2007-05-29

46,3 barn

Nu har det kommit nya siffror från Skolverket. Antalet barn per grupp i Fritidshem har ökat till drygt 31 barn.
Lyckliga dem tänker jag lite avundsjukt. Snart kommer samma siffror nedbrutet på kommuner. I den senaste sådana nedbrytningen var det drygt 46 barn per avdelning i Tyresö kommun.
Varje pedagogiskt utbildad personal hade i genomsnitt ansvaret för 42 barn i åldern 6 till 9 år. (Tyresö kom därmed på 7:e plats på sämsta-listan i landet).

Men någonstans ligger det ju en logik i det. Varför ska man ha pedagogiskt utbildad personal om man ändå tänker organisera verksamheten som förvaring i stället för en verksamhet som ger utrymme för lek, utveckling och lärande?

Jag vill inte vara gnällig, men borde inte en välmående kommun som Tyresö kunna bättre?

Östra Tyresö

Jag har sedan jag tillträdde som oppositionsråd försökt peka på vad jag tycker är ett misslyckande för den förda politiken när det gäller att utveckla Östra Tyresö. Glädjande nog kunde jag när jag skickade ut ett brev till invånarna i Östra Tyresö konstatera att den borgerliga majoriteten följt vårt initiativ (som jag skrev om i Tyresö Nyheter i April) när det gäller byggregler. Bra!

Men det borde inte stanna där. Det behövs insatser för bättre trafik, trygghet och offentlig service. Därför bjöd jag i brevet in till dialog i höst. Redan har några reagerat på mitt brev och det är också bra. Även om vi inte tycker allt lika finns det anledning att gemensamt försöka finna lösningar på de problem som man inte nu lyckats lösa.

Så kom gärna in med mer synpunkter. Här på bloggen eller via mail martin.nilsson@tyreso.se

Slut på pausen

Och under dagen kommer det ett gäng spännande inlägg. Jag har lite skrivfeber efter att inte ha kommenterat dagliga händelser på ett tag...
Och nu är tanken att det kommer ett antal inlägg fram till sommaren.

2007-05-14

Paus

Hej alla. Jag går nu in i koma höll jag på att säga. Jag ska parallellt göra en hel del kommunalt och därtill hämta ny bil samt skriva färdigt uppsats. Det kommer ta en hel del tid och jag förvarnar därför att det fram till den 28/5 klockan 12.00 kommer mitt bloggande vara ytterst sporadiskt. (den cyniska skulle fråga vad skillnaden mot nuläget är...)

Men jag kommer tillbaka - och kanske kommer det något litet inlägg då och då även dessförinnan....

2007-05-08

Hatbrott och vi och dem

Är på konferens inne i stan om hatbrott under temat "de vet var du bor".
Ett angeläget problem som vi måste inse finns mitt ibland oss. Det är dags för oss alla att visa att vissa saker tolererar vi inte. Och det måste gälla även mot de värderingar som ligger till grund för de fysiska handlingarna.

Därav följer ett ansvar att ta diskussionen mot, och ibland med, Sverigedemokraterna. Nu får aldrig vårt ansvar inskränka sig till retorik. Väl så viktigt är att möta utanförskapets orsaker. Varje strategi mot extremhögern måste inkludera verksamma åtgärder mot arbetslösheten, fattigdom mm.

Om man inte lyckas kan det gå så illa att extremhögerns agenda blir en samhällelig agenda som andra tvingas förhålla sig till. Vi har sett det i Danmark och nu senast i Frankrike. Där har LePen lyckats skapa ett samhälle där vi (i detta fall de riktiga fransmännen) står mot de (invandrarna). Sarkozy lyckades i stort göra de frågeställningarna till sina. Är ni också (alltså vi är) trötta på slöddret (de)? Utbrast han i kontakt med människor i ett utsatt område. Genom hela valrörelsen har han återupprepat vi och de-perspektivet. Arbetande mot de som lever på bidrag, företagsamma mot lata och så vidare.

Jag är mest rädd att någon ska försöka plocka upp debatten i Sverige. Det har redan funnits tendenser. Främst i Folkpartiets krav på språktester och utvisning vid brott men också delvis genom debatten om övergångsregler.

Nu vill Jan Björklund bli ledare för Folkpartiet. Som framgår av DN idag har han, både inom skolpolitiken och inom andra politikområden varit aktiv i frågeställningar som tangerar vi och dem-perspektivet. Det är med andra ord inte bara en ren utseendemässig likhet utan också en politisk (varför har ingen noterat det?).

Nu ropar många goda folkpartister (och de är inte så få som man skulle kunna tro) på att partiet behöver en mer socialliberal profil. Det är bra och man kan bara önska dem lycka till. Det borde finnas utrymme för ett starkt och självsäkert socialliberalt parti.

Men hur bra bärare av sådana ideal är Björklund? Och vill han det om man kan vinna stora väljarskaror på vi och dem? Och tycker han att priset är värt att betala?

Det kan bli ett väldigt högt pris!

bloggtest

Detta är bara ett testmail för att se om det funkar att sända från ny telefon

2007-05-01

Första maj

Så närmar sig första maj sitt slut. Jag hade tänkt åka in till Stockholm efter Tyresös demonstration. Allt annat än stabila ben efter gårdagens magsjuka satte stopp för det. Jag får vänta ytterligare ett år på att få gå i Stockholm. Men den som väntar på något gott...
Och samtidigt får man väl be om ursäkt till alla partivänner i Tyresö som man eventuellt smittade ner. För Tyresö tänkte jag inte missa!

Det var tal av Åsa Westlund (jo, Gislaveds kommun var nog aningen överrepresenterade...), SSU-kommunens kassör Mikael (som gjorde mycket bra ifrån sig) och undertecknad som skulle tala. Och så var det coola bandet Flashback som spelade.

Åsa upprätthöll sig mycket vid internationell solidaritet och miljöpolitik. Regeringens neddragning av biståndet borde med rätt vindförhållande ha nått ända bort till biståndsministerns lägenhet i närheten.

Själv frågade jag mig och de lyssnande om man inte kan begära mer av en kommun av Tyresös kvalitet på toppen av en högkonjunktur. Om man inte ens nu när det går som bäst för Tyresö och landet kan leverera bra satsningar på skolan. När gör man det då?
Om man inte ens nu kan satsa på bostadsbyggande - när gör man det då?
Och även om det fanns vissa i publiken, som vid en jämförelse med Täby och Nacka, drog en lättnadens suck över det stillastående ledarskap som alliansen uppvisar i Tyresö så hävdade jag att stillastående knappast var bra varken för utveckling eller rättvisa.

Mer om demonstrationen kommer snart att finnas att läsa på www.tyreso.sap.se.

Och nu tänker jag deklarera...

Politik
eXTReMe Tracker