2007-08-28

Tyresö behöver fler lärare - inte! - enligt (m)

Återigen stoltserar Tyresö i dålig dager med landets nämst sämsta lärartäthet (jag har berättat om det tidigare här nedan). Än mer om detta finns här.

Ställd inför detta faktum säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Fält (m) att "det är bra att vara sparsam men jag tycker inte att vi ska behöva placera oss så långt ner på listan som vi gör idag. Min förhoppning är att vi efter årsskiftet ska kunna nyanställa fler lärare. Men det kommer nog inte att bli några dramatiska förändringar till en början"

Kommentarer överflödiga!

2007-08-24

Ulrica har slutat

För ett knappt år sedan slutade jag i riksdagen. Det var dels efter ett par års frustration med arbetssättet men också efter en tilltagande ovilja att fortsätta pendla bort från min familj varje vecka.

Nu gör Ulrica samma val. Även om jag återvänt till politikens mer aktiva skede (men jag slipper pendla) så tycker jag hon gör rätt. Hon prioriterar det som är viktigt i livet och de av oss som haft tillfälle att prata med henne under våren och höra den glädje hon utstrålat över en sen föräldraledighet och tid med barnen vet att det är äkta.

Naturligtvis kommer alltid kommentarer om det ekonomiska. Alltid om vilka de värsta scenarierna som bygger på att ex-politiker kommer vara arbetslösa hela livet och aldrig tjäna en krona. Naturligtvis är det inte fallet för Ulrica. Hon är som flertalet yngre ex-politiker attraktiva på en arbetsmarknad där såväl näringsliv som intresseorganisationer hett traktar efter folk som kan samhället, kan driva verksamheter och kan bilda opinioner. Tyvärr bidrar skriverierna till att folk bringas uppfattningen att politiker lever i all oändlighet på pensioner.
Jag vet inte hur många gånger jag själv fick förklara att jag hade rätt till 2 års inkomstgaranti (varav jag använde mig av ett halvt år) och inte i livstid.

Nåväl tillbaka till Ulrica.

Även om jag tycker att hon gör rätt så kommer jag känna en saknad av henne i politiken. Främst beror det på att hon är en god vän som jag haft förmånen att jobba mycket tillsammans med. En gång i tiden (1990) kom vi in i SSUs förbundsstyrelse tillsamans. Vi kände inte varandra och blev väl egentligen inte så nära förrän vi båda kom in i riksdagen (jag som lite eftersläntare i januari 1992). Men då bildade vi tillsammans med vår hjälte, den nu avlidne Kent Carlsson, RUS - riksdagens unga sossar. Vi var väl inte så där hemma i korridorerna men Kent hjälpte oss genom vått och torrt och drev på med alla sina sista krafter.
I SSU blev vi de unga riksdagsledamöterna och tillsammans tog vi fighter, glädjestunder och besvikelser. En gång när vi var som mest upprörda drog vi bara mitt i ett FS-möte i Kalmar.

När Ulrica blev föreslagen som SSU-ordförande 1995 blev jag aktiv i hennes kampanj och än idag tycker jag att hon hade varit en bra ordförande för SSU. Väl förankrad i rörelsens traditioner ville hon inte utmana etablissemangets kandidat i en sluten omröstning och trädde i sista stund tillbaka men alla som hörde hennes "jag-kandiderar-inte-tal" vet att hon berör.

Därefter hade jag förmånen att jobba med henne som politisk sakkunnig under hennes första ministertid. Jag bidrog sannerligen inte mycket men det var kul att från insidan se den auktoritet och trygghet en 28-åring kunde föra med sig in i apparaten.

Efter den tiden har vi inte jobbat så mycket ihop men alltid hållt kontakten och alltid litat på varandra och den vänskapen värderar jag högt.

Men jag kommer också sakna henne i politiken. Det är mycket klokskap, förändringsvilja och erfarenhet som försvinner ut. I socialdemokratins mittfåra och med ett starkt patos. Ibland känns det som om det alltid är de klokaste som försvinner först (mig själv undantaget)

Usch - nu låter det ju som om jag skriver ett minnesord. Inget kan vara mer felaktigt. Ulrica kommer tillbaka (och kom ihåg var ni hörde det först). Men lite får man uttrycka sin saknad...

Fält och kreditkortet

Mats Fält, moderat ordförande i barn- och utbildningsnämnden, visade mig häromdagen sitt jobbkreditkort. Helt utslitet!

Beror det på alltför flitig användning eller slarvig hantering?
Han hävdade bestämt att det inte var flitig användning.

Det är nog så - men lite kul ändå.

Segt på bloggen

Som många andra nu har jag delvis fastnat på facebook. Men jag lovar - det går över till nästa vecka. Har också haft en hel del jobb. Idag fick kommunen en redovisning av en kartläggning SKL gjort av Tyresö kommun (och en hel del andra också). Sämre ekonomi (eget kapital och pensionsskuld) och färre anställda i verksamheterna kompenserades med bra redovisning och politisk styrning. Även om man kan ifrågasätta det senare så är det uppenbart vad som är viktigast.

Detta mötet var bara ett av många som jag lärt mig genomlida under temat "det är bra som det är". Blir bara mer övertygad om att Tyresö behöver en ny ledning som vill något.

2007-08-21

Tyresö sämst när det gäller lärartäthet

Om kommunledningen hittils försökt skymma sina tillkortakommanden lär det nog bli svårare nu. Redan idag tror jag det börjar med det avslöjande som vi har kunnat göra på vår hemsida att Tyresö kommun har länets sämsta och landets näst sämsta lärartäthet. Av 288 kontrollerade kommuner hamnar Tyresö på plats 287. Och avståndet till övriga landet ökar. Till det kan läggas att lärarförbundet visat hur antalet utlysta lärartjänster minskat.

Nu skiljer det 20 minuter egen individuell tid med läraren varje vecka för varje enskild elev mot riksgenomsnittet.

På Rönneberga med "gamlingarna"

Tack Birgitta, Anders, Lars och Marie för en lysande kväll med massor av spirituella tankar. Nu börjar nedräkningen!

Ja, varför skulle han inte gå till KREAB

Johan Jakobsson, han partisekreteraren (fp) som mest gått till historien som den som inte visste vad som skedde på sin expedition - men som gärna använde sig av allt det som han inte hade en aning om - ska börja konsulta på KREAB läser jag i DN. Tja varför inte? Verkar logiskt. Men varför är det en nyhet? Är det någon som vet vad andra gamla partisekreterare gör nu för tiden?

Nej nyhet är det just bara för att han är den han är och för att han "visste så lite om så mycket".
Att man tagit lätt på spioneri mot sossar verkar mest vara en merit i vissa grupper...

2007-08-17

Stopp för bostadsbyggande + borttagen fastighetsskatt + utförsäljning av hyresrätter = Skuldsättning och bubbla? - Om en misslyckad borgerlig politik

Ibland går tillvänjningen snabbt ibland kräver den längre tid. Givet vilka astronomiska summor vi numera behöver betala för vårt boende i Stockholmsregionen så får man nog ändå säga att den tillvänjningen har gått relativt snabbt.

Jag hörde häromdagen ett inslag på Studio Ett om bostadsrättsomvandling där påfallande många resonerade som om att det var en självklar vinstaffär att äga sitt boende och att det som varit i uppgång självklart ska vara det som gäller även i framtiden.

Och allt underblåses av drömmen om det perfekta hemmet och tidningarnas/bankernas kalkyler om hur mycket ett hushåll kan låna (som säkert är riktiga om man inte ägnar sig åt någon annan konsumtion utöver det mest nödvändiga - men hur många avstår från det?).

Nu säger dock alla "experter" att det inte finns någon risk för att fastighetskrisen från USA sprider sig hit eftersom ekonomin och därmed arbetstillfällena (och förmågan att betala stigande räntor) är i tillväxt.
Just det. Och det gäller ända fram till dess att det inte gäller längre. Vad jag minns var det få "experter" som såg nedgången i början av 90-talet. En orsak till det är förstås att de är anställda av företag (banker och mäklare) som har intressen av att bopriserna fortsätter stiga. En annan är att alla bubblor tenderar att ha ett stort inslag av psykologi inbyggda - och de är svåra att vetenskapligt förutse.

Och resultatet blir att ungdomarnas föräldrageneration blir rikare än någonsin samtidigt som deras barn (intill dess att de ärver sina föräldrar) blir mer skuldsatta eller hemmaboende än någonsin. Trösklarna för att komma in på bostadsmarknaden blir allt högre och valfriheten blir i praktiken allt mindre.

Och så var det med den valfriheten när marknaden får bestämma på egen hand.

Tillvänjningen då? Ja, den som för fyra år sedan hade kunnat tänka sig att köpa ett hus precis utmed den hårt trafikerade Gudöbroleden utan i övrigt någon speciell sorts lyx för nästan fyra miljoner skulle naturligtvis ha blivit idiotförklarad. Den som skulle ha betalat 2,3 miljoner extra för en brygga på sin tomt (vilket hände i min absoluta närhet) skulle knappast betraktas som smart. (Upptäcker när jag letar exempel (se Näckstigen) att merpriset för brygga nu sannolikt är uppe i ungefär fyra miljoner)

Vad göra då?
Bygg mer. Om marknaden styr så borde man i alla fall försöka hålla nere priserna genom att låta utbudet matcha efterfrågan. Men genom borttagna subventioner har regeringen gjort det dyrare att bygga - resultat det byggs än mindre och bristen blir allt större.
Se till att det finns hyresrätter så att vi när vi i olika skeden av livet (skilsmässor, flytt hemifrån eller ekonomiska problem) kan bo utan att det kostar skjortan och utan att bli bunden till någon man egentligen inte vill bo med (ungdomar som vill flytta hemifrån eller par som vill separera).
Jag behöver knappast säga att det även här sker en drastisk förändring med borgerlig regeringspolitik. Det byggs nästan inget nytt och det säljs ut för fulla livet.

Med andra ord - Än mindre valfrihet!

PS detta inlägg skulle egentligen ha handlat om det intressanta i att det i bostadsbristens Stockholm betalas astronomiska summor för helt sjuka lägen. Det stämmer förvisso men min andra tes om att läget inte längre spelar någon större roll motbevisades effektivt av Näckstigen. Men orsaken är den samma. En absurd bostadspolitik.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

Kommunala nyval - för att slippa ta ansvar

I DN argumenterar de borgerliga partisekreterarna för möjligheten att utlysa nyval i kommuner och landsting om den parlamentariska situationen kräver det. Jag har tidigare varit en varm anhngare av detta men har med tiden kännt en allt större tveksamhet.
Jag tror att nyval alltför lättvindigt skulle kunna användas för att försöka lösa problem som somliga av oss politiker inte vill eller orka lösa på annat sätt.

Jag ser framför mig två tänkbara fall då frågan skulle kunna vara aktuell;
1. Extrempartier (Läs SD) hamnar i vågmästarposition.
2. Det politiska systemet har visat sig oförmögna att lösa viktiga samhällsproblem på grund av för starka ideologiska blockeringar.

Problemet i båda fallen är att lösningarna stavas samverkan mot mitten. Och att partisekreterarnas inlägg syftar till att undvika just detta. Det handlar bara om att slåss för blockpolitikens bevarande. I stället för att söka tillfälliga breda lösningar vill man försöka få väljarna att ändra sig. Problemet torde vara att om man ska övertyga väljarna att ge sitt stöd till demokratiska partier när de i väljarnas ögon just misslyckats med att samarbeta för att lösa ett svårt problem.

Av någon outgrundlig anledning känner Erik Ullenhag (fp) ett behov av att värna moderaternas rätt till inflytande även i sådana svåra tider. För det är just de extrema partierna längst ut till vänster och höger som ryker i ett sådant brett samarbete.
De andra partisekreterarna har jag inga förhoppningar om - men Ullenhag?

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2007-08-15

Frigolitkrig

Igår kom den efterlängtade nya frysen och kylen. Vi har nog länge tyckt att vår frys och kyl kanske inte varit de mest miljövänliga i världen (och dessutom har de genererat jobbigt höga elräkningar).
Så när det var rea på självavfrostande dylika med låg elförbrukning och en slags manuell ismaskin så slog vi till. Och det är ju så skönt med ett bra miljösamvete.

Men när jag såg mängden förpackning som apparaterna var inpackade i började jag tvivla. Frigolit, transport, plast - undrar hur miljövänlig man egentligen är...
Men det ska väl bli bra i det långa loppet.

De som direkt blev glada var dock Jonathan, Tobias och grannpojken som direkt inledde ett litet krig med de frigolitsvärd som fanns i massor. Kul i säkert en halvtimme (även för pappa som hann med en del jobbsamtal..). Så kul så att det till och med var värt en timmes dammsugning av frigolitsmulor i hela huset!

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2007-08-14

Tyresö och skolan

Snart kommer ett nytt avslöjande om krisen i skolan i Tyresö. Det är kul att vara oppositionspolitiker i Tyresö. Mindre kul att vara förälder.
Det blir alltmer uppenbart att Tyresö behöver en ny skolpolitik.

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2007-08-12

Och så har de ju så kul ihop...

Ett av de avgörande argumenten när Alliansen skulle säljas in som ett samordnat, regeringsduglig och relativt konfliktfritt alternativ var att de (partiledarna) hade så kul tillsammans. Detta till skillnad från det rödgröna alternativ som mest bråkade inför varje budgetförhandling (och som sannerligen - det ska medges - inte gjorde något som helst försök att ändra den bilden).

Nu har vi snart ett års erfarenhet av borgerligt styre och en slutsats är uppenbar - De har inte så kul ihop längre!

De bråkar inom regeringen om politiken (könsneutrala äktenskap, socialförsäkringar, fastighetsskatt, försvaret mm), budgeten (alla tycks ha sina budgetalternativ - men ingen tycks ha regeringens) och mediautrymmet.

Partisekreterare anklagar andra partier inom alliansen för att vara extrema (Fp mot C).

Riksdagsledamöter attackerar regeringen (upphovsrätt, försvarspolitiken). Grupperna i utskotten gör uppror (senast skatteutskottet mot finansieringen av fastighetsskattsslopandet).

Till och med före detta ledande politiker inom borgerligheten tycks tycka det är underhållande att angripa regeringen (Hörnlund om orättvisor, Fälldin och Alf Svensson om samkönade äktenskap).

Listan över borgerliga media, kända personligheter och näringslivsorganisationer som bråkar med regeringen ska vi inte gå in på men den är lång.

Men de har ju så kul ihop...

Glöm bort att de i bästa högkonjunkturen i efterkrigstid med ett sällan skådat pengaregn över medborgarna och stabilt sjunkande arbetslöshet har det sämsta opinionsstöd som noterats sedan 1900-talet.

Glöm bort att de själva inte gjort något för att bryta bilden av en regering i kris. Alliansens hemsida hänvisar numera till regeringens dito. Kritiken är massiv för att de inte gör gemensamma aktiviteter och Reinfeldt har tagit extra lång semester.

För vad gör väl det så länge de har så kul ihop...

Mer och mer framstår bilden av de som har det så kul ihop som en av de mer geniala mediakampanjer som lanserats i Sverige. Säkert kommer den försöka återupprepas vid nästa val. Men då minns väl många hur det egentligen var - eller??

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2007-08-11

Morgan johansson är också här



Nu är det dags för tårtan!



Nu är de gifta!


Nu är Samuel och Soledad gifta. Katolsk ceremoni (och Samuel har lovat att uppfostra sina barn i sann kristen tro) efterföljdes av spontan fotosession i berzeli park. Och nu åker vi spårvagn till Djurgården.

Fin ceremoni och så romantiskt. Återkommer eventuellt med fler bilder under kvällen!

2007-08-08

SSU-kongressen pågår...

... klockan 2 på natten. Vissa saker förändras inte. Det är coolt att orka debattera långt in på natten. Visst en del sover säker i bänkarna - men debatten verkar livlig.

Själv går jag och lägger mig efter att ha målat om hallen hemmavid. Godnatt Kålle och alla flitiga ombud!

Verklighetens ironi

Satt länge idag och skrev en artikel till Mitt i Tyresö om det moderata kommunalrådet Mats Fälts tokiga agerande. Bakgrunden är att det först kom en undersökning som visade att många Tyresö-bor känner sig otrygga. Många känner otrygghet inför att vara ute på kvällen och alltför få känner polisiär närvaro. Polisnämndens vice ordförande Mats Fält är bara så tyst om detta.
Därefter kommer nyheten om omfattande skadegörelse på Strandskolan. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mats Fält vägrar att se något som helst ansvar för att han under många år rustat ner och stängt igen exempelvis fritidsgårdar. Nej, Fälts svar är att skolan kan behöva undervisa mer om moral.

Min poäng i inlägget var att det nog i och för sig kan vara bra (om skolan nu har några resurser till detta efter Fälts besparingar..) men att det är otillräckligt och att man både behöver jobba med förebyggande (där fritidsgårdar och andra mötesplatser är viktiga funktioner) insatser, värderingar, polisiär verksamhet och kameraövervakning på utsatta områden.

Men Fält gör inget av det. På den legitima frågan vad kommunen gör för att öka tryggheten avsäger han sig allt ansvar.

Väl klar med denna viktiga och klarsynta insändare packar jag ihop för att gå hem. Då är det bara datorn, nycklarna och plånboken som ska packas ner. Och då gäller det bara att hitta var plånboken lagts. Plånboken, plånboken, plånboken. Efter två timmars letande (på rum och i affärer jag handlat i) tvingas jag nog medge att jag kanske inte kommer återse den och att den kanske försvunnit på ett inte helt lagligt sätt. Nåja, sådan är väl verkligheten.

Jytte for president (och Vepsä också)

Följde debatten inför ordförandevalet och var uppriktigt glad över flera inlägg. Tyckte såväl Daniel Mathisen som Jens Olsson uttryckte ordförandefrågan bra.

Och som alltid i ordförandeval blir talet efter lysande. Jytte Guteland bröt inte mot den traditionen.
Jag är så övertygad om att kombinationen med den erkänt duktiga Mattias Vepsä blir precis vad SSU behöver.

Naturligtvis kommer mycket av deras första insatser bli att bli företrädare för hela förbundet. Det borde dock bli mycket lättare än vid tidigare tillfällen då det inte finns någon stor åsiktsskillnad att tala om.

Men det är knappast ett ansvar bara för den nyvalda ledningen. Lika mycket är det ett ansvar för den förlorande sidan att ta aktiv del och samarbeta.

2007-08-07

Vlasic är cool,

2.07 är så bra, Svts kommentatorer är det inte. Att mitt under 3000 meters-loppet i bakgrunden höra jublet för att Vlasic tagit 2.07 och sedan upptäcka att kommentatorerna låtsas som inget är att nedvärdera publiken...

Och i morgon håller jag på...

...Jytte Guteland. Det är naturligtvis upp till SSU att välja sina företrädare. Samtidigt kan jag inte som gamling låta bli att tycka att SSU nu som en fortfarande rätt sårbar organisation skulle må bra av en ordförande som har stöd i olika åsiktsinriktningar.

Jag känner inte Jytte så bra men vet att hon har med sig många erfarenheter och kunskaper som jag tror skulle vara bra för SSU.

Båda kandidaterna tillhör såvitt jag förstår det traditionella insider-distrikt. Med det menar jag att de tillhört grupperingar som haft god representation i styrelser och på expeditionen. De har också varit ledande i det som kommit att kallas högerfalangen.
Det som jag ändå tycker skiljer ut Stockholms län från andra "högerdistrikt" är att de periodvis varit beredda att skilja ut sig från sin traditionella grupptillhörighet för vad som förvisso ofta är egenintresse men också vad som är bra för organisationen som helhet.
Kalmar har tvärtom tillhört den hårda kärnan i "högern" och byggt upp hela sin maktbas på konflikten mellan vänster och höger. Känns därför lite tveksamt när Laila försöker framställa sig som outsider som missgynnas av etablissemanget.

Så go for it Jytte. Och vinn mandatet att hålla ihop förbundet.

Mest maskrosor i Tyresö?

Klippte gräset idag och undrar om inte jag har den finaste maskros-samlingen i Tyresö?
Tur att man har så toleranta grannar... Kanske beror det på att de (i alla fall några) tycks ha samma liberala inställning som jag till trädgårdsskötsel.
Tack för det!

Tänker varje år att jag ska...

...gå på DN-galan. Annat kommer alltid emellan - eller så tror jag egentligen att man ser allt mycket bättre på TV. Som vanligt kul att se friidrott. Kul också med bra svenska prestationer (Holm, Mustafa mfl). Mindre kul när man försöker göra högst mediokra svenska resultat till något storartat. Kronberg (på 110 meter häck) måste vara mästare på att boosta sin egen prestation. Ett annat mer riktigt sätt att beskriva det är att peka på att han var näst sist och en halv sekund efter vinnaren (som tydligen ännu inte var uttagen till USAs lag till VM).
Men även om jag inte gillar idrottsnationalism (när man bortser från goda prestationer från idrottare från andra länder) så ser jag med spänning på systrarna Kallur nu.

Dag 1 av det nya hälsosamma livet

Och jag har återupptäckt det fräscha i riktigt riktigt kallt vatten. Tror jag förbrukat 15-talet isbitar per dag på sistone.
Har också upptäckt några av Tyresös många cykelvägar. I morgon prövar jag nog fler.
Kul, aningen svettigt och man ser saker man inte brukar se.

2007-08-06

Nu börjar det nyttigare livet...

Ja, jag vet att det har sagts förut men nu gäller det. Nu när arbetet kör igång tänker jag försöka arbeta bort de där extra sommarkilona som så lätt samlar sig när man får lite för mycket god mat och gott vin i sig - och när man rör sig aningen för lite.

Så nu börjar det. Gymträning, cykling till jobbet och trappgång i stället för hiss på jobbet ska vara normen (även om viss del av träningen inte kommer igång nu på grund av fotskadan - se nedan).

Nyttig mat (inte minst lunchen - vilket enligt en tidigare granskning lär bli en utmaning i Tyresö centrum - återkommer med en rapport om detta senare), inga friterade historier, godis (popcorn undantaget - det är ju trots allt en grönsak) eller bakverk (suck) och enbart alkoholhaltiga drycker till fester.

För att sätta lite press på mig själv erbjuder jag härmed en 20:a i belöning till den som ser mig inta något av ovanstående.
Återkommer med viktrapporter framöver...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , ,

2007-08-04

Premier i utbildningsfabriken

Leijonborg har kommit på den briljanta ide'n att den som utbildar snabbt och effektivt i högskolan ska få en premie för det. Som nyutexaminerad så funderar man ju på om mina 17 år (från start till examen) skulle vara kvalificerande?

Nåja, jag klarar mig nog utan. Tror nog faktiskt att de flesta studenter i rätt liten grad låter sig styra av eventuella premier efter utbildningen. Möjligtvis kan förbättrad ekonomi under studietiden minska arbete vid sidan om och öka utbildningstiden. Annars tror jag att det är så många andra saker i livet som är styrande för hur lång utbildningen tar.

Men även om premien vore effektiv skulle jag nog vara tveksam till den. Vad den säger är nämligen att det spelar ingen större roll vad du lär dig eller under vilka former du gör det. När allt fler pratar om livslångt lärande och behovet om att löpande uppdatera kunskap så pratar regeringen om att yngre ska läsa mer koncentrerat (läs effektivt).

Skadad

Sol kan aldrig vara bra. En dag med sol och man blir skadad. Har åter efter ett antal "dåligtväderdagar" i Stockholm (då jag likt "alla andra" rustat hemmet) begett mig till stugan på Visingsö. Började dagen på Kumlabybadet (uppvärmd kommunal pool) och fortsatte på stranden (garanterat icke-uppvärmd Vättern). Hem, hänga upp kläder, slappa - tänkte jag.

Men för stora badtofflor (lånade eftersom jag glömt mina) och en stentrappa satte stopp för det. Jag föll pladask och på något sätt lyckades jag åstadkomma ett stort hål i min tå. Borde väl egentligen sys men det är för krångligt här utifrån ön så vi får se om läkeköttet fixar det.

Men misstänker att badsäsongen tog slut precis när den skulle till att börja.
Tur att man ska börja jobba på måndag. Och kanske bra för arbetsmoralen!

Politik
eXTReMe Tracker