2007-04-27

Tolgfors osynlig - i affärspressen!

Mina läsare har tidigare noterat att jag som en av få har noterat handelsminister Sten Tolgfors. Han har varit allt annat än synlig.
Tidigare skriverier om detta har av någon välvilliga borgerliga bloggar kommenterats med att han i alla fall är synlig i affärspressen - vilket inte vore helt förvånande med tanke på att han är handelsminister.

Nu läser jag dock på TT att Sten Tolgfors är det statsråd som synts minst i afäärspressen under det gångna halvåret. Så nu syns han alltså inte ens där. Regeringens doldis har blivit än mer doldis.

Opinionsvinden blåser starkt...

... snart också i Stockholmsregionen. Men mer om detta i eftermiddag.

2007-04-24

Folkpartiet högerliberalerna

Det vore väl att ta i att hävda att Leijonborg varit den socialliberala vakthund som alliansregeringen så väl skulle behövt för att kunna behålla den mittenprofilering de lyckades hålla genom valet. Det är uppenbart att det inom alla allianspartierna nu sker en positionering högerut och det enda som håller tillbaka är de usla opinionssiffrorna.

Reinfeldt och Borg försöker nog hålla tillbaka men blir i realpolitiken alltmer isolerade även inom det egna partiet när otåligheten växer.

Björklund som partiordförande kan knappast vinna över något som inte redan finns inom ramen för betong/folkpartiliberalismen, Nymoralism-kristdemokratin samt lag-och-ordning-moderater.

Med andra ord borde det vara ett gyllene läge för Sahlin att ta den medelklass som med rätta känner sig allt mer övergiven av "alliansen".

Tyresö kommun - efter drygt en vecka

På väg in och med fortfarande mycket kvar att lära så stöter jag ändå på många nya spännande saker. Vi har haft budgetberedning, kommunstyrelseutskott med mera och i kväll är det kommunstyrelsen. I partiet har vi diskuterat utvecklingen på Östra Tyresö. Några slutsatser kan man dra;

* Vi kommer behöva skynda på planarbetet på Östra Tyresö och intill dessa är på plats utveckla en ny bättre bygglovspolitik för halvön.

* Majoriteten är fortsatt rädda för att skydda barn och ungdomar i trafiken genom att påskynda 30-zoner. Ska man behöva vänta på att det värsta ska hända?

* De budgetförutsättningar som nu är framme ger inte utrymme varken för reformer eller skattesänkningar. Vi kommer jobba vidare för att öka resurserna till skola och förskola. Majoriteten verkar genuint splittrade om skattesänkning eller satsningar på välfärd.

Fler rapporter kommer senare...

Utmanad

Jag har någon gång i formtiden blivit utmanad av Nathalie eftersom hon i min frånvaro här på bloggen undrar vad jag gör. OK den som väntar på något gott... Och för alla er andra så kommer här mina svar;

Dagens vill ha: en mobiltelefon som klarar allt som man kan förvänta sig av en bra jobbmobil, finns dock inte på marknaden, samt en dator på jobbet så att man kan börja jobba på riktigt (lär vara på väg..)
Dagens klädsel: Formell (första KS-mötet..)
Dagens smink: Gissa det..
Dagens frisyr: rörig
Dagens händelse: Första KS-mötet med nästan helt a-politiska ämnen. Men några diskussioner blir det nog ändå.
Dagens låt: För att du finns - Sonja Ahlden. Melodifestivallåt som fortfarande håller även om man hört den "någon" gång på sonens bandare. Måste väl rimligen bli en ny bröllopsklassiker.
Dagens planer: Översiktsplan, detaljplan och fördjupad översiktsplan. Samt lite möte och handledning inför uppsats.
Dagens saknad: Saknar lite att min uppsats inte riktigt är färdig. Saknar också en helt frisk familj.
Dagens dummaste: Marit Paulsen mot Birgitta Olsson om att Cecilia Malmström inte kan bli partiledare för att hon har små barn (till skillnad från Jan Björklund som har....gissa vad)
Dagens sjuka: Kristina
Dagens drog: En latte som jag snart måste ha...
Dagens roligaste: Allt nytt man lär sig i det nya jobbet
Dagens favorit: Att man hittar så mycket att förändra när man lär sig mer
Dagens köp: Latte (suck - dag innan löning...)
Dagens godis: Upphittad choklad
Dagens humör: resultatinriktat/konfrontatoriskt
Dagens ord: Sovit gott, pappa?

2007-04-18

Fortfarande utan dator och...

...fullt upp med att lära mig mer om Tyresö kommun och skriva uppsats. Återkommer mot slutet på veckan med några tankar.



---- 
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

2007-04-16

På plats


Nu är jag på plats i tyresö kommunhus. Dock utan dator, permanent rum eller mobil ännu. Första dagarna blir att läsa, röja, förbereda och ha på en del sammanträden. Återkommer med rapport när jag är än mer på plats

2007-04-07

Att argumentera med sonen (pizzabagaren)

Igår var hela familjen på väg hem efter besök hos goda vänner. Vi var på väg hem kring halvsju och alla var tokhungriga varpå det logiska förslaget blir pizza från frysen. Sonen - den äldsta - som fått löfte om en barndag (med saker som han tycker är kul) ropar ja och kräver att få göra pizzan själv. Varken Kristina eller jag är överentusiastiska inför att göra deg och försöka avstyra allt med hur jobbigt det är varpå han säger att man kan köpa färdig deg på en pizzeria.



Vi kommer inte på något bra argument emot utan går lite generat in och försöker köpa deg. Pizzerian som jag inte i skrivande stund kommer ihåg namnet på vägrar sälja och insisterar på att vi ska ta degen gratis. Det håller ju att uppmuntra kommande bagare.



Kred till sonen för bra argumentation och till pizzerian för att de är så bra!



---- 
Skickat från en Sony Ericsson mobiltelefon

2007-04-04

Att köpa sina väljare...

När människor till höger brukar vara som mest uppgivna inför ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav (brukar inträffa medan väljarna fortfarande kommer ihåg borgerlig ekonomisk politik) hävdar de ofta att det beror på att socialdemokratin "köper" väljare eftersom vi står för en modell som omfördelar - och därför kommer att gentemot en ren marknadsfördelning kommer skapa vinnare (och förlorare). Tanken är alltså att människor skulle ha röstat på oss för att vinna egna ekonomiska fördelar snarare än för att det samhällssystem vi förespråkar är ett bra och rättvist sådant.

I ett avseende brister förstås denna desillusionens teori och det är att åtskilliga opinions- och värderingsundersökningar visar en uppslutning kring ett samhälle som minskar klyftor och ger alla oavsett social bakgrund tillgång till bra utbildning, vård och omsorg.

Men kanske borde vi nu försöka titta på vad den borgerliga regeringen ägnar sig åt. Jag tror att jag är urtypen för den grupp som de vill vinna. Urban medelklass med barn.
Problemet för borgerligheten är för det första att många i denna grupp inte vill inte ha ett samhälle med allt för stora klyftor. Dels för att det upplevs som orättvist och olegitimt och som ett sätt att beröva alla lika chanser. Dels därför att det finns ett egenintresse i att undvika fattigdom som skapar orolighet och kriminalitet.

Det andra problemet är att stora delar av den här gruppen upplever sig i grunden som toleranta och miljömedvetna. Det blir svårt att förena med kristdemokratisk längtan efter det som varit, motstånd mot homosexuellas rättigheter och abortmotstånd. Och det blir definitivt svårt att förena med moderat låt-gå/låt-marknaden-styra-miljöpolitik.

Så vad göra när väljarsiffrorna sjunker. Jo förstås det uppenbara i att slipa bort de värsta kanterna. Tala med oro om att allt fler står utan skydd vid arbetslöshet eftersom avgifter chockhöjts (men inget göra åt det), slå lite på kristdemokratiska abortmotståndare (de har ju ändå ingen annanstans att gå i politiken samt gör någon liten symbolisk åtgärd (miljöpbilspremien) som ger de egna väljargrupperna möjlighet att känna sig lite mer som miljömedvetna (men som kommer ha extrem liten betydelse för utsläppen).

OCH OM DET INTE RÄCKER - KÖP DINA VÄLJARE MED PENGAR!

Jag tillhör som sagt var urtypen av de väljare som borgerligheten hoppas vinna (även om de med rätta säkert har rätt låga förväntningar på mig som individ). Låt oss titta på vad de ger mig för att jag ska rösta på dem även i nästa val;
Inkomstskattesänkning - har faktiskt inte kollat exakt men tror att vårt hushåll redan passerat 1000:- i månaden.
Fastighetsskatt (som DN skriver om idag) - förtjänst ungefär 15000 kronor per år
Miljöbilspremie - 10000 kronor.
Summa kring 37 000 kronor.

Det är ju fullt möjligt att de lyckas. Det kan också vara så att en del väljare vänjer sig/glömmer bort vad som skett och därför inte låter det styra sitt val.
Det kan vara så att en hel del reagerar och frågar sig om den nya platt-TV:n de får råd med är värt priset av ett mer delat samhälle.

Och sist men inte minst det kan vara så att de tänker som Fredrik Reinfeldt så fint uttryckt det;
"Den krona som används till sänkt fastighetsskatt är en krona som inte används till en skolsatsning, så att eleverna ska kunna lära sig mer. Det är en krona som inte används för att rättsväsendet ska kunna fungera bättre." (sagt av Reinfeldt på den moderata partistämman 2005).

Det blir kanske extra tydligt för alla oss som bor i Tyresö där vi ser vad moderat politik innebär i uteblivna skolsatsningar.
Nu vet vi i alla fall vad pengarna gick till...

PS bloggar detta från en Pressbyrå i Haninge och har lyssnat på debatten här - och just här har köpet inte lyckats det är uppenbart...

Detta inlägg är pingat på intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

Ny arbetarbil för nytt arbetarparti


Så hittade jag då bilden. Idag än bättre placerad. Nu vet vi vad den nya arbetaren ska göra med skattesänkningen för sitt lilla kryp-in i Djursholm.

Och man skulle kunna tro att jag manipulerat bilden. Men den finns på riktigt i dagens Svd!

2007-04-03

Den nya arbetarbilen...

...går det idag att beskåda på sidan 28 i Svd:s Näringslivsbilaga. Tyvärr har jag inte den här så jag kan inte fota den. Men det är ju en härlig parodi som Mercedes gör när de väljer att kalla sin nya sportbil för den nya arbetarbilen.

Tydligare än så kan man nog inte se vad det nya moderata arbetarpartiet egentligen står för...

Glass - igen

Jag är lite osäker men jag tror att jag tidigare kommenterat hur GB förstör glassmarknaden genom att 1) introducera en glass som förstärker könsrollerna (Girlie - med smink med i paketet. Det är en klassiker när GB:s marknadschef i TV4:s morgonsoffa först hävdar att det är en glass för båda könen och alla åldrar - för att sedan få det i handen av programledarna med uppmaningen att använda det) och 2) ta bort alla goda gamla klassiker från glassmarknaden (ja - kalla mig gärna nostalgiker - jag är det inte när det gäller samhällsutveckling - men definitivt när det gäller glassar).

Nu kommer sorgebeskedet att den stora aktören genom sin i det närmaste monopolställning konkurrerat ut den kvalitativt bättre Åhusglass. Det innebär att klassikerna Pärontopp och Glassbåt försvinner ut från marknaden (även om Glassbåt i andra sämre versioner kommer finnas kvar).

Det är bara att hoppas att det som hände på 60-talet då GB köpte Åhusglass men glömde skydda varumärket (varpå några startade upp tillverkningen igen) kan ske åter.

Tillbaka igen...

Efter ett par dagars semester är jag tillbaka igen. Jag har varit i Nice och ätit gott, vadat utmed medelhavets stränder och tillsammans med en eller flera goda koppar kaffe lapat sol.
Nice är på många sätt en mysig stad. Strand och storstad är en bra kombination. Om det sedan dessutom kombineras med ett på sina håll riktigt bra franskt kök så blir det inte dåligt.

Dåligt är däremot den andra sidan. Jag passade på att ta en promenad kring den lilla grannbyn Villefranche och upptäckte en fin strandpromenad men också hur den med jämna mellanrum avbröts, inte av villor - inte av herrgårdar, utan av privata slott. Direkt efter förbannade att jag inte passade på att ta bilder för att illustrera överflödet och vräkigheten. Nu invänder förstås alla som tycker att privat överflöd inte är att betrakta som ett problem utan bara är att se som ett utslag av personlig framgång att jag ger uttryck för svensk avundsjuka.

Det hade förstås varit en riktig slutsats i en värld av överflöd där alla hade drägliga livsvillkor. Och de som känner mig vet att jag inte invänder mot principen att den som gör ett bra arbete ska premieras.
Men detta? Och i en värld som faktiskt präglas av miljarder fattiga människor. Var finns det en privat moral? Och hur ser den ut som legitimerar det överflödet? Vilken inlevesleförmåga i andras villkor har man då?

Känner mig efter den promenaden än mer motiverad att i Tyresö/Sverige/Europa/Världen fortsätta arbeta för ett samhälle som både premierar individuella framsteg och ambitioner och ett som ger alla chansen att nå just dessa framsteg och uppfylla sina ambitioner.

Det behövs när vi har en regering som försämrar för sjuka och arbetslösa samtidigt som de tar bort förmögenhetsskatt. Det behövs när vi har en kommunledning i Tyresö som satsar mindre på skola och förskola samtidigt som de ger mer pengar till gymnasieelever som flyr skolor på hemmaplan. För att bara nämna några exempel...

Politik
eXTReMe Tracker