något är fel i skolor, förskolor eller äldreomsorg ska det komma till medborgarnas och brukarnas kännedom. Då måste de anställda kunna våga berätta om det utan att behöva bli straffade av sin arbetsgivare.

Tror det behövs också i Tyresö. Hörde nyligen hur några av mina politikerkollegor uttryckte missnöje med en anställd inom välfärden som uttryckt sina åsikter alltför öppet. Har också med jämna mellanrum tidigare hört folk som när det kommer anonym kritik gärna skulle starta igång någon efterforskning. I Tyresö känns det ibland som om det har utvecklats en kultur av att tycka att kritik mot verksamheter är det samma som illojalitet. För mig är det precis tvärtom. Det är genom kritik och att se tillkortakommanden som en verksamhet kan bli bättre. Det vi nu har beslutat om är ett litet steg åt rätt håll.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2009-02-19

Fullmäktige ikväll...

... och har nog aldrig kännt mig mindre inspirerad.

Dels är en massa viktiga frågor inte på dagordningen. Idag kom en ny dyster skatteprognos som med den moderata budgeten i Tyresö som grund kommer tvinga fram besparingar i verksamheterna eftersom det inte fnns några marginaler i den budgeten som de tog.

Redan finns det ett förslag om att spara in hela den satsning på skolan som man lovade i höstas. Nu kommer man tvingas göra ännu mer. Och allt i grunden för att moderaterna i Tyresö inte varit beredda att vidta de åtgärder som krävdes inför konjunkturnedgången och för att moderaterna i regeringen vägrar höja statsbidragen till kommunerna för att hindra uppsägningar i välfärden.

Debatten blir naturligtvis inte livligare av att kommunstyrelsens ordförande åkt till USA på tjänsteresa.

Nåja - tänker ändå tycka till om skolan på Brädgårdsområdet och spårbilar. I övrigt kommer vi socialdemokrater föreslå skärpningar av avfallsplanen för att minska mängden avfall som går til förbränning och markera att vårt budgetalternativ inneburit tydligare och skarpare kvalitetsgarantier.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2009-02-17

Det bli inte alltid som man tänkt sig....

Hade tänkt ägna åtminstone en del av eftermiddagen åt att skriva blogginlägg. Hade flera ingångar på gång. Alltifrån till att Vd för Aftonbladets nya resemagasin heter Storm i efternamn till att utse några av de vardagshjältar som vår vardag består av.

Det senare lovar jag att återkomma till. Dock blev hela eftermiddagens arbete fokuserat på en riktigt usel revisionsrapport från Öhrlings PricewaterhouseCoopers. Gissar att det inte finns något direkt samband mellan längden på revisionsfirmans namn och kvaliteten på deras rapporter - men ibland kändes det som om det var den typen av kausalitet som ibland behövdes motbevisas.

Rapporten handlade om skolan och följde en väl beprövad norm i kommunen om att allt är bra. Åtminstone nu - innan kanske det inte var så bra - men nu är det a´andra sidan väldigt bra.

Det finns naturligtvis politiska återverkningar av en revisionsrapport som på tvärs emot andra utvärderingar (som revisorerna inte kommenterade - kanske hade de inte orkat läsa eller informerats om dess existens) hävdar att styrsystemet för Tyresös skolor fungerar bra.
Men mest upprörd är jag över att kommunen betalar dyra pengar för en revisionsrapport som bara på sakgranskning hade blivit så underkänd i en normal c-uppsatsgranskning.

Återkommer om det där andra mer intressanta - kände bara ett visst behov av att skriva av mig....

2009-02-15

Drevviken - en söndag på sjön

Har nog tagit mig igenom småbarnsårens mest jobbiga tid. Upptäcker en söndag då jag inte riktigt vet vad jag ska göra. Barnen leker med kompis. Huset hyfsat i ordning - (inte minst tack vare svärföräldrarnas stöttning under veckan) och jobbet i balans efter att en deadline levererats.

Så vad gör man då?

För första gången sedan jag flyttade in beskärs träd. Drevviken på is - för första gången på en hyfsat lång promenad (men lite beror det på att jag är isnojig också).
Och start på en ny bok - hjälp, det trodde jag var semesterlyx.

Men snart kommer nog vardagspusslet fram igen - men kul var det ändå med en sådan här söndag...

2009-02-12

Spotify

Ok - jag är frälst.
Gillar!



Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , ,

Hur kommer det sig...

Hur kommer det sig att man kan vara så olika i jobb och i det privata?

Rätt ofta känner jag så. Och jag tror efter att ha pratat med andra att jag inte är helt ensam.
Jag är extremt skötsam när det gäller andras pengar. Blir ofta kassör eller revisor i föreningar där jag är aktiv. Ogillar slöseri i kommunen. Men samtidigt dålig när det gäller min egen ekonomi. Har för andra gången på två månader tappat bort kvitton på kommunala kostnader - vilket innebär att jag får betala själv.

Jag gillar att fatta beslut och komma till slutsats. Tror att det finns rationella skäl, utifrån grundläggande värderingar, för de flesta beslut och driver dem hyfsat snabbt till beslut - i jobbet. Hemma är det nog annorlunda. Gillar att resonera och tvekar nog ofta inför besluten som måste fattas.

Praktisk - kanske inte hemma - men definitivt i det som har med jobbet att göra. Social - Ja, i jobbet men när det blir alltför privat kan jag bli aningen tillbakadragen och isolerad.

Jag gillar det inte. Jag skulle vilja vara mer konsekvent och samma människa i olika sammanhang. A andra sidan verkar det som om de mina gillar mig ändå - kändes så när jag läste kvällens godnattsaga för Jonathan och Tobias. Kanske finns det någon god sida som jag missat...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2009-02-11

Brevik - en vecka efter

Ibland behöver man ha tid att fundera på intryck. Och ibland får man bara mycket annat att göra. Vet nog inte vilket som är orsaken till att jag inte skrivit om Brevik. Sannolikt lite av båda.

Hade alltså - som framgått tidigare här förmånen att praktisera en vecka (minus en dag då det blev sjukt barn på förmiddagen) på Brevik skola.
Det är inte svårt att charmas av det första man ser. Ny skola, entusiasm bland personalen och hemmalagad mat.

Men om man ska försöka resonera lite mer på djupet. Brevik, precis som de andra skolor jag varit på, jobbar verkligen med att försöka se varje elev. Och i normalfallet går det bra. Kanske lite bättre på Brevik - än andra - eftersom de jobbar med konceptet av två lärare i varje klass. Men även det konceptetet innebär förstås att man inte alltid är två lärare. Det behövs planerings- och uppföljningstid.

De mindre grupperna som två lärare ger möjlighet till ger en enormt mycket bättre möjlighet att se varje barns behov. Och ser man på kommunala skolor jobbar de, så långt det är möjligt med hänsyn taget till avtal med mera, på samma sätt.

Men det är ju just när det inte går - när 25 elever förväntas befinna sig på samma kunskaps- och koncentrationsnivå samtidigt. Eller när en lärare specifikt behöver jobba med något barn med särskilda behov. Då är man lätt tillbaka till den ursprungliga gruppstorleken.

Mitt intryck av Brevik var att de klarade det över förväntan. Individualisering som kontrast till att alla ska stöpas i samma form får ju inte heller innebära att elever lämnas utan stöd och utmaningar. Det kräver närvaro och engagemang. Och det i sin tur - i kontrast mot vad mina politikermotståndare i Tyresö brukar hävda - innebär att man behöver fysiska lärare - lärartäthet.

Med det sagt - vad kan kommunen lära av Brevik. Två saker som jag noterat;
1. Varje skola (och skolledning) behöver ha sitt utrymme att agera fritt. Mer inflytande och tid till den lokala rektorn innebär inte att politiken behöver stå tillbaka. Tvärtom behövs det mer tydlighet i vad kommunen förväntar sig och vilka krav som gäller (där nuvarande majoritet är extremt otydliga)- men mer frihet i vardagen när dessa ska uppfyllas.

2. Hur behåller man (alternativt återskapar) nybyggarkänslan. Hurser man till att skolor (precis som andra institutioner - inkl politiken) inte fastnar i gamla tarditioner utan ger utrymme för nytänkande och vilja att pröva sig fram?
Jag är övertygad om att det är en utmaning som vi behöver jobba mer med.

När jag tänkt lite mer misstänker jag att jag kommer ha fler tankar från Brevik - men det var allt nu. Tack för att jag fick vara hos er.

2009-02-05

I morgon om Brevik

Har haft en tuff vecka så jag har inte hunnit skriva om mina erfarenheter från praktiken på Brevik. Gör det i morgon.

Ska ha spännande överläggning med kloka människor i morgon - ser fram emot det...

Svårt att välja

Just nu går allt det bästa på TV. TV400 kör 6 dagars 24-maraton - enda problemet är ju att det blir så massivt så man har inte en chans att följa ens en del - ni vet jobb, familj, sova och sådant där ligger ju ivägen.
TV4+ kör Coupling - tyvärr snart slut - men man måste se den om man inte har gjort det tidigare (får ta någon av de många Youtube-klippen i stället).
Och Tv6 kör Bourne-filmerna. Förlåt om man är lite osocial på kvällarna.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

Och varför ska man rösta på något annat än moderaterna nu då om man är borgerlig?

Ok - jag är partisk. Jag tycker inte om kärnkraft. Jag tror helt enkelt inte att framtidens energi bygger på uranbrytning och avfallsförvaring som ingen vill ha i sin egen närmiljö. Jag tror inte heller att den kan bygga på något som har stöd så länge det går bra - men som politiker och folk snabbt vill avveckla om/när något går illa.

Ok - jag vet hur det brukar funka. Man har förlorat något och så vill man inte låtsas om det. Så får man en liten kompensation som inte på något sätt står i proportion eller kompenserar för det ursprungligt negativa. Folkpartiet förlorar motståndet mot vårdnadsbidrag och får en jämställdhetsbonus som inte på något sätt kommer hjälpa de kvinnor som riskerar att drabbas i arbetslivet. Centern får satsningar på förnyelsebart som är på en sådan nivå att det gör en marginell nytta samtidigt som man undanröjer alla marknadsekonomiska betingelser för förnyelsebar energi.

Ok - jag vet att väljarna vill ha samarbete. Jag vet att många väljare (på borgerliga sidan) vill ha kärnkraft. Och att det kanske finns någon nisch i närheten av Stureplan som inte är täckt.

Men jag kommer ändå inte på ett enda skäl för varför man om man vill rösta på ett borgerligt parti ska rösta på centern.
Finns det någon annan som gör det?

PS det är inte svårt att hitta bra ironier över centern på nätet idag - den bästa finns dock på centerns egen hemsida... (tack Anders för tipset)

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Politik
eXTReMe Tracker