2007-09-28

Och dagens färg är Rött!

I mer än en bemärkelse (se nedan). Men främst för att det är färgen för stöd till demokratirörelsen i Burma.
Men viktigast idag är att vara på Medborgarplatsen klockan 17 idag. Då manifesterar vi mot övervåld och för demokrati och mänskliga rättigheter.
Missa det inte.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Futtigt idag men ändå......regeringsstödet sjunker.

Visst kan det en dag när allt vårt fokus bör riktas mot Burma och protesterna mot en blodbesudlad regim kännas futtigt att konstatera att två olika undersökningar visar på rekordstöd för oppositionen och rekordsvagt stöd för regeringen.

Men det är ändå viktigt. Bilden som kom ut av budgeten var att det var en orättvis budget som förstärkte och fördjupade klyftorna i samhället. Bilden var och är naturligtvis helt riktig. Det blir ett mer uppdelat samhälle med regeringspolitiken men framförallt moderaternas spindoktorer har gjort allt för att undvika den bilden. De nya moderaterna skulle ju inte vara som de gamla. Hittills har de grovt misslyckats i försöken och bilden av moderaterna som överklassens parti har bara befästs.
Men det finns ingen anledning att tro att de kommer ge upp försöken. Tvärtom kan vi anta att regeringen ju närmare valet vi kommer försöker köpa stöd i de grupper som tvekar som mest nu. De hoppas säkert att väljarnas minne är kort.

Som vanligt när det går bra för socialdemokratin och dåligt för regeringen hoppar DNs sk politiske redaktör Henrik Brors ut till regeringens försvar och driver tesen att uppgången bara beror på missnöje med alliansen och inte på något som helst nöje med socialdemokratin.

Det kan ju vara så att svenska folket vet att socialdemokratin ogillar ett samhälle med ökade klyftor. Det kan ju vara så att svenska folket gillar en mer lyssnande och ödmmjuk ledarstil som Mona Sahlin står för (både i jämförelse med Göran Persson och den alltmindre lyssnande Reinfelst) och som tar sig uttryck nu i omprövning. Det kan ju vara så att svenska folket grundar sina sympatier också på innehåll i mediagenomslag inte bara antalet mediagenomslag.

Det kan kansek rentav vara så att socialdemokratin vinenr stöd för sina idéer till skillnad från en period då vi förlorade stöd på grund av personfrågor.
Och då blir det jobbigt inte bara för Brors....

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-26

Coupling - nu i TV4+

För er som inte sett det ännu. TV4+ kör just nu en av de mest intelligenta relationskomedier som skapats. BBC-produktionen Coupling går varje vardagkväll vi cirka 22.55. Värt att se!

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

Folk bryr sig - också om Burma

Åkte tunnelbana från stan igår. Uppfattade på den korta resan samtal om situationen i Burma, såg flera som läste artiklarna.
Fascinerande hur ett så litet land så långt bort kan engagera så mycket.

Idag fortsätter rapporterna och oron stiger för att militären ska sätta in våld. Den demokratiskt valda ledaren och fredspristagaren Aung San Suu Kyi är förd till fängelse och militären verkar likt 1988 försöka kväsa den folkliga resningen med våld.

På avstånd kan vi naturligtvis mest hoppas att det mod som tusentals munkar och vanliga medborgare visar räcker för att omvandla Burma till ett fredligt och demokratiskt land.

Men oavsett om demonstranterna når framgångar eller inte så kommer Burma behöva vårt stöd. Och då vill jag bara som revisor i organisationen slå ett slag för Svenska Burmakommittén. Ett medlemskap där är ett enkelt sätt att stödja demokratiarbetet i Burma. Med små och begränsade resurser gör styrelsen ett heroiskt arbete med att informera om situationen i landet, bilda opinion, ge demokratiska krafter i (och ifrån exil) Burma stöd och utbildning.
Där kan man också köpa Jesper Bengtssons utmärkta bok Nästa år i Rangoon.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-24

Stockholmsförhandlingen


Sitter nu på möte med Cederschiöld om den framtida trafikplaneringen i Stockholmsregionen. Tyresö är kanske inte helt i centrum för diskussionen men om Södertörnsleden från Haninge ut till E4:an blir verklighet vore det bra.

Annars känns det fortfarande udda att trängselavgiften inte på något sätt ska gå till kollektivtrafiken.

Nu väntar diskussioner - här och i länet som sådant.

2007-09-18

En andra chans

Så gör Mona Sahlin det igen. Precis när man tycker att det varit lite tyst och lite utan budskap ett tag så träffar hon politiskt och kommunikativt så rätt.

De som minns Monas tal när hon valdes vid kongressen minns kanske hur hon förde upp en fråga som få vågat tala om. Hur våra ungdomar mår och hur relationen mellan ungdomar och föräldrar kan stärkas. Det berörde mig, det berörde andra och det gjorde det för att det var en fråga som spelar roll.

Nu tar hon detta hittills så a-politiska område, använder problemformuleringen och lanserar en samtidigt så enkel och genial politisk reform. Ge papporna (och mammorna för den delen) en andra chans. Ge dem chansen att använda de innebrända föräldraledighetsdagarna till att vara med ungdomar, förstå och leva med dem - snarare än vid sidan om.

Mona gör verkligen det personliga politiskt och det politiska personligt.

De som tidigare pratat om en grund politiker fick idag sig en läxa som de nog bär med sig in mot nästa val. Det är kommunikation men det är också problemformulering och praktiska reformer som möter problem i människors vardag.

Och samtidigt pratar reinfeldt och Borg makroekonomi och fastighetsskatt...

Inte Martin Nilsson i idol

Alla ni som följde Idol kunde helt plötsligt se Martin Nilsson i full heavymetal-utstyrsel. För de av er som trodde att det var undertecknad togs väl snart ut ur villfarelsen när personen 1. visade sig kunna sjunga 2. vara Måns Zelmerlöv.

Icke desto mindre har inslaget genererat tjugotalet besökare på denna blogg.

2007-09-17

Hillary Clinton för en allmän sjukförsäkring

Go Hillary Go!
Det är fortfarande lika obegripligt att ett så rikt land inte kan ge alla sina medborgare en bra sjukvård. Nu vill Hillary ändra på det och hon blir bara mer uppenbart en god blivande president för USA.

Känns skönt att veta att det finns politiska alternativ mellan de republikaner som Reinfeldt brukar kampanja för och de demokrater som nu vinner allt större stöd. Och det handlar både om tolerans (till skillnad från kristna högern) och fördelning (till skillnad från industrihögern). Så ser en progressiv politiker ut i USA.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Och inte går det bättre ju längre dagen går...

Uppdaterad

Efter mitt senaste inlägg får jag väl kommentera nyhetsinslagen som kommit. Rapport och TV4 rapporterar om löftesbrottet med bensinskatten. Rapport redovisar därtill att inkomstklyftorna aldrig, så länge SCB mätt, ökat så mycket som nu.
Smedsaas på tv4 konstaterar att det går dåligt för allihopa.

Och på DN:s betygssättning av ministrar är det inga muntra siffror som möter alliansens ministrar. Det är inte många som får godkänt av DN:s läsare.

Men fira för all del. Det är ju nästan alltid kul med en bra fest - och det tror jag att alliansen fixar - de verkar ju trots allt ha kul tillsammans (utom när de bråkar förstås)

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

Tre år kvar och är det självklart att de vänder?

Regeringens första år kommenteras nu flitigt. Det är väl bra. Alla är väl överens om att det är ett sällan skådat fall vi ser. Opinionsundersökningar, förtroendeundersökningar och mediaundersökningar visar samma sak. Osynlig regering med lågt förtroende och låg popularitet (som till och med enligt svd syntes på alliansens manifestation idag). Det är väl egentligen bara DNs ledarsida som hyllar idag.

Standardsvaret från borgerligheten är 1. det som gäller är valet om tre år. 2. alliansen har varit för dåliga att tala för sin politik. 3. När folk ser resultatet av politiken kommer de stödja oss. Inget av dem verkar riktigt funka.

Bankomatteorin (nr 3) verkar vi redan kunna döma ut. Det är inte självklart att försök att köpa väljare med större egen plånbok funkar. Tvärtom tycks väljare ovilliga att stödja en politik som förvisso ger stora egna förmåner men leder samhället mot fel håll (ökade klyftor).

För dåliga att tala för sin politik (nr 2) är ju bara en ny variant på "vi har inte fått ut vårt budskap" som prövades med begränsad framgång av Bosse Toresson i början av 90-talet. Sannolikt har de som alla andra regeringar fått ut sitt budskap men är högst obenägna att medge att just det kan vara en förklaring till bristande framgång.

Det är tre år kvar - mycket kan hända (nr1) är förvisso sann i grundutförandet men är den självklar i praktiken? Det finns väl få tillfällen då ekonomin växt så snabbt som nu? Det finns väl få tillfällen då jobben ökat så snabbt som nu? Det finns få tillfällen när reformutrymmet varit större än nu. Men vad får borgerligheten som tack för det. Lite! Orättvist? Nej, knappast eftersom få tror att uppgången beror på en borgerlig regering som inte ens hunnit stabilisera sig innan uppgången nådde toppen.
Men om de inte lyckas nu - varför ska de lyckas sedan?
Och kanske är det så att det som var 2006 års agenda var en stark agenda då men inte 2010? Och om själva existensberättigandet för en borgerlig regering är att de kan fixa jobben och det inte längre är den stora frågan - varför rösta på Reinfeldt då?

En underskattad faktor är därtill den looser-stämpel som allt mer, rekordtidigt, fastnar på den borgerliga regeringen. Hur vänder man den?

Nåväl - mitt ibland ett-år-eftervalet-granskningarna så får man väl rekommendera ett mindre pretentiöst alternativ. Kolla in: P3 Humor: Starkt material, torsdag 13 september 2007 16:08
http://www.sr.se/cgi-bin/P3/kanalarkiv.asp?ProgramId=2886&NrOfDaysInArchive=30

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

En regering för arbete festar en måndag kväll - och hur många jobbar i morgon klockan 08.30?

Ring gärna och kolla.

Näsby udde för alla


Äntligen kommer en av Tyresös pärlor att göras tillgängligt för allmänheten. Stadsbyggnadskontoret går nu ut med ett programsamråd som gör udden tillgänglig.

Återkommer snart med fler bilder. Fram till den 14 oktober kan man tycka till.



(redigerat) Hade gärna kommit med fler bilder - men inget är utlagt ännu på kommunens hemsida. Så ni får hålla er till godo med att det ser ut att bli bra!

2007-09-14

På invigning av tyresömoderaternas nya lokal


Det syns inte riktigt men bakom den lokala moderatordföranden Fredrik Saweståhl och det folkpartistiska kommunalrådet Anna Steele Carlström hänger en tavla med Vanja Lundby Wedin. En gåva från det riktiga arbetarpartiet till det 'nya arbetarpartiet'.

Men partyt var trevligt, maten och drycken god och lokalen var fin. Ungefär lika många moderater som på en normal sommaravslutningsmöte i Krusboda s-förening. Men kvantitet är väl förvisso inte allt.

Lycka till med lokalen (dock inte med det andra).

2007-09-13

Ännu ett svartarbete - går det inte hitta någon utan?

I DN och i princip alla tidningar berättas idag om den nya handelsministerns svartbygge. Detta glömde Reinfeldt att berätta om även om han för att förebygga kritik och skriverier redovisade en diger lista av andra försyndelser.

Det är naturligtvis så att man kan fundera på om händelserna är graverande nog för att hon inte ska kunna sitta kvar eller inte.

Men det riktigt intressanta är ju att Reinfeldt rimligtvis måste ha vetat/förstått att alla dessa försyndelser förstärker bilden av de gamla överklass-moderaterna. Det är inte alla som tar fram sin porsche och kör för fort. Det är inte heller alla som bygger svart i mångmiljonklassen (även om det tydligen var si och så med betalningen till småföretagaren som gjort jobbet). Och det är inte alla som för tio år sedan (och inte ens nu) använder sig av svarta tjänster i hemmet.
Det är till att förstärka bilden av de gamla moderaterna.

Men varför gör han det då?
Dålig research? Är väl inte möjligt efter tidigare tillkortakommanden i utnämningar.
Nu ska vi visa det sanna ansiktet bakom masken/fasaden? Vore väl kl men knappast Reinfeldt!

Återstår bara att urvalet var sådant. Man kan se den moderata riksdagsgruppen framför sig och Reinfeldt i talarstolen; Vem vill bli handelsminister? (Alla händer upp) Vem har inte anlitat svartarbete? (Inga händer upp) Vem har gjort det minst och för längst tid sedan? (Undersökning)

OBS jag säger inte att alla moderata riksdagsledamöter har anlitat svart arbetskraft. Det har jag inte haft någon som helst möjlighet att undersöka. Jag bara försöker hitta någon som helst rationell förklaring till varför Reinfeldt återigen utnämner någon som så personifierar det han inte vill att den egna politiken ska förknippas med.

Och om det inte är förklaringen så går jag bet.

PS Nu vet jag att någon moderat partigängare kommer tycka att det handlar om kompetens och att den nya ministern minsann har en sådan akademisk titel att hon är oumbärlig för regeringen. Ja, kanske men inte hitills i regeringen. Och inte på sakområdet. Och varför finns det bara kompetenta som anlitat svartarbete i moderaterna? Är det aningen tunnt på kompetens i partiet?

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-12

Lönsamt att bry sig om olika grupper


Länge har all marknadsföring vänt sig till vita medelålders män. Äntligen inser allt fler bolag att marknaden inte ser ut så. Inte en dag för tidigt. Tele2 har länge varit långt framme i detta.

Frågan är när politiken mer konsekvent inser att vi är olika och har olika intressen. Jag hoppas jag själv ska bli bättre på det än genomsnittet.

Höghus i tyresö


Idag har vi haft planberedning och behandlat första versionen av detaljplan för det nya centrumområdet. En del är byggandet av fler bostäder i centrumområdet. Det finns stark efterfrågan och den kommer knappast att minska framåt med allt fler äldre. Med brist på mark blir det därtill logiskt att bygga det landmärke som ett 22-våningshus innebär.

Som vanligt är dock borgerligheten ointresserad av blandade upplåtelseformer. Så alla de som efterfrågar hyresrätter kommer fortsätta då stå i kö.

2007-09-10

Tyresö har landets näst sämsta lärartäthet - knappast läge att sänka skatten

Svd har idag nyheten att hälften av länets kommuner kommer försöka sänka skatten. Tyresö är inte en av dem. Detta trots att flera av kommunens ledande borgerliga politiker öppet talar för skattesänkningar.

Kanske har Berit Assarsson insett att man inte har en chans att vinna nästa val om man fortsätter missköta skolan och förskolan på det sätt som man gör nu. Kanske är det därför hon ännu lyckas hålla tillbaka de krafter som sätter en sänkt skatt före kunskap och kvalitet i skolan och förskolan. Men hur länge?

Och tyvärr har det ju visat sig att även med oförändrad skatt är man från den borgerliga majoriteten ganska dålig på att prioritera så att utbildning sätts i fokus.

Tror dessutom att med trycket från andra borgerliga kommuner så är det bara en tidsfråga innan en fortsatt urgröpt skolpeng ska finansiera kommande skattesänkningar.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-09

Projektpengar i stället för riktig satsning på kunskap

Folkpartiet ska satsa miljarder på lärarkåren berättar DN mfl.

Läser man noggrannare upptäcker man att 1,2 miljarder handlar om det redan uppstartade programmet för lärares kompetensutveckling. Övriga 900 miljoner ska spridas ut på 3 år och fördelas på nära 300 kommuner. Syftet är att hjälpa barn som har problem i låg- och mellanstadiet med läsning, räkning och skrivning. Gott syfte alltså men kommer det göra någon skillnad i verkliga livet?

Ja, ni förstår själva vilka summor det blir. För Tyresös del kanske det handlar om 1,5 miljoner per år (om de fördelas proportionellt mot befolkningen).
Det är som jag tidigare skrivit om; den regering som inte vet hur man ska hantera ett stort samhällsproblem avsätter projektpengar. Här kallas det inte projektpengar - men är det om man ser till de blygsamma summorna.

Samtidigt ser Björklunds alliansbröder till att lärartätheten i Tyresö kommun är landets näst sämsta - med kända effekter just för de barn som har det svårast i skolan. Skillnaden mot rikets lärartäthet motsvarar en kostnad på ungefär 22 miljoner kronor.

Alltså ett problem som grundas i en borgerlig kommunpolitik som inte satsar på kunskap ska lösas med en tiondel av pengarna från staten.

Jag säger som Björklund; Moral är bra - men dubbel moral är inte dubbelt så bra.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-07

Tolgfors - nu syns han åtminstone i ett par dagar

Vänner har uppmärksammat mig på hur den nya försvarsministern Sten Tolgfors åtminstone nu är synlig. Den minnesgode kommer ihåg hur jag tidigare försökte följa upp Tolgfors mediagenomslag. Efter ett tag gav jag dock upp eftersom han i princip aldrig var i media.

Det stämmer säkert att han nu är mer synlig. Men konceptet med vapenvägrare (konstigt medialt begrepp på någon som gjort vapenfri tjänst) som försvarsminister garanterar säkert ett visst genomslag. Om man dessutom dagen efter har ett intensivt behov av att visa att man är en moderat försvarsminister som inte tänker avrusta (även om det är vad är företrädaren hävdar) och därför lanserar en miljardinvestering i JAS så får man nog än mer uppmärksamhet.

Men hur går det när vardagen lagt sig...
Min gissning är att Tolgfors och försvarspolitiken faller tillbaka till den mediala skuggan.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

Idol - fast igen

Även om jag svär på att inte göra det så fastnar jag varje år vid Idol. Om man vill tolka det ädelt så är det för att se glädjen hos de talangfulla ungdomar som får sjunga till en publik vars omfattning de aldrig drömt om tidigare och får bekräftelse av juryn.

Men kan inte sluta misstänka att det också handlar om en grad av bekräftelse för egen del. Det finns andra som sjunger ungefär lika (lite) bra som en själv.

Denna mer skadeglada variant får tyvärr sin bekräftelse när jag varje år upptäcker att intresset avtar efter de inledande auditions där de mindre proffsiga är med.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , ,

2007-09-06

Några av regeringens bästa dagar...

...Not!

Dagen efter att Mikael Odenberg avgått som försvarsminister med en till synes helt obegriplig förklaring kommer nyheter om massavhopp från a-kassan och sysselsättningsstöd med hälften så hög effektivitet som andra åtgärder.

Och just som man trodde att regeringens stöd kunde vara på väg uppåt... Not!

Odenberg först. Måste medge att jag efter två dagars tänkande inte förstår. Jag känner Odenberg åtminstone lite (suttit i utskott och utredningar tillsammans och gjort en del resor ihop i dessa egenskaper). Jag har svårt att se honom som något annat än en pragmatisk moderat politiker. Han omprövade som ledande bakom de nya moderaterna en hel del av de dogmer som han själv stått för åren innan som arbetsmarknadspolitisk talesman. Och att han då skulle gå på en fråga om framtida (bortom de kommande två åren) besparingar känns helt orealistiskt. Det är inte den Odenberg jag känner.
Kvar står två förklaringar - antingen att Odenberg gjort något av privat karaktär somär olämpligt och som ännu inte har kommit ut. Verkar inte troligt just nu. Det andra är att Reinfeldts ledarskap havererat så till den grad att en av hans mest lojala går på en konflikt som inte ens ännu finns. Hur överkörd måste inte Odenberg ha kännt sig? Och det av den som han dels stöttat som partiordförande (Reinfeldt) i ett läge när det inte var självklart hur det valet skulle falla ut och dels av den som han själv som ekonomisk talesman lyft fram i ljuset (Borg).

Två slutsatser tror jag man kan dra. 1. Reinfeldts ledarskap finns inte. Det är inte bara i media han är osynlig. 2. Nu har inte Reinfeldt råd med fler avhopp vilket ger gyllene läge för en fackminister som vägrar ge sig mot en redan - genom sin obefintliga partiförankring - rätt svag finansminister. Det kan bli dyrt!

Men de andra två nyheterna då?
De sänkta arbetsgivaravgifterna kostar 1 miljard mer än väntat. Kanske inte helt förvånande. Dock - för den kostnad som varje nytt jobb (dessutom beräknat på 75%-tjänst) som kommer ut av de sänkta arbetsgivaravgifter skulle man kunna anställa 1,6 sjuksköterskor. Regeringen har alltså prioriterat en 75%-tjänst på Mcdonalds framför 1,6 sjuksköterskor på närmsta närakut.
Låt mig direkt säga att regeringens grad av (in)kompetens i sina åtgärder gör det inte lätt för oss som tror att tjänstesektorn behöver stimuleras för att växa.

Och så a-kassan. 300000 färre i a-kassa. Lysande resultat för en regering som säger sig vilja att alla ska vara med.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , ,

2007-09-05

sol inne, sol ute

Vaknar och upptäcker att dimmorna över Drevviken bryts mot solen. Går till förskoleklassen med äldsta sonen och ser hur solen i dubbel bemärkelse lyser i ansiktet på honom när han återigen får möta sina kompisar och lärare.

Önskar att man kunde hålla uppe den glädjen lite längre.

Och själv sitter jag och tittar ut över ett soligt Tyresö och gläds över det kloka medlemsmötet i Tyresö Arbetarekommun som igår diskuterade driftsformer för välfärden i Tyresö!

Just idag känns det som om solen når in till och med här på norrsidan av kommunhuset...

2007-09-02

Nostalgi del 2

Lånade övernattning och skulle för att vara säker på att vakna till en tidig buss leta upp ett sätt att väckas när mobilens batteri vart helt dött. Efter att desperat ha letat efter en väckarklocka kom jag på att jag hade något minne av att man kunde beställa via den fasta telefonen. Skyndar mig därför att bläddra i telefonkatalogens sidor om teletjänster och upptäcker en hel värld som jag bara glömt bort.

Kommer ni ihåg hur coolt det var när trepart etablerades och man helt plötsligt kunde ringa gruppsamtal utan att betala det svindyra priset som vanliga gruppsamtal kostade? Eller när man helt plötsligt kunde börja växla mellan olika samtal.

Det var stort där någon gång på 80-talet - men när använde man sig egentligen av de möjligheterna senast?

Kul med bråk i mediavärlden

Visst är det lite underhållande att se de stora mediahusen bråka med varandra. Aftonbladet hade knappast några svårigheter att hoppa på TV4 och Expressen, som en del av Bonnier-koncernen, försöker moderera.

Den enda som verkar riktigt rökt är Sefastsson.

På fest med arbetarekommunen

Gislaveds Arbetarekommun passade på att fira 100 år igår. Jag var på jubileet. Och det var trevligt. Inte världens partystämning och ibland aningen pretentiöst (när det kom till historien). Men det hör ju jubileum till. Och det var kul att träffa alla igen. Gav både en och annan nostalgitripp...

Politik
eXTReMe Tracker