2008-10-29

Parfym, Nuder och Dixie chicks (och lite annat på hjärnan just nu)

Har hänt en del sedan sist;

* Barnkalas för sjuåringen avklarat. På lekland. Så värt 1000 kronor - allt fixat och allt klart. Och så kul de hade.

* På vägen dit lyckades jag tappa en miniflaska herrparfym på badrumsgolvet. Försökte göra rent men det är bara konstatera att det rummet nog kommer vara parfymerat typ i ett år framåt...

* Har två dagar i rad varit i DN - först med ett brev till Reinfeldt. Han har inte svarat ännu. Men han verkar a andra sidan inte vara så talför överhuvudtaget. Förstår inte hur han kunde bete sig så mot de som tog emot honom i kommunen.
Sedan skrev jag en artikel mot vänsterpartiets nationella skattepolitik. Jag tycker de är lika obalanserade som moderaterna - fast åt andra hållet. Medan moderaterna hävdar att all tillväxt ska gå till privatkonsumtion (och mest till de med höga inkomster och stora förmögenheter) så gör vänsterpartiet exakt tvärtom. All tillväxt under de senaste åren ska fördelas om till det offentliga retroaktivt. Tror att det är en helt omöjlig idé och dessutom att bortse från de behov som många låg- och medelinkomsttagare har av förbättrad levnadsstandard.
Sedan är det naturligtvis rätt att bli upprörd över att moderaterna sänkt inkomstskatter med 100 miljarder och satsat 1 (en) miljard på vården.

* Köpte igår Pär Nuders bok (är lite sugen på att få reda på vad han skriver) - men den var inte helt lätt att hitta. Såväl Tomas Bodströms som Faddes bok var mer skyltat i Tyresös bokhandel.

* Dixie Chicks! Såg ni dokumentären. Är lite förälskad. Vilket band och hur coolt var det inte att de efter den oplanerade kritiken mot Bushs irak-politik och den hat-kampanj som följde lyckades förändra sin musik och omdefiniera sin profil. Och vilka personligheter.

* Och så var det tio bra saker jag hade tänkt skriva om men som jag nu glömt. Nu är jag i alla fall klar med vår budget (kommer snart ett blogginlägg om) så nu ska jag skriva lite oftare. Och något om presidentvalet är på gång också...

2008-10-22

Politisk reklam

Läser DN idag och konstaterar att Tyresös moderater inte är värst när det gäller att med skattebetalarnas pengar köpa propaganda som partierna rimligtvis borde ha betalt.

Stockholms stads styrande har köpt en gigantisk reklambilaga som ska berätta hur bra skolan är i Stockholm. Naturligtvis berättar de ingenting om problemen i skolan. I Stockholm skiner alltid solen. Ett exexmpel som ansvariga skolborgarrådet Lotta Edholm lyfter fram är att andelen behöriga lärare ökat. Att det skett genom att man drastiskt minskat antalet lärare (och lärartätheten) berättas det naturligtvis inte om i den av staden finansierade reklamen.

På samma sätt - om än inte lika extremt - är det i Tyresö. Kommunens pengar används för att berätta om hur bra det är i Tyresös skolor - även om det återkommande kommer rapporter om motsatsen. I veckorna som kommer lär vi av majoriteten få höra vilken stor satsning på skolan som ska göras trots att det blir färre lärare även 2009 (och det från en redan låg nivå...).
Och det lär vi se på betald annonsplats. På samma sätt som vi får se kommunala pressmeddelande om bra resultat i årskurs 5 - och absolut inte se pressmeddelande om de försämrade läsförståelseresultaten i årskurs 8 eller hur resurserna till språkutveckling i förskolan nu minskas för de som bäst behöver det.

Självklart får majoriteten berätta om vad de vill. Och vill de blunda för problem i skola och förskola så får de göra det. Det är synd om Tyresös elever men får till syvende och sist avgöras av väljarna 2010.

Men är det inte rimligt att de får betala för sin propaganda själva?

Appropå politisk reklam - Har idag fått reklam från Skattebetalarnas förening som tycker att jag lätt kan få 67 000 i skattesänkning utan att det får någon som helst konsekvens för välfärden. Ja, vad säger man...
Antagligen tycker de att jag tillhör målgruppen. Har väl rätt inkomst och boende för att vara deras målgrupp. Men tyvärr jag delar inte er uppfattning. Jag väljer hellre att betala skatt och se att mina, och andras, barn får en bra skola.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2008-10-13

Tråkdebatt

Igår slog jag mig som många andra ner framför partiledardebatten. Känner mig nog lite frustrerad. Tror att sådan här debatter plockar fram det minst spännande i debatten.

Aftonbladet har idag det blå laget som vinnare - bevis? Tre borgerliga tyckare tyckte alliansen var bäst medan en av de vänstertyckare som var anlitade tyckte att det blivit oavgjort (medan de andra två vänstertyckarna tyckte att oppositionen vunnit).
Socialdemokraterna hade en websändning med kommentarer. Tyvärr var det ungefär lika fördjupande som man kan vänta sig. Sammanfattningsvis kan man nog säga att (s) hade rätt medan alliansen hade fel.
Jag har utvecklat en rejäl intolerans mot denna gamla tiders partiberättelse och just den här typen av debatter fordrar sådana. På alla sidor. Och också av omgivningen. Att inte berätta om hur de dåliga de andra var är liktydigt med att vara illojal.

Vad värre är - allt som ger komplexitet och nyanser försvinner. Så lyckas alliansen förvandla socialdemokratin till ett a-kasseparti som vill höja skatten och är oeniga med de partier som de ska samarbeta med.

Medan verkligheten är precis tvärtom. Socialdemokratin har förnyat sin politik på företagandets område (tack Mona för att du fick in en riktigt bra replik på det när du blev arg), sätter kunskap och utbildning som främsta insatsen för fler i arbete och vägrar köpa motsatsförhållandet mellan välfärd i form av skola och vård a ena sidan och trygghetssystem a andra sidan.

Samtidigt var frågorna så långt från människors vardag. Jag är fortfarande arg över att ingen pratade om alla barns rätt till en bra skola. Att det i studion sitter en utbildningsminister som hellre skrämmer med miljöpartistiska bensinskatter än pratar om allas rätt till den bästa utbildningen är väl begripligt med tanke på hans usla höst (ni vet när han skulle läsa statistik och läste fel...) - men varför var oppositionen så tyst?
Kanske blir det bättre i kommande debatter - Mona brukar vara mer personlig och nära när det ges utrymme.

Så några råd till de debatterna;

Prata verksamheter. Backa inte för alliansens misslyckande. När de säger att de satsat 1 miljard på vården och sänkt skatterna med 100 miljarder - fråga varför då? Är det de proportionerna folket vill se? Och nej, det är inte att gå negativt att upplysa om att vårdköerna växer drastiskt i Reinfeldts landsting (dvs Fillippas)

Individualisera frågorna mer. Vad betyder det där för mig som väljare? Mindre system och mer nära människor.

Prata kunskap - det är vår metod mot arbetslöshet - och de har precis som delvis framkom i debatten sparat på utbildning och varit senfärdiga. Alliansen har inga ambitioner som går längre än kepsarna i grundskolan och att minska antalet studenter i högre utbildning.

Slutligen hitta en bra one-liner som stoppar debatten om samarbete eller inte. Sanningen är väl den att s och mp befinner sig ganska exakt på samma ställe som alliansen var - två år innan valet 2006. Och sätt ett sista datum då Ohly måste berätta om Vänsterpartiet vill vara med på vissa grundläggande spelregler som s och mp är överens om - i grunden ett ramverk för den ansvarsfulla ekonomiska politik som alla vet att s och mp kan och vill driva - men där tvivlen om Vänsterpartiet består.

Förhoppningsvis tröttnar väl även journalister på att göra ekonomisk politik så endimensionell som alliansen gärna vill framställa den - dvs du kan bara välja mellan a-kassa och sänkt skatt. Då kan debatten bli en annan.

Tills dess tittar jag väl förstrött.

Mer roat - och kanske mer utvecklande? - blir det när Magnus Betner i femmans "I ditt ansikte" ska besöka MUF:are. Det missar jag inte!

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2008-10-08

Lissabonfördraget




På seminarium med friedrich ebert stiftung om Lissabonfördraget. Viktigt just idag om hur vi kan värna social trygghet i en tid då global konkurrens riskerar tvinga levnadsvillkor nedåt för stora delar av befolkningen. Här är dock i stort enighet om att fördraget stärker löntagarnas rättigheter. Seminariet är också delvis ett avsked till vännen Andreas som nu återvänder till Tyskland från ambassaden för att hjälpa SPD att vinna valet.

Yes, ett samarbete som alla vinner på

Idag offentliggör socialdemokraterna och miljöpartiet genom Mona Sahlin, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand en ambition att gemensamt forma en politik mot 2020. Tror sällan att det funnits två partier som så positivt kan utveckla varandra.

Socialdemokratin med en stark grund i viljan att skapa ett rättvist samhälle och med stark övertygelse om att arbeta för kvaliteten i skolan, vården och omsorgen.
Miljöpartiet med sin förmåga att ifrågasätta och våga utmana. Oavsett om det gäller miljön, det hållbara i en överdriven konsumism eller vikten av mångfald i välfärden.
När de dessutom nu rensat bort en del tokerier - som EU-utträdet och medborgarlön är det en given kombination.

Vänsterpartiet då?
Ja, det finns ju kloka vänsterpartister och där det går ska man naturligtvis samarbeta. Själva poängen med samarbetet mellan s och mp tycks ju vara att riva barriärer - på annat sätt kan man ju inte tolka den uttalade öppenheten att också samarbeta över blockgränsen - inte att bygga upp nya.
Men det måste naturligtvis bli ett tillfälle för de vänsterpartister som oavsett utgångsläge och problem ropar på högre skatter som lösning att fundera på sin egen position.

Jag tror verkligen att både s och mp positivt kommer berika varandra. Det finns goda förutsättningar att utveckla ett modernt, tolerant, individualistiskt och solidariskt samhälle som ser omvärlden som möjlighet snarare än ett hot.

Naturligtvis kommer det finnas en och annan borgerlig politiker som skräms av den nya motståndaren och försöker avfärda det som ett icke-realistiskt regeringsalternativ. Värt är då att notera att s-mp i genomsnitt leder med 12 procent över alliansen (snitt av senaste TEMO och SIFO)

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , , , ,

2008-10-07

Tråk-blogg

Sitter hemma och jobbar ett tag efter en inspirerande lunch (tack Mathias). Sängen är lockande efter en natt som var osedvanligt hårt drabbat av mardrömmar hos barnen.
Men mitt i ett ögonblick när jag funderar på att lägga Luther åt sidan tittar jag ut och ser tre gigantiska älgar - mitt i villakvarteret. Grannen Stig hade totalkoll och sa att de brukar komma - äta fallfrukt och bli alldeles lagom berusade innan de traskar vidare.

Igår hjälpte jag för övrigt mina två söner att lägga upp deras första hemsidor/bloggar. När de frågade vad min hette kom den dräpande repliken - "det var det tråkigaste namn jag hört".
Sant i alla fall om man jämför med deras bloggar.

Idag har socialdemokraterna presenterat sitt budgetförslag i riksdagen. En bra satsning på jobb, välfärd och utbildning utlovas. Det blir ett tydligt alternativ till den regeringen som inte lyckats med jobben, rustat ner tryggheten och tycks sakna ambitioner för utbildning.

Återkommer med synpunkter lite senare om det.

2008-10-05

Kvinnliga präster 50 år




I går var jag på dop i katolska kyrkan vid Kungsträdsgården. Idag är jag på gudstjänst med efterföljande samtal i Tyresö församling. Samtalet pågår nu mellan Cecilia Nyberg, kyrkoherde (som höll lysande predikan om stoltheten i att vara kvinna och präst), Peter Örn och Ingvar Carlsson. Samtal om betydelsen av kvinnliga präster men framförallt om kyrkans roll i nutiden och ledarskapet. Spännande!

2008-10-02

Några av de som bryr sig




Är på kurs med några av Tyresös kommunalare. Het diskussion om kvaliteten i skola, förskola. Krav på mer stöd för barn med särskilda behov och fritidsaktiviteter. De är inte alltid nöjda - inte ens med det jag sa. Men så fantastiskt skön kontrast mot de alltid nöjda tongångar man möter hos den politiska majoriteten i Tyresö.

Politik
eXTReMe Tracker